Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVJETNE PRESUDE

Sindikalke iz Plive neće u zatvor ako u godinu dana vrate ukupno 648.674 kune

Zagreb: Presuda Jasenki Maloseji, bivšoj sindikalnoj predstavnci Plive
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
08.07.2020.
u 08:03

Uvjetna kazna može im se opozvati ako u roku godinu dana od pravomoćnosti presude plate imovinsko-pravni zahtjev. Jasenka Maloseja tako treba platiti 270.000 kuna, Željka Štrek 195.574 kuna, a Vesna Jurman 183.100 kuna.

Presuda koja je trima sindikalkama, optuženima zbog zlouporabe položaja i ovlasti, izrečena u listopadu 2018. na zagrebačkom Županijskom sudu, postala je pravomoćna. Odlučio je tako Vrhovni sud odbivši žalbe optuženica, pa je tako Jasenka Maloseja, v. d. predsjednice Povjerenstva podružnice Samostalnog sindikata Plive uvjetno osuđena na 11 mjeseci zatvora, uz rok kušnje od tri godine, dok su Željka Štrek i Vesna Jurman, koje su bile referenti za pružanje usluga u sindikatu, uvjetno osuđene svaka na po osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine. 

Uvjetna kazna može im se opozvati ako u roku godinu dana od pravomoćnosti presude  ne plate imovinsko-pravni zahtjev. Jasenka Maloseja tako treba platiti 270.000 kuna, Željka Štrek 195.574 kuna, a Vesna Jurman 183.100 kuna.

Prema optužnici, Jasenka Maloseja teretila se da je od 2001. do 2008. članovima Povjerenstva i Nadzornog odbora Samostalnog sindikata Plive odobrila kredite koje oni nisu mogli ili htjeli vratiti, čime je pričinjena šteta od 325.049 kuna. Po istom principu isplaćeni su krediti Željki Štrek i Vesni Jurman, pri čemu je pričinjena šteta od 704.776 kuna. Nadalje, u optužnici se navodilo i da  je Jasenka Maloseja odobravala kredite korisnicima čak i ako oni nisu vratili prethodno odobrene kredite te da je odobravala otplate uz poček od nekoliko godina.

Što se tiče Željke Štrek i Vesne Jurman, one su prema optužnici dostavljale podatke o isplatama  kredita u Odjel  obračuna plaća iako su znale da nema  kontrole njihova unosa podataka, pa su same sebi isplaćivale kredite koje nisu namjeravale otplatiti. Obrazlažući svoju odluku, Vrhovni je sud  naveo kako smatra da je zagrebački Županijski sud pravilno utvrdio sve okolnosti  koje su bile odlučne  za individualizaciju kazne.

– U odnosu na sve optuženice otegotnim je cijenjena dugotrajnost njihova kriminalnog postupanja, a olakotnim obiteljski status. Pored toga, prvoj optuženici otegotnim je cijenjeno što je pojedine članove sindikata prilikom dodjele kredita stavljala u privilegirani položaj i tako ih dijelila na važne i manje važne članove sindikata. Olakotnim je pak za ovu optuženicu cijenjeno što je prije pokretanja kaznenog postupka sama zatražila reviziju dodijeljenih kredita i tako reagirala na uočene nepravilnosti u radu druge dvije optuženice. Druga optuženica narušenog je zdravstvenog stanja. Pravilna je odluka prvostupanjskog suda da se kazne zatvora neće izvršiti ako optuženice u vremenu provjeravanja ne počine novo kazneno djelo i pod daljnjim uvjetom popravka štete tako da plate postavljeni imovinskopravni zahtjev sindikatu – navodi se u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

Inače suđenje je trajalo pet godina, a kada su tri sindikalke optužene, teretilo ih  se za štetu od skoro sedam milijuna kuna, no tužiteljstvo je na kraju odustalo od dijela inkriminacija, odnosno ostalo je samo kod onih koje je moglo dokazati.

Ključne riječi

Komentara 1

VO
vorda29
10:52 08.07.2020.

Sve same žene, kako to, kako to_

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije