Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predostrožnost kod susjeda

Slovenija ima matematički egzaktan plan za COVID-19: Tri broja odlučuju o svemu

SLOVENIA-LJUBLJANA-WORLD BICYCLE DAY
Foto: Peng Lijun/XinHua/PIXSELL
1/4
08.10.2020.
u 13:02

Mjere se dijele u dva scenarija – “narančasti” i “crveni” – a svaki od njih sadrži po tri paketa restrikcija

Slovenska je vlada, suočena s rastom broja oboljelih od COVID-19, pripremila detaljno razrađene mjere koje će se transparentno primjenjivati u skladu s epidemiološkim okolnostima. Mjere se dijele u dva scenarija – “narančasti” i “crveni” – a svaki od njih sadrži po tri paketa restrikcija. Temelje se na mjerljivim i preciznim kriterijima: incidenciji oboljelih na 100 tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana, broju hospitaliziranih te broju oboljelih na intenzivnom liječenju u trenutku kad velika opasnost, upozoravaju liječnici, vreba u nedostatku bolničkih kreveta i osoblja.

Jučer negativni rekord

– Ako krivulja ne krene padati, do kraja mjeseca trebat ćemo 300 kreveta. U vrlo smo teškoj situaciji. Upravljati epidemijom jest kao voziti tenk, ako danas okrenemo volan, smjer će se promijeniti za tjedan-dva – upozorio je ravnatelj Sveučilišne klinike za plućne bolesti i alergiju Golnik Aleš Rozman. Njegova upozorenja dobila su na težini jučer kad je objavljeno da je tamo do sada zabilježen najveći broj oboljelih, čak 356 novodijagnosticiranih. Na intenzivnoj njezi su  22 osobe, od toga osam na respiratoru, a incidencija se popela na 116,2 oboljela na 100 tisuća u 14 dana i 0,4 umrla, što znači da na snagu, odlukom vlade, stupa drugi paket narančastog scenarija koji se temelji na formuli 80/100/20: incidencija od 80 oboljelih na 100.000 stanovnika u 14 dana, 100 hospitaliziranih i 20 na intenzivnoj njezi. Za usporedbu, Hrvatska je (bez jučerašnjih brojki) imala incidenciju od 72,3 na 100 tisuća i 1,2 umrlih. Prvi paket narančastog scenarija, koji se temelji na formuli 40/60/15 već je na snazi: maske su obavezne u zatvorenom prostoru, u javnom prometu te u gužvi na otvorenom, preporuka je za rad od kuće i ograničenje rada lokala do 22 sata.

Drugi paket sada donosi ograničavanje okupljanja na najviše deset ljudi, uz iznimke vjerskih obreda, vjenčanja i kulturnih i sportskih događanja i ograničenje broja ljudi u poštama i bankama. Jedan dio Slovenije još je jučer ušao u treći paket – općina Črna proglašena je  ugroženim područjem. U toj se situaciji, kod brojki 120/130/30 zatvaraju i stavljaju u karantenu određena područja, u njima se zabranjuju sva okupljanja, uključujući vjerska, zatvaraju se lokali, fitness i sportski centri i otkazuju svi nehitni zdravstveni i zubarskih zahvati. Crveni scenarij znači i ponovno proglašavanje epidemije koju je slovenska vlada ukinula sredinom svibnja.

Šest paketa mjera

U paketu 1 (140/250/50) zatvaraju se trgovački centri, učenici srednjih škola i studenti uče na daljinu, zabranjuju se vjerski obredi i vjenčanja. U paketu 2 (170/300/50) svi učenici prate školu na daljinu, zatvaraju se frizeraji i hoteli i zabranjuje kretanje između 22.30 i 5 sati. Treći, najlošiji paket, s 360 zaraženih u bolnici i 60 na intenzivnoj njezi, uvodi zabranu kretanja među općinama, zatvaranje vrtića i, obustavu javnog prometa. Cilj je mjera, rekao je premijer Janez Janša, brzo djelovati i s najmanje mjera postići najveći učinak. 

Dva scenarija

Scenarij 1 “NARANČASTO”

Obavezne maske u zatvorenom, u javnom prometu te u gužvi na otvorenom, preporuka za rad od kuće, ograničenje rada lokala do 22 sata. Okupljanje se ograničava na deset ljudi, stavljaju se u karantenu određena područja, u njima se zabranjuju sva okupljanja, uključujući vjerska, zatvaraju se lokali i otkazuju svi nehitni zdravstveni zahvati još je jučer ušao u treći paket – općina Črna proglašena je  ugroženim područjem. U toj se situaciji, kod brojki 120/130/30 zatvaraju i stavljaju u karantenu određena područja, u njima se zabranjuju sva okupljanja, uključujući vjerska, zatvaraju se lokali, fitness i sportski centri i otkazuju svi nehitni zdravstveni i zubarskih zahvati.Crveni scenarij znači i ponovno proglašavanje epidemije koju je slovenska vlada ukinula sredinom svibnja. Šest paketa mjera U paketu 1 (140/250/50) zatvaraju se trgovački centri, učenici srednjih škola i studenti uče na daljinu, zabranjuju se vjerski obredi i vjenčanja. U paketu 2 (170/300/50) svi učenici prate školu na daljinu, zatvaraju se frizeraji i hoteli i zabranjuje kretanje između 22.30 i 5 sati. Treći, najlošiji paket, s 360 zaraženih u bolnici i 60 na intenzivnoj njezi, uvodi zabranu kretanja među općinama, zatvaranje vrtića i, obustavu javnog prometa. Cilj je mjera, rekao je premijer Janez Janša, brzo djelovati i s najmanje mjera postići najveći učinak.

Scenarij 2 “CRVENO”

Zatvaraju se trgovački centri, učenici i studenti uče na daljinu, zabranjuju se vjerski obredi i vjenčanja. Zatvaraju se frizeraji i hoteli i zabranjuje kretanje između 22.30 i 5 sati. Treći, najlošiji paket, s 360 zaraženih u bolnici i 60 na intenzivnoj njezi, uvodi zabranu kretanja među općinama, zatvaranje vrtića i, obustavu javnog prometa

Ključne riječi

Komentara 3

SI
sisavac
13:06 08.10.2020.

pa sad baš, tenk jako dobro manevrira... okrene se na mjestu, za razliku od 'auta'. il to slovenci već jako dugo nisu vidjeli tenk, a ni auto im nije blizak, pa ne znaju kako se to lako okrene. ili ih ipak muči veličina zemlje, gdje se i jedna auto teže okrene.. :)

DU
Deleted user
14:12 08.10.2020.

Slovenija ima matematički egzaktan plan..... moze li mi neko reci a kakav je to EGZAKTAN plan jer se ja ne sjecam da sam iz hrvatskog ucio tu rijec.

Avatar hrvat do smrti
hrvat do smrti
13:24 08.10.2020.

sta se tamo nisam rodio ..civilzacijo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije