Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
označeni kao "službeno osjetljivi"

Službeni dokumenti o britanskoj najsnažnijoj podmornici pronađeni u zahodu puba

Russia conducts surprise inspection of Pacific Fleet
RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS
29.04.2023.
u 11:44

HMS Anson je peta napadačka podmornica nove klase Astute britanske mornarice. Plovila su sposobna ispaljivati krstareće rakete Tomahawk i na internetskim stranicama mornarice su opisane kao "najveće, najnaprednije i najsnažnije napadačke podmornice" ikada korištene u mornarici.

Službeni dokumenti o podmornici britanske kraljevske ratne mornarice vrijedne otprilike 1,47 milijardi eura navodno su pronađeni u zahodu puba, piše u subotu agencija dpa. Britanski tabloid The Sun je objavio da su dokumenti s detaljima o plovilu HMS Anson ostavljeni u lokalu The Furness Railway u sjeverozapadnoj engleskoj pokrajini Cumbriji.

Dokumenti prikazuju mehanizme djelovanja podmornice, a koriste ih članovi posade ne bi li naučili primjerice kako sniziti tlak u dijelovima njenog sustava. Britanska mornarica je rekla da je riječ o općenitoj dokumentaciji koja ne sadrži povjerljive podatke. Izvor je za The Sun kazao da je ugostiteljski objekt bio krcat kada su papiri, označeni kao "službeno osjetljivi", pronađeni na podu toaletne kabine.

The Furness Railway se nalazi nedaleko od brodogradilišta BAE Systems u gradu Barrow-in-Furness, gdje je podmornica ranije izrađena. HMS Anson je peta napadačka podmornica nove klase Astute britanske mornarice. Plovila su sposobna ispaljivati krstareće rakete Tomahawk i na internetskim stranicama mornarice su opisane kao "najveće, najnaprednije i najsnažnije napadačke podmornice" ikada korištene u mornarici.

Izvor iz mornarice je rekao da dokumenti sadrže samo pojednostavljeni nacrt sustava, no ne i objašnjenje njegovog funkcioniranja. Glasnogovornik ratne mornarice je kazao: "Ovo su općeniti dokumenti za vježbu koji ne sadrže povjerljive informacije. Međutim, mi sva sigurnosna pitanja shvaćamo krajnje ozbiljno i istražit ćemo okolnosti njihovog pronalaska".

VIDEO: Veliki požar na skladištu goriva na Krimu guta sve pred sobom

Komentara 1

PO
poluprovokator
12:18 29.04.2023.

Nemaju kulturu pijenja nego cugaju dok se ne izvrnu. Kao nacija im možemo bit instruktori;-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije