Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trupčević u HND-u:

'Smanjenje PDV-a izdavačima je kao liječenje prijeloma flasterom'

HND Novinarska srijeda (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/8
03.04.2013.
u 22:47

Na Novinarskoj srijedi u HND-u raspravljalo se o prijedlogu Ministarstva financija da se PDV na dnevne novine smanji sa 10 na 5 posto.

- Smanjenje PDV-a izdavačima je kao da prijelom noge liječite flasterom - kazao je na Novinarskoj srijedi u HND-u direktor Styrije za Hrvatsku Boris Trupčević u raspravi o prijedlogu Ministarstva financija da se PDV na dnevne novine smanji sa 10 na 5 posto.

Trupčević je na skupu predstavljao Udrugu novinskih izdavača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca te je objasnio tešku situaciju u dnevnim novinama koje posljednjih godina imaju pad prihoda i naklada. - Mislim da Vlada ovim potezom primarno želi održati radna mjesta u industriji koja je u slobodnom padu, a ima važnu društvenu ulogu - kazao je Trupčević te dodao kako je procjena da će spuštanjem PDV-a izdavačima ostati 30 milijuna kuna, dok proračun neće izgubiti novac zbog radnika koji će ostati raditi i dalje uplaćivati poreze.

"U više od polovice država EU-a PDV na dnevne novine je 5 ili 6 posto ili niži"

- Izračunali smo da je za državu efekt na proračun zbog smanjenja PDV-a nula, dok će radnici ostati raditi - objasnio je Trupčević te dodao kako oni u udruzi smatraju da bi prijedlog trebao biti da se PDV smanji i regionalnim listovima, tjednicima te mjesečnicima.

S time se složila većina sudionika rasprave. Predsjednik HND-a Zdenko Duka kazao je da bi u budućnosti dnevne novine trebale biti kulturno dobro. - U više od polovice država EU-a PDV na dnevne novine je 5 ili 6 posto ili niži - kazao je Duka čime je potvrdio da bi Vlada ovim potezom samo izjednačila naše izdavače sa onima u Europskoj uniji.

- Ne bih rekao da bi taj potez trebalo doživljavati kao potkupljivanje vlasnika od strane Vlade - kazao je Duka, dok je Trupčević na tu temu kazao da nema dogovora između Vlade i izdavača. - Riječ je o inicijativi pokrenutoj prije dvije godine. Bili bi glupi i izdavači i Vlada da su zbog 30 milijuna kuna sklopili 'deal' - kazao je Trupčević.

Vlada želi spasiti jednu industriju u Hrvatskoj

Savjetnik u Ministarstvu kulture Milan F. Živković je, pak, kazao da bi prema podacima HGK ovim potezom izdavačima ostalo 24,5 milijuna kuna godišnje. Zalaže se da država osnuje Fond kojim bi se financirali određeni medijski projekti za koje bi se procijenilo da su bitni za društvo. - Novinarstvo kao javno dobro u našim uvjetima može funkcionirati samo uz javnu potporu - rekao je Živković. Njemu je replicirao saborski zastupnik i član saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Josip Kregar koji je kazao da bi tada Vlada od izdavača mogla tražiti "i neke druge stvari" što bi značilo utjecaj vlasti na medije.

- Mislim da je prijedlog dobar, ali bi ga trebalo proširiti i na druge tiskovine i tjednike - kazao je Kregar koji smatra da tjednici imaju posebnu "kritičku funkciju" u društvu.

Predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić je kazao da je vjerojatno motiv Vlade za smanjenje PDV-a želja da se spasi jedna industrija u Hrvatskoj. - Smanjenje PDV-a nam može pomoći u zadržavanju radnih mjesta, ali očekujemo od Vlade da i na druge načine uredi medijsku scenu - rekao je Filić. Neki sudionici rasprave smatraju kako bi trebalo na neki način kategorizirati medije te da bi ih prema tome trebalo i drugačije oporezovati.

U Zakonu o PDV-u se ne može određivati koje tiskovine će imati manji porez

- Ako je neki dio medijskog prostora šund treba ga tako i oporezovati - kazao je novinar i glavni urednik portala H-Alter Toni Gabrić dok je novinar i autor nacrta peticije protiv bezuvjetnog smanjenja PDV-a na dnevne tiskovine Stojan de Prato kritizirao da su mediji u Hrvatskoj postali "žutilo".

- Nisam za ono što se pogrdno naziva komisija za šund, ali neki oblici toga postoje u drugim državama Europe. U Danskoj je na pojedine novine stopa PDV-a 0, ali je na neke i 25 posto - rekao je Živković te dodao kako bi trebalo vidjeti koje tiskovine su "informativne dnevne novine", a koje publikacije "samo izlaze svaki dan".

Saborski zastupnik SDP-a i član saborskog Odbora za financije i državni proračun Ivo Jelušić kazao je da se u Zakonu o PDV-u ne može raditi razlika "koje novine će imati manji porez, a koje ne".Trupčević je upozorio da su posljednjih godina porasli troškovi izdavača za papir, struju i transport te da će oni i ovaj novac od manjeg PDV-a morati zaraditi.

O prijedlogu će se raspravljati još par mjeseci

- Kada se razgovara o smanjenju PDV-a, govori se kao da će Milanović 1. srpnja iz torbe na stol istresti novac, a izdavači će ga zgrabiti, ali taj novac treba zaraditi - rekao je Trupčević. Jelušić je na kraju istaknuo kako su dnevni listovi najviše pogođeni tehnološkim napretkom i pojavom portala te da je vjerojatno zato Vlada iz ovog prijedloga smanjenja PDV-a izbacila tjednike i regionalne listove.

Ovaj prijedlog zakona će proći dva saborska čitanja pa će se rasprava o njemu sigurno produžiti još par mjeseci.

>>Bivši Mesićev savjetnik: Sve dok živim bit ću novinar!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije