Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neugodno iznenađenje

Slavoncima stigli pozivi za ratni raspored: 'Supruga se uspaničila, želi da pakiramo kofere i odemo u Njemačku'

oružane snage
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
12.08.2016.
u 12:12

U Uredu za odnose s javnošću MORH-a pojasnili su o čemu se radi

Tridesetogodišnjak iz Županje ostao je zatečen kada mu je prije nekoliko dana stigao poziv iz Ministarstva obrane, Područnog odsjeka za poslove obrane Vukovar, da se javi u Ured državne uprave “radi priopćavanja ratnog rasporeda u postrojbu OSRH”. Uz to je bila i napomena da neodazivanje pozivu za sobom povlači odgovornost prema odredbama članka 119. stavka 1. točka 1. Zakona o obrani, javlja Glas Slavonije

Prema napomeni, novčanom kaznom od 1000 do 5000 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu nadležnog tijela u vrijeme i na mjestu koji su naznačeni u pojedinačnom, odnosno općem pozivu za sudjelovanje u vojnoj obvezi, radnoj obvezi, radnoj pomoći, odnosno ustupanje materijalnog sredstva.

'Kakav ratni raspored?'

– Što se to događa? Kakav ratni raspored? Moram priznati da mi nije bilo nimalo ugodno pročitati tu formulaciju. Supruga se odmah uspaničila i već me danima opsjeda s pričom da spakiramo kofere, uzmemo djecu pod ruku i krenemo za Njemačku, jer tko zna što se to kod nas sprema – požalio se Slavonac.

Iz MORH-a su za Večernji odgovorili da se radi o planiranoj redovnoj aktivnosti ažuriranja podataka koja se provodi sukladno odredbama Zakona o obrani.

"Konkretno, riječ je o pozivima koji su upućeni onim osobama koje su odslužile vojni rok ili bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi i kojima je određena je vojno stručna specijalnost, zbog daljnjeg ustrojavanja pričuvnih postrojbi OS RH", navode iz MORH-a.

'Još jedna od navedenih aktivnosti'

Ističu da navedene aktivnosti ustrojavanja pričuvnih postrojbi obuhvaćaju: smotriranje pričuvnika-ažuriranje podataka u vojnoj evidenciji područnih odsjeka za poslove obrane, odabir pričuvnika, priopćavanje rasporeda u pričuvnoj postrojbi (ratnog rasporeda) razvrstanim pričuvnicima, obuka ključnog osoblja i drugo.

"Tako je i ovo pozivanje na području Slavonije samo još jedna od navedenih aktivnosti", naglašavaju.

Sve je počelo 2014. godine

"Naime, tijekom rujna 2016., Područni odsjeci za poslove obrane Osijek 2 i Vukovar provest će aktivnosti ažuriranja podataka odabranim pričuvnicima s tog područja. Podsjećamo, prema odredbama Zakona o obrani (NN 73/13) u okviru prava i dužnosti građana Republike Hrvatske, između ostalog je regulirana i vojna obveza u sklopu koje je i služenje u pričuvnom sastavu Oružanih snaga RH", napisali su iz MORH-a.

Ustrojavanje pričuvnog sastava OS RH započeo je 2014. godine, a prve aktivnosti (smotriranja, a zatim i postrojavanja pričuvnog sastava) provedene su u Osijeku, a nakon toga i u Dubrovniku, o čemu je Ministarstvo obrane već izvijestilo javnost na svojim službenim web stranicama.

"Što se tiče Dužnosti, prava i naknade vojnih obveznika-razvrstanih pričuvnika regulirane su člankom 224. Zakona o radu (NN 93/14), a sankcije za vojne obveznike koji se ne odazovu na poziv predviđene su člankom 119. Zakona o obrani", odgovorili su iz MORH-a na pitanje moraju li se građani odazvati pozivu i ako se ne odazovu hoće li biti kažnjeni?

Ključne riječi

Komentara 205

DU
Deleted user
12:45 12.08.2016.

Vratiti obavezni vojni rok od godinu dana, koji se ima služiti barem 100 km dalje od prebivališta.

HU
HUM321321
12:45 12.08.2016.

Pa idi brate sta cekas kad ti se zena pita .Vjerovatno si i zadnji put bio u njemackoj.

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
12:46 12.08.2016.

Što ljudima nije jasno? Svi znate što smo na ovim prostorima proživjeli, od spomenutog Vukovara, skroz dolje do Dubrovnika. Treba se spremiti za najgore, iako sigurno nikakvog sukoba neće biti. Morate znati da nacije u okruženju šalju svoju djecu od 15 godina u vojne kampove, pa valjda onda ljudima od 30 godina nije problem se javiti kada to država traži. Nisu hrvatski sinovi bježali u njemačku, niti su to od njih mogle tražiti žene ili njihove majke, zato smo i pobijedili, neće ni sada bježati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije