Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sladoljev: Zakon o navijačima je licemjeran, tribine su uvijek bile mjesto slobode

Dodaje da se po statistikama trenutačno više nasilja događa u narodnjačkim klubovima pa ih treba jednako kažnjavati.
20. siječnja 2020. u 12:46 2 komentara 164 prikaza
Marko Sladoljev govorio o Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Zastupnik Mosta Marko Sladoljev u ponedjeljak je licemjernim i nepravednim ocijenio Vladin prijedlog Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, o kojemu će Hrvatski sabor u četvrtak raspravljati u prvom čitanju.

Hrvatski navijači - rukomet TAKO TREBA Srbi ne mogu vjerovati što su doživjeli, iznenadili ih navijači Hrvatske

Sladoljev je naveo kako predlagatelj kaže da se nered na sportskim borilištima smanjio, ali donosi retsriktivniji zakon kojim će strože kažnjavati navijače.

„U uvodu stoji, po meni pravno neutemeljena odredba da se zakon donosi zbog dojma. Ostaje pitanje kakav je dojam o hrvatskoj politici, pravosuđu i korupciji u Hrvatskoj pa nismo vidjeli neke izmjene zakona koje bi poboljšale to stanje“, kazao je Mostov zastupnik na konferenciji za novinare u Saboru.

Izmjene su restriktivne, a najspornije u zakonu je da će se kažnjavati navijači i posjetitelji koji 'napušu' više od 0,5 promila alkohola u krvi bez obzira na to sjede li mirno i prate utakmicu ili rade nerede, smatra Sladoljev. Po prijedlogu zakona, alkotest ne smijete odbiti, a ako 'napušete' više od 0,5 promila, što bi, napominje, bilo otprilike dva piva, bit ćete kažnjeni visokom novčanom i kaznom i zabranom odlaska na utakmice od šest mjeseci do dvije godine.

„Nije li to licemjereno kada se u hrvatskim ložama uredno toči alkohol, pije se šampanjac i kada je sponzor nogometne reprezentacije jedan proizvođač piva“, zapitao je, dodavši da to neće spriječiti nerede na sportskim borilištima.

Sladoljev je mišljenja da predlagatelj zakona uopće ne poznaje navijačku scenu jer, kaže, suvremene navijačke skupine, huliganske skupine svojim članovima zabranjuju da uopće piju alkohol jer smatraju da im alkohol usporava reakcije i kod tučnjava uopće ne koriste alkohol.

Kazao je da ovo nisu samo njegove primjedbe kao navijača nego da i pravni stručnjaci upozoravaju da će se odredbe zakona široko tumačiti poput odredbe da će se kažnjavati posjedovanje predmeta koji može poslužiti za prikrivanje identiteta. Znači li to da će se kažnjavati i navijači koji su obukli dolčevitu ili jaknu s visokim ovratnikom pa mogu sakriti identitet, pita, istaknuvši da se neće kažnjavati izazivanje nereda nego i samo posjedovanje tih predmeta.

Nikola Grmoja NIKOLA GRMOJA Griješili smo zbog neiskustva, sad smo spremni mijenjati Hrvatsku

„Ovaj će se zakon primjenjivati selektivno, i to samo na jednu skupinu ljudi, koju vlast ne kontrolira. Tribine su uvijek bile mjesto slobode, a svako nasilje se treba kažnjavati“, izjavio je Sladoljev.

Dodaje da se po statistikama trenutačno više nasilja događa u narodnjačkim klubovima pa ih treba jednako kažnjavati.

Slavoljev smatra da se odredba o pjesmama koje potiču na nasilje, isto može široko tumačiti i kako će se tumačiti je li nešto poziv na nasilje ili ne. „Govor mržnje je neprimjeren, ali isto treba uzeti u obzir da su neke pjesme dio navijačkog folklora“, kazao je.

Vladu je pozvao da povuče zakon i da pripremi novi nakon savjetovanja s pravnom strukom i navijačkim udrugama, te upozorio da će zakon zahtijevati puno više sredstava i angažmana policije.

EUROPSKO PRVENSTVO VIDEO Beč pod hrvatskom 'opsadom'! Pogledajte što pjevaju navijači prije utakmice

„Užasno je licemjerno i duboko nepravedno slati policiju na navijače koji su popili dva piva u situaciji kada imamo dilere droge koji slobodno šeću ulicama ili granicu koju je vrlo propusna“, zaključio je.

TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
  • ivanlijepi:

    cudo jedno a ja skroz mislim da treba samo one koji prave nered ali sam zaboravio da se to radi samo tamo gdje ima vlasti

  • nemirno more:

    kad se govor mržnje iskorijeni sa sportskih borilišta, onda 0,5 promila neće biti problem