Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mikrocefalija

Slovenski znanstvenici utvrdili da virus zika napada samo neurone u mozgu

Guilherme Soares Amorim, 2 months, who was born with microcephaly, gets his head measured by his mother Germana Soares, at her house in Ipojuca, Brazil, February 1, 2016. Brazil's top health official said on Monday that the Zika virus outbreak is proving
Foto: Reuters
11.02.2016.
u 19:16

Fetus je u 29. tjednu razvoja imao prve znakove mikrocefalije, a virus zike otkrili smo u neuronima mozga, kazala je na konferenciji za novinare u Ljubljani Mara Popović iz Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani

Virus zika koji izaziva mikrocefaliju kod fetusa napada isključivo nervne ćelije u mozgu, a najveća oštećenja  izaziva ako do infekcije dođe u prvoj trećini trudnoće, tvrdi ekipa slovenskih patologa i mikrobiologa.

Skupina stručnjaka koju je vodila Tatjana Avšič Županc s ljubljanskog Instituta za mikrobiologiju i imunologiju napravila je velik proboj u istraživanju povezanosti bolesti zika koju prenosi tigrasti komarac u Brazilu i okolnim zemljama s patogenim oboljenjem mozga novorođenčadi, o čemu je članak objavio i znanstveni časopis "The New England Journal of Medicine".

Kod anonimne 25-godišnje trudne žene koja je dulje vrijeme boravila u Brazilu u listopadu prošle godine u Ljubljani je ultrazvučnim pregledom utvrđeno oštećenje mozga ploda, nakon čega se ona odlučila za abortus. Ekipa slovenskih stručnjaka onda je ispitivanjima mozga ploda vrlo jakim mikroskopima i drugim metodama utvrdila neposrednu povezanost bolesti zika s mikrocefalijom jer u mozgu fetusa nije nađen nijedan drugi virus koji bi izazvao oštećenja, a konstruiran je i genom virusa zike, što bi moglo u budućnosti pomoći borbi protiv te bolesti, tvrde slovenski istraživači.

"Fetus je u 29. tjednu razvoja imao prve znakove mikrocefalije, a virus zike otkrili smo u neuronima mozga", kazala je na konferenciji za novinare u Ljubljani Mara Popović iz Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani koja je surađivala s timom mikrobiologa i kemičara.

Slovenski znanstvenici smatraju da osim nervnih stanica ploda virus zika ne oštećuje druge dijelove organizma ili plodnu vodu trudnice, a tvrde kako je vjerojatnije da su oštećenja manje riskantna ako do infekcije virusom dođe u kasnijim stadijima trudnoće, a ne u prva tri mjeseca.

Slovenska ekipa koja je utvrdila vezu između infekcije virusom zika i oštećenja mozga fetusa tvrdi da su do prijelomne faze u svom istraživanju došli pred Božić prošle godine, a sada su svoja saznanja i objavili.

>> Otkriven dosad najsnažniji dokaz o učinku zika virusa na novorođenčad

Komentara 6

BR
Branko102
20:56 11.02.2016.

Prije desetak dana, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO),proglasila je Zika virus globalnom zdravstvenom prijetnjom, bez navođenja nekih posebnih detalja o toj bolesti. Međutim, Global Research je otkrio neke uznemirujuće detalje, te objavio dokaze da se Zika virus nije pojavio niotkuda i da je riječ o desetljećima zaštićenom patentu virusa opake bolesti u vlasništvu "Zaklade Rockefeller".------------Sotonistički krvoloci iz obitelji psihopata i serijskih ubojica ,koje nazivaju " filantropima "( o tempora o mores) usavršili su i pustili u okoliš novo oružje za depopulaciju.

DU
Deleted user
19:41 11.02.2016.

"Nervne ćelije" !?

RA
ranko75
05:30 12.02.2016.

Sramota je da Bil Gejc umjesto da svojim bogastvima pomaze ljude stvara virus sa ciljem depopulacije zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije