Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozivaju se na ustav

Sindikati od Josipovića traže referendum o referendumu

\'10.07.2009., zagreb, u banskim dvorima odrzale su se konzultacije o planiranom drugom rebalansu proracuna izmedju predstavnika vlade, sindikata i poslodavaca. kresimir sever daje izjavu novinarima n
Luka Klun/Pixsell
28.12.2011.
u 19:28

Sever napominje da je 23. studenoga 2010. sklopljen sporazum Vlade i sindikata, a dio se odnosi i na održavanje tzv. "referenduma o referendumu" istodobno s održavanjem referenduma o pristupanju Europskoj uniji

Sindikalne centrale danas su se pismom obratile predsjedniku Republike Ivi Josipoviću zatraživši od njega da raspiše "referendum o referendumu" istodobno s referendumom o pristupanju Europskoj uniji. Sindikati se pozivaju na članak 87. Ustava RH koji u stavku 2. daje predsjedniku RH mogućnost raspisivanja referenduma o prijedlogu promjene Ustava ili drugom pitanju za koje drži da je važno za neovisnost, jedinstvenost i opstojnost Republike, a na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade. U drugom pismu mole premijera Zorana Milanovića da Vlada predloži, odnosno, da on bude supotpisnik takvog prijedloga.

Krešo Sever u ime pet centrala podsjeća da je do dogovora vezanog uz tzv. "referendum o referendumu" došlo nakon što su sindikalne središnjice prikupile više od 717.000 potpisa građana za referendum protiv prijedloga Vlade od 28. svibnja 2010. godine o izmjenama i dopunama Zakona o radu, a vezanih uz produljenu primjenu pravila iz kolektivnih ugovora i mogućnost njihova otkazivanja prije istjecanja roka na koji su potpisani, te poslije odluke Ustavnog suda RH kako su, nakon što je Vlada 3. rujna 2010. godine sporni prijedlog povukla, prestale postojati pretpostavke za održavanje referenduma.

– Slijedom iskustva sindikalnih središnjica o prevelikom broju potrebnih potpisa za referendum i prekratkom roku potrebnom za njihovo prikupljanje, o čemu svjedoči činjenica da od osamostaljenja RH nitko prije sindikata taj potreban broj potpisa nije uspio prikupiti, sindikati su zatražili olakšavanje uvjeta za raspisivanje referenduma vezano uz broj potpisa i vrijeme trajanja njihova prikupljanja – podsjeća Sever i napominje da je 23. studenoga 2010. sklopljen sporazum Vlade i sindikata, a dio se odnosi i na održavanje tzv. "referenduma o referendumu" istodobno s održavanjem referenduma o pristupanju Europskoj uniji. Točka I. Sporazuma glasi: "Potpisnici Sporazuma suglasni su da će Hrvatski sabor, na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, raspisati referendum na isti dan kada bude raspisan referendum za pristupanje Europskoj uniji sa sljedećim pitanjem: Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200.000 registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa bude 30 dana?“

Budući je riječ o sporazumu Vlade, očekuje se da se obveza odnosi i prenosi na novu Vladu, jednako kako se odnose i prenose i sve druge obveze koje je Vlada potpisala, pozivaju sindikalci.

Komentara 5

OD
oltar domovine
19:43 28.12.2011.

ljudi moji dali ne vidite:politicari nije bitno HDZ ili SDP ili vlada hrvatska su uzeli vanjske kredite i normalno sad moraju nesto dati a daju vas i RH a oni su od tih kredita sebi napravili kuce stanove vile i napunili racune po stranim bankama i zato su politicari da idemo u EU..a te kridite sto su dobili nisu dali za razvitak zemlje i bolji standard svakog pojedinca ...i vi - mi sad mulci neka se slikamo!

SA
santos008
20:07 28.12.2011.

I ovome svasta \'\'padne\'\' na um ,ko gladnom srati.

DO
DONJA
20:34 28.12.2011.

Napokon jedan sindikalac se oglasio ali mene više zanima da se sindikalci oglase oko povišice PDV-a jer je to HARAČ ali ne na Jadrankin način nego duplo veći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije