Naslovnica Vijesti Svijet

Školski štrajkovi za spas klime planirani u tisuću gradova

Školski štrajkovi kojima je cilj pozvati na akciju za spas klime planiraju se u petak u tisuću gradova i mjesta diljem svijeta, objavili su u ponedjeljak organizatori
14. ožujka 2019. u 15:31 2 komentara 224 prikaza
PROSVJED
Foto: EVA PLEVIER/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Školski štrajkovi kojima je cilj pozvati na akciju za spas klime planiraju se u petak u tisuću gradova i mjesta diljem svijeta, objavili su u ponedjeljak organizatori. Globalne prosvjede 15. ožujka nadahnula je švedska tinejdžerica i aktivistica Greta Thunberg.

MOLITELJI "Pametno" predlaže zabranu javnih okupljanja u blizini bolnica

"Ovoga jutra: 89 zemalja i 1057 mjesta! Može li nas do petka biti stotinu?," napisala je ona na Twitteru.

Demonstracije bi se trebale održati pred gradskim vijećnicama i nacionalnim parlamentima od Australije do Urugvaja. Počevši od ponedjeljka, 141 prosvjed planiran je u Njemačkoj, 117 u SAD-u, 109 u Italiji, 95 u Švedskoj i 81 u Velikoj Britaniji.

Alžirski prosvjedi u Francuskoj Pobuna u Alžiru “Nemam ništa protiv prosvjeda, ali pazite na podmukle sile”

"Štrajk za klimu" - tim jednostavnom pozivom Šveđanka Greta Thunberg izvukla je na ulice tisuće mladih širom svijeta, potaknuvši pokret koji se naglo proširio pred očima zatečenih odraslih.

Venezuela NEDOSTAJE I VODE Kaos u Venezueli na vrhuncu: Nema struje, interneta, banke i zračne luke zatvorene...

Mlada 16-godišnja Šveđanka sama je prošlog ljeta pokrenula inicijativu štrajkajući svaki petak ispred parlamenta u Stockholmu kako bi apelirala na zastupnike da učine više u borbi  protiv klimatskih promjena. Nekoliko mjeseci poslije, od Sydneyja do Bruxellesa, Berlina, Den Haaga i Londona, tisuće srednjoškolaca odaziva se na njezin tjedni poziv na štrajk za klimu, prosvjedujući gradskim ulicama i pozivajući da se "spasi našu budućnost". Thunberg se obratila svjetskim čelnicima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu te na UN-ovoj klimatskoj konferenciji prošle godine u Katovicama u Poljskoj.

>>Žene u ovogodišnjem prosvjednom maršu pod sloganom Glasne i borbene

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
  • zimerman:

    Ljevičari ponovi iskorištavaju dijecu za svoje političke ciljeve . Klima se oduvijek mijenja i mijenjat će se ( to je jednostavno prirodni proces na koji covijek nema uticaja ) dokazi su svuda oko nas na sjevernom polu je nekada bio ... prikaži još!bio život nađeni su smrznuti mamuti , na našim kontinentalnim prostorima je nekada bilo more takozvano panonsko more ,tada ljudi nisu vozili auta i zagadjivali okolinu sa CO2 . Ovo je sve ljevicarska propaganda preko koje se žele uspostaviti novi zakoni koji će oporezivati sve što čovjek koristi i sve će biti u ime majke zemlje i ljubavi prema majci zemlji . U Francuskoj već dižu cijene benzina u ime klimatski promijena, žuti prsluci štrajkaju ali je malo kasno ,nije loše napomenuti da je taj isti Francuski narod nasijeo na ljevicarsku propagandu i sada placaju cehove

  • reborn:

    Apsolutno podržavam! Što si je ta gđa Klima umislila, mijenjati se sama od sebe, to je tako ljevičarski... Klima bi svakako trebala zauzeti konzervativniji pristup u svojim samopromjenama, te biti malo manje emancipirana.