Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZADOVOLJSTVO STRATEGIJOM

Sindikalci predškolskog odgoja ministarstvu poslali preko 300 mailova: 'Ministre, i mi postojimo!'

Coronavirus - Kita in Lower Saxony
Foto: SINA SCHULDT/DPA/PIXSELL
1/3
29.04.2021.
u 12:39

Dok je rani i predškolski odgoj i obrazovanje u većini europskih država na listi prioriteta obrazovnih i drugih javnih politika, naše Ministarstvo već niz godina djeluje kao da taj dio sustava ne postoji, govore

Više od 300 mailova sa sadržajem “Ministre, i mi postojimo!” uputili su članovi Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske kako bi upozorili da su u imenovanju Radne skupine za izradu Nacionalne strategije obrazovanja do 2030. zaobiđeni predstavnici ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) organizirao je online sindikalnu akciju u povodu imenovanja te Radne skupine s koje je uputio zahtjev ministru znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa za hitnim proširenjem Radne skupine, kaže se u priopćenju Sindikata upućenom medijima u četvrtak.

Iako SOMK djeluje na nacionalnoj razini, ima brojne sindikalne podružnice u dječjim vrtićima u Hrvatskoj te je udružen najveću sindikalnu središnjicu u Hrvatskoj, (SSSH), Ministarstvo na čelu s ministrom Fuchsom nebrojeno je puta ignoriralo tu činjenicu te je temeljem netransparentnih kriterija u Radnu skupinu pozvao predstavnicu samo jednog sindikata, kaže se u priopćenju.

Ministar je ignorirao i Sporazum o osnivanju GSV-a, koji je Vlada RH potpisala sa socijalnim partnerima, a po kojem predstavnici sindikata udruženih u sindikalne središnjice trebaju sudjelovati u izradi nacionalnih strategija na svom području.

Dok je rani i predškolski odgoj i obrazovanje u većini europskih država na listi prioriteta obrazovnih i drugih javnih politika, naše Ministarstvo znanosti i obrazovanja već niz godina djeluje kao da taj dio sustava ne postoji. I ovoga su puta to pokazali, ne uključivši u radnu skupinu stručnjake iz područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, uz poseban naglasak na odgojitelje djece rane i predškolske dobi, kaže se u priopćenju.

"Ministru i ovim putem poručujemo da nećemo odustati od borbe da rani i predškolski odgoj i obrazovanje dobije zasluženo mjesto u odgojno-obrazovnom sustavu u Hrvatskoj te još jednom zahtijevamo proširenje Radne skupine za izradu Nacionalne strategije obrazovanja do 2030. te uključivanje predstavnika drugih sindikata i predstavnika struke, s posebnim naglaskom na odgojitelje", zaključuje se.

 

Boris Jokić: Škola postaje cool, no zaostajemo u praktičnom dijelu i funkcionalnim pismenostima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije