Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Škola je žigosanje učenice svakako morala prijaviti policiji

Za slučaj žigosanja u zadarskoj školi rekla je da se radi o jednom "ružnom i nasilničkom odnosu prema kolegici u razredu"
07. veljače 2019. u 14:33 5 komentara 288 prikaza
Nada Murganić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić danas je komentirala je događaj u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u kojoj je jučer jedan učenik prvoga razreda srednje škole užarenim predmetom u obliku slova "U"  žigosao jednu školsku kolegicu i jednog kolegu, istaknuvši da je škola to morala prijaviti policiji, roditeljima i centru za socijalnu skrb.

Zadar: Djevojčica koju je žigosao kolega Incident na nastavi Otac žigosane djevojke: Prijete joj smrću, napali su mi djecu jer smo Albanci

Murganić je naglasila da će Centar za socijalnu skrb izvršiti uvid nad obiteljskom situacijom.

Dodala je da je ministrica znanosti, obrazovanja i sporta Blaženka Divjak proslijedila i uputila pravilnik o postupanju u slučaju nasilja u školama te da na razini ministarstva obnavljaju protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

Murganić je nakon sjednice Vlade komentirala i slučaj Darka Kovačevića Daruvarca koji, nakon što je prije manje od mjesec dana proglašen krivim  zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke, u nedjelju izlazi na slobodu. Stava je da država može i mora zaštititi premlaćenu djevojku od prijetnji koje dobiva te je naglasila da je važno raditi na prevenciji i edukaciji.

Nada Murganić
1 / 16
Zadar: Darko Kovačević Daruvarac za brutalno premlaćivanje djevojke dobio pet godina zatvora

Za slučaj žigosanja u zadarskoj školi rekla je da se radi o  jednom  "ružnom i nasilničkom odnosu prema kolegici u razredu" koji govori o tome da je potrebno voditi računa da se ne odgaja mlada generacija nasilnika koja će svoje partnerske odnose rješavati na nasilan način.

Ana Gurlica Daruvarčeva žrtva Policija: Zbog prijetnje Loreni i njezinoj obitelji priveden maloljetnik (17)

Svim protivnicima Istanbulske konvencije poručila je da ovi slučajevi zorno pokazuju koliko je ovo kompleksan slučaj i vrlo ga je teško rješavati kada već dođe u fazu da je izvršen zločin i teško je sanirati štetu kada dođe u fazu da je žrtva stradala i da nasilnika kažnjavamo.

"Trebamo puno ranije uočiti probleme i svi skupa puno ranije raditi kao društvo", poručila je Murganić,  upitavši što smo to tolike godine radili da imamo generaciju mladih ljudi koji na ovakav način rješavaju svoje odnose.

Kada pratimo obavezu koju pojedine institucije imaju kod prijavljivanja nasilja, imamo potrebu da se u tom preventivnom radu cilja na odgojne institucije, od vrtića, ali i zdravstvene ustanove - dječji dispanzeri, pedijatri, liječnici opće medicine mogu puno toga vidjeti i uočiti, naglasila je.

Iako imamo zakonodavni okvir, fenomen nasilja ne možemo spriječiti

Vezano za slučaj Daruvarca, Murganić je dobrim ocijenila to što će  on imati dodatne mjere vezane za sprječavanje bilo kakvog približavanja žrtvi, ali i kontrole njegovog kretanja. 

Darko Kovačević Daruvarac Ona i majka u policiji Daruvarčeva žrtva primila prijetnje: Mala, pripremi se za smrt, bit ćeš ubijena

"U svakom slučaju mi moramo učiniti sve da zaštitimo žrtvu, a s druge strane da pravedno i adekvatno kaznimo počinitelja", poručila je.

Naglasila je da se osobno jako zalagala da se ratificira Istanbulska konvencija, jer iako imamo zakonodavni okvir taj fenomen nasilja ne možemo spriječiti. 

"Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ističe da je potrebna izmjena Kaznenog zakona, no mi smo kroz naš nacionalni tim na neki način napravili analizu koliko su naši propisi usklađeni s člancima iz konvencije i zaista ima podosta toga da unaprijedimo. Sigurno ćemo kao država u dogledno vrijeme učiniti i na poboljšanju zakona, radit će se na poboljšanju rada sudaca, činit ćemo sve da širimo autonomne kuće i skloništa i u tom pravcu imamo dobre kontakte", istaknula je Murganić.

Naglasila je važnost edukacije i stručnjaka koji rade u pojedinim resorima i žrtava.

Aneta i Jan udomitelji Novi zakon Udomitelj postaje zanimanje samo za udomljenje troje djece

"Važno je educirati i žrtvu, a to je da mlada djevojka prepozna nasilnika i nasilničko ponašanje, da kod nekih njegovih gesta na vrijeme uoči da je to nešto što ne smije tolerirati i dozvoliti i mora ga već tada signalizirati, upozoriti ili prijaviti. U  mladoj dobi djecu treba učiti nenasilnom ponašanju", poručila je ministrica.

Upitana jesmo li kao država zakazali, kazala je da se, kada se kaže kao država, misli uvijek na vlast, odnosno konkretno Vladu "i taj dio s dužnosničke pozicije možemo preuzeti i o tome razgovarati". "No svi mi činimo društvo i možemo kreirati u utjecati na ovakvo ponašanje", dodala je.

Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • bakulušić:

    I ne samo to! Gospođo ministrice, dječak je koristio vrh upaljača a svi upaljači na vrhu imaju oblik slova U. Kako objašnjavate činjenicu da to još nitko nije zapazio i zatražio zabranu upaljača? Što kanite poduzeti po tom pitanju?Razmišljate li o ostavci?