Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenski premijer ponovio potporu ideji gradnje nuklearke Krško 2

Slovenija iz Krškoga dobiva 40 posto električne energije u ukupnoj bilanci, potrošnja struje će se u budućnosti povećavati, a trebamo i samodostatnost u opskrbi strujom za budući razvitak, kazao je Šarec
16. rujna 2019. u 22:28 2 komentara 419 prikaza
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Slovenski premijer Marjan Šarec u ponedjeljak je u razgovoru za Slovensku televiziju ponovio da smatra važnim da se Slovenija odluči za gradnju novog bloka nuklearke u Krškom, što je prije dva tjedna izjavio prilikom posjeta toj nuklearki.

Ilustracija tijelo pronašli roditelji Osvajao je naopasnije vrhove, a poginuo u šumi: Na poznatog alpinista srušilo se stablo

Slovenija iz Krškoga dobiva 40 posto električne energije u ukupnoj bilanci, potrošnja struje će se u budućnosti povećavati, a trebamo i samodostatnost u opskrbi strujom za budući razvitak, kazao je Šarec u razgovoru za nacionalni tv servis, povodom prve godišnjice mandata njegove vlade.

Kao dodatan razlog zašto zagovara nuklearnu energiju protiv koje su ekološke udruge, pojasnio je da je to jedini način da Slovenija ispuni postavljene ciljeve na području smanjivanja stakleničkih plinova, nakon što se zatvore ekološki neadekvatne termocentrale.
Za gradnju drugog bloka nuklearke u Krškom "zanimaju se Amerikanci, Rusi, ali i drugi", kazao je Šarec koji je prošlog tjedna tu temu otvorio i u razgovoru s ruskim premijerom Dimitrijem Medvedevom, prilikom službenog posjeta Moskvi.

Šarec je ocijenio da bi do konačne odluke o gradnji nuklearke, nakon koje bi se raspisao međunarodni tender moglo proći i do desetak godina, ali da je već sada o tome potrebno razmišljati i donositi rješenja.

na teritorij Slovenije Tunižanin i Mađar prevozili ilegalne migrante iz Iraka i Kuvajta

Nuklearka Krško ima dozvolu za rad do 2023. godine, kada istječe 40 godina od početka njenog djelovanja, ali i mogućnost produženja licence za rad od dva puta po deset godina, što znači da bi prestala raditi 2043. godine, a do tada bi se u Krškom postavio drugi blok.

Energetski stručnjaci među ostalim upozoravaju da bi Slovenija unaprijed morala osigurati obrazovanje 400 do 500 inženjera specijaliziranih za rad u nuklearki, te osigurati skladištenje radioaktivnih elemenata "stare" nuklearke nakon njene dekomisije.
Šarec vodi petočlanu koaliciju ljevice i centra, formiranu nakon što relativni pobjednik lanjskih izbora, predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša nije uspio osigurati koalicijske partnere za desnu vladu.

Šarecova vlada formalno je manjinska, ali joj većinu u parlamentu putem posebnog partnerskog ugovora osigurava Ljevica (L), stranka koju po programu i ciljevima uspoređuju s grčkom Syrizom.

Ilustracija DOBIO OTKAZ Slovenski sportski novinar imao financijske teškoće pa krijumčario migrante iz Pakistana

U razgovoru za Slovensku televiziju Šarec je komentirao najave Ljevice (L) da će glasovati protiv državnog proračuna za iduću godinu jer Šarec ne pristaje na hitno ukidanje dodatnog zdravstvenog osiguranja, što bi moglo izazvati pad vlade ili političko preslagivanje vlade, sporazumom s nekom od stranaka desnice.

Šarec je - aludirajući na Ljevicu -  kazao da su lideri Syrize svojedobno najavljivali radikalne društvene promjene, ali da su sve što su postigli zapravo učinili to da su desnicu u Grčkoj opet doveli na vlast i pozvao na realno sagledavanje političke situacije Slovenije u sadašnjem trenutku.

Šarec je dodao da za razliku od svog prethodnika na mjestu premijera Mire Cerara koji je u 90-članom parlamentu sa svojom strankom imao 36 zastupničkih mjesta, njegova stranka u sadašnjem parlamentu ima samo 23 zastupnika, te da je u koaliciji pet stranaka s jednim izvankoalicijskim partnerom teško donositi brze odluke, onako kako neki očekuju, te da je naslijedio dosta problema i od ranijih vlada koje su djelovale u vrijeme konjunkture, dok se sada unatoč dobrim ekonomskim rezultatima Slovenije očekuje smirivanje rasta.

IZMJENE ZAKONA Slovenskim ribarima produljena isplata odštete zbog 'ometanja' ribolova u Savudrijskoj vali

U vezi najava kresanja potrošnje po ministarstvima za jedan posto, zbog novih najava o znatnom smanjenju rasta BDP-a u idućoj godini, Šarec je kazao da neće biti linearnog smanjenja sredstava po svim ministarstvima, te da će se zalagati da zbog ilegalnih migracija i drugih ugroza sva potrebna sredstva dobiju ministarstvu unutarnjih poslova i ministarstvo obrane.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • biga22:

    Struja Sloveniji nuklearni otpad Hrvatskoj..Idealno..

  • NJUŠKALO:

    Za problem zbrinjavanja istrošenog nuklearnog goriva i otpada niske,srednje i visoke radioaktivnosti,pogodnog mjesta na teritoriju Hrvatske nema, pa će se taj otpad najvjerojatnije izvoziti u inozemna odlagališta,a sve to povećava troškove. Istodobno, dosad nije nađeno rješenje ni za istrošeno gorivo ... prikaži još! iz NE Krško kojega prema nekim procjenama ima oko 1000 tona u obliku visokoradioaktivnog otpada i oko 20.000 tona srednje i niske radioaktivnosti.Svi znamo da danas ne postoji ni jedno sigurno i trajno odlagalište za visokoradioaktivni nuklearni otpad.Zajedno s Finskom državom, Europska Unija gradi odlagalište ONKALO na dubini od 500 m unutar nepropusne granitne stijene u Finskoj. Onkalo bi trebalo biti prvo trajno odlagalište za radioaktivni otpad u svijetu. Radi se o podzemnoj građevini koja bi morala trajati najmanje 100.000 godina.Što to zaista znači za ljudski vijek i našu civilizaciju ? Na Zemlji nema ničega što je ljudskom rukom sagrađeno prije 100.000 godina,a nema ni građevine koje je dosad neoštećena preživjela slično vremensko razdoblje. Može li Onkalo uopće toliko trajati ? Po svemu sudeći, mora! Jer, u njemu će biti pohranjen najopasniji ubojiti materijali s nevidljivim djelovanjem na sve živo.No, hoće li nakon toliko godina biti ljudina Zemlji ? Ako ih bude, kako ćemo im ostaviti poruku da ne smiju ulaziti u Onkalo jer ih tamo čeka opasnost i smrt?I na kraju, pitanje za našu vrstu: jeli smrtonosni nuklearni otpad zaista jedino što će ostati od naše civilizacije?