Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Škrlec: Ostvaren veliki napredak prema socijalno osviještenoj Europi

Upućeni radnik je zaposlenik kojeg je poslodavac privremeno uputio u drugu državu članicu radi pružanja usluga. Upućeni radnici nisu isto što i mobilni radnici u EU-u.
01. ožujka 2018. u 14:43 1 komentara 176 prikaza
Davor Škrlec
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tijekom sinoćnjih intenzivnih pregovora Europski parlament, Europska komisija i Vijeće EU-a uspjeli su postići veliki napredak u okviru sedmog trijaloga o reviziji Direktive o upućivanju radnika

Marijana Petir 3. put zaredom Otvoren natječaj za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika

Mogućim se sporazumom uspostavlja načelo jednake plaće za jednak rad na istome mjestu u bilo kojoj državi članici EU-a, uz istodobno osiguravanje veće pravne sigurnosti za radnike i poslodavce. Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec smatra kako je ovo veliko postignuće za društveno osjetljivu Europu:

"Revidirana Direktiva o upućivanju radnika pruža bolju zaštitu od izrabljivanja. Prema novoj Direktivi upućeni radnici imat će značajno veće prihode i uživati iste pogodnosti kao i njihovi lokalni kolege. Prema sporazumu, radnici koji pružaju uslugu u državi članici Europske unije koja nije njihova zemlja podrijetla, osim minimalne plaće imat će koristi i od lokalnih kolektivnih ugovora te zakonski zajamčenih troškova putovanja, smještaja i prehrane. Drago mi je da smo se uspjeli izboriti za veću pravnu sigurnost za najranjivije skupine radnika. Ovo će također olakšati borbu protiv kompanija koje prijavljuju sjedišta u drugim državama, a svoje komercijalne djelatnosti obavljaju negdje drugdje, te drugih sumnjivih poslovnih modela. Ovo je veliko postignuće u zaštiti upućenih radnika." - rekao je Škrlec.

Tko su upućeni radnici?

Upućeni radnik je zaposlenik kojeg je poslodavac privremeno uputio u drugu državu članicu radi pružanja usluga. Upućeni radnici nisu isto što i mobilni radnici u EU-u. Mobilni su radnici oni koji se presele u drugu državu članicu kako bi dugoročno ili trajno postali dio tamošnjeg tržišta rada.

Nasuprot tome, prisutnost upućenih radnika u drugoj državi strogo je ograničena na pružanje usluge. Upućene radnike i dalje zapošljava poduzeće koje ih je poslalo, a boravak im je privremen te ostaju osigurani u sustavu socijalnog osiguranja matične države. Tvrtke upućivanjem radnika mogu obavljati uslugu u drugoj državi članici bez da tamo otvaraju podružnice. Osim gospodarskih razloga, slanje radnika na privremeno obavljanje poslova koristi se za brzo popunjavanje manjka kvalificirane radne snage. Upućivanje je naročito uobičajeno u određenim sektorima. Samo u građevinskom sektoru radi oko 42 posto od ukupnog broja upućenih radnika, no znatan udio radio je i u proizvodnoj industriji (21,8%), uslugama u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj skrbi (13,5%) te u području poslovnih usluga (10,3%).

Angela Merkel Mate Mijić Na prisilnu solidarnost ne pristaju ni članice EU ni migranti Junckerov tjedan na Balkanu Dok Kosovo ne prizna kao državu, Srbija ne može u EU ZAGREB, 11.02.2014. - Donatorska večera za izgradnju spomenika papi Ivanu Pavlu II. u Sarajevu održana je večeras u zagrebačkom hotelu Sheraton. Na slici  predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović. foto FaH/ Lana Čović: BiH može sustići Srbiju i Crnu Goru na putu prema EU-u
U Medulićevoj se urušio dio zgrade
MEDULIĆEVA ULICA
Urušio se dio zgrade u centru Zagreba: 'Pukim slučajem bio sam izvan prostora i nije se dogodilo ono najgore'
Junior Adventures
Sigurnost na internetu
Znate li kako vaša djeca koriste internet?
  • ing-12345:

    Gospodin Škrlec se je nažalost posvađao sa zdravim razumom. Bogate EU zemlje pod pritiskom vlastitih poslodavaca počele su akciju da spriječe konkurenciju iz slabije razvijenih zemalja EU među kojima je i Hrvatska . Ova promjena direktive o izaslanim radnicima nanosi ... prikaži još! ogromnu štetu Hrvatskoj a Škrlec je pozdravlja.