Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUGA SELIDBA

Slučaj Đakovština: Spisi se ipak vraćaju u Osijek?

đakovština
Arhiva VL
07.07.2011.
u 21:00

Đakovačkoj palači pravde nedostaje i prostora i sudaca za veliki predmet sa sedam okrivljenika

Tri različita suda promijenit će, čini se, slučaj Đakovština dok Paško Gašpar i ostali okrivljenici ne sjednu na optuženičku klupu. Spisi su se najprije selili s osječkog Županijskog suda na đakovački Općinski, a mogli bi se vratiti u Osijek. No, ovoga puta na Općinski sud.

Za svjedoke 700 sati

Premještaj bi, kako doznajemo, mogao zatražiti glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a o tome će onda odlučivati Vrhovni sud. Nedostatak sudaca, ali i raspravnih dvorana “kamen je spoticanja” za suđenje u Đakovu jer je riječ o velikom i zahtjevnom predmetu sa sedam okrivljenika. U istrazi je predloženo ispitivanje gotovo 1350 svjedoka! Samo činjenični opis kaznenog djela u optužnici se proteže na čak 28 stranica, a s obrazloženjem ih ima 50. Među svjedocima su, naime, svi oštećeni seljaci, a ostane li se na tom broju, suđenje bi moglo trajati oko 700 sati ili stotinjak radnih dana.

– Čuo sam da bi se predmet mogao vratiti u Osijek, ali to još nije službeno. No, to mi nije čudno. Đakovački sud ima devet sudaca, a i dvorane su male – kaže Marko Dumančić, branitelj P. Gašpara. Jedan od razloga takvoj odluci navodno je, doznajemo, i stav da će se tako postići i veća objektivnost u postupku.

U slučaju mlinarsko-pekarskog diva Đakovštine, država i kooperanti oštećeni su za oko 56 milijuna kuna. Žito i uljarice su samljevene, proizvodi su prodani na tržištu, a stanje u skladištu lažno je prikazano.

Pogrešno kazneno djelo

Događalo se to od siječnja 2009. do istog mjeseca 2010. Za to će, uz bivšeg člana Uprave Gašpara, odgovarati i rukovoditelj skladišta Ivan Vuksanović te tehnolozi Željko Perić i Marijan Bakula, zatim Martin Župan, gospodarska inspektorica Ana Lasić te Đakovština d.d. u stečaju. Tadašnji direktor Mijo Matić umro je lani u pritvoru u osječkom zatvoru. Optužnica je najprije teretila Gašpara i Vuksanovića za zlouporabu položaja i ovlasti, no osječki je Županijski sud spise vratio Državnom odvjetništvu na ispravak jer je smatrao kako se radi o pogrešnom kaznenom djelu. Imovinsku su korist, pojašnjeno je, pribavili istoj pravnoj osobi za koju su odgovorni, a ne nekoj drugoj ili sebi. Odlučeno je slijedom toga da im se sudi za zlouporabu u gospodarskom poslovanju, a Županijski se sud potom proglasio nenadležnim i “prebacio” postupak Đakovčanima.

Gašpar je “odležao” šest mjeseci u pritvoru. Zaposlio se u tvrtki Pan papir, na komercijalnim poslovima.

Komentara 6

OB
-obrisani-
22:04 07.07.2011.

Evo jednostavno rješenje nek policija ponudi nagradu od 10 000 kuna anonimnom kamiondžiji koji će reć kud su odvezli žito?

OB
-obrisani-
21:37 07.07.2011.

Ja znam gdje je ošlo žito, kao što znaju i kamiondžije koje su ga odvezle. Vjerujem da će tim istim žitom đakovštinu kupit vrli poduzetnik.

SI
sinaj
21:54 07.07.2011.

Nigdje ni spomena Todoriću. Nekad me ljute novinari VL, al u većini slučajeva mi ih je samo žao. Koliko je gram savjesti na tržišu nekretnina?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije