Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
alternativni način

Smanji troškove: Nađi suputnika i podijelite trošak benzina i cestarine

'                               '
''
16.08.2012.
u 15:50

Mjesečno se dogovori i do 1000 zajedničkih vožnji, a mnogi tako svaki dan idu na posao

Višegodišnji autostoperski staž Puljanin Goran Kadić, 41-godišnji profesor informatike, nastojao je pretočiti u projekt uštede na prijevozu, a u posljednje vrijeme poglavito uštede na gorivu.

Po zemlji i inozemstvu

Iskustva koja je stekao stopirajući tijekom studentskih dana na relaciji Varaždin – Njemačka, s poprilično prijeđenih kilometara s malo novca, iskoristio je za pokretanje web stranice Gorivo.com, na kojoj svi koji putuju po Hrvatskoj, ali i inozemstvu mogu pronaći suputnika i s njim podijeliti trošak goriva i cestarina. Devet godina trajala je pretakanje ideje u web stranicu i njezinu promociju, a danas je "zajednička vožnja" došla do brojke od 25 dnevno realiziranih putovanja na kojima se dijele troškovi. Mjesečno se ugovori i do 1000 zajedničkih vožnji, a broj sve više raste, računica je s web stranice.

– Ideja, ali i postavljanje web stranice izvorno su moji. Ima nekoliko sličnih stranice u Njemačkoj, ali moj je projekt vjerujem starijih od svih – ističe taj jedinstveni inovator ušteda u oktanskom svijetu. Na stranicama stoje ponude i potražnja prijevoza za jednu ili više osoba u obliku oglasa na bilo kojoj relaciji i iz bilo kojega grada u Hrvatskoj. Možete ponudu oglasiti i za put u inozemstvu, primjerice prema Veneciji, koja je jedna od najtraženijih inodestinacija za podjelu troškova putovanja. Ne zbog samoga grada, nego zbog toga jer hrvatski građani vrlo često koriste tamošnju zračnu luku, ističe idejni začetnik projekta zajedničke vožnje.

– Najviše zajedničkih vožnji vezano je uz Zagreb, što je i logično zbog njegove veličine i prometnog položaja. Uz malo pretraživanja i dogovora sa suvozačem može se pronaći prijevoz na svim destinacijama i većim mjestima – objašnjava Kadić.

Pomoć i za posao

Mnogi koriste web stranicu Gorivo.com kako bi svakodnevno putovali i vraćali se na posao. Posebice su tražene "radne ture" Karlovac – Zagreb, te Varaždin – Zagreb, ali ima i dosta putnika prema Stuttgartu i Berlinu, Beogradu i Novom Sadu, te Mostaru i Sarajevu. Od prvog oglasa do zajedničkog putovanja ne prođe puno vremena.

– Trenutačno imamo 5404 korisnika, koji dogovor najčešće ostvaruju e-mailovima, nešto manje telefonom. Na web stranici imamo i kalkulator uštede, tako da svatko tko sudjeluje u dijeljenju prijevoza može brzo izračunati koliko mu zbog takvog načina vožnje ostaje novca u džepu – kaže Kadić.

A u vrijeme sve viših cijena goriva i poskupljenja javnog prijevoza uštede si uistinu znatne.

Ključne riječi

Komentara 8

ST
stefj
16:07 16.08.2012.

Sve je to lijepo i krasno, no da li ste svjesni novog zakona za koji već postoji prijedlog? Ako vozite nekoga tko vam nije susjed ili rodbina onda radite porezni prekršaj, jer se to smatra uslugom na koju se treba obračunati porez. U zakonu se spominju gluposti što se smatra susjedom (ako živi u krugu 50m od vas) i da vam policajac može na licu mjesta opaliti kaznu... Eh i onda netko misli da Linić nije inventivan...

SO
Somelier
15:54 16.08.2012.

Lijepo i pohvalno što je to i u Hrvatsku stiglu iako tek polako. U Njemačkoj je to od uvijek. U Njemačkoj je nezamislivo da se 3 km daleko od posla ide autom. Ako već onda grupa i svaki tjedan drugi vozi. (Fahrtgemeinschaft ). Dok svi ne pređu na taj sistem znači da se još uvijek ima para.

DU
Deleted user
16:19 16.08.2012.

Ić skupa na posao se je moglo dok su postojale firme sa 1000 zaposlenih pa je uvjek neki susjed radio s tobom.Danas je to utopija,više kilometara napraviš dok dođeš po kolegu s posla nego ić drito na posao. A putovat sa neznancom na neki duži put je nezdrava ideja. Kako vozi taj neznanac? Dali mu je krntija ispravna? Da li ima neke skrivene namjere osim djeljenja troškova? Ako pak nekog drugog voziš i imaš udes dali će te on tužit?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije