Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hss

Seljake skupo stajalo mijenjanje koalicijskih partnera

\'04.12.2011., Zvonimirova 17, Zagreb - Celnici HSS-a nakon objave rezultata parlamentarnih izbora. Josip Friscic.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL\'
Tomislav Miletić/Pixsell
05.12.2011.
u 21:30

Analitičari smatraju da je HSS, kao i HSLS, izgubio moralni kredibilitet, a time i podršku birača na ovim parlamentarnim izborima.

Hrvatska seljačka stranka jedan je od najvećih ovogodišnjih gubitnika. Uspjeli su osvojiti samo jedan jedini mandat, i to u svojoj nekadašnjoj utvrdi, u 2. izbornoj jedinici.

Na prošlim izborima seljaci su osvojili šest mandata, bili koalicijski partner HDZ-u u Vladi, što ih je očito skupo stajalo. Tako na ovim izborima u Sabor nisu uspjeli ući ni istaknuti članovi te stranke poput ministra turizma Damira Bajsa, ministra regionalnog razvitka Božidara Pankretića i saborske zastupnice Marijane Petir. Jedini HSS-ov mandat uspio je osvojiti predsjednik te stranke Josip Friščić.

HSS je bio koalicijski partner i u Račanovoj vladi, a to često mijenjanje partnera, prema mišljenju analitičara Žarka Puhovskog, upravo je dovelo HSS u situaciju da je jedva izborio svoj parlamentarni status na ovim izborima. Zbog toga su kao i HSLS, mišljenja je Puhovski, izgubili moralni kredibilitet, a moralnost je bio jedan od glavnih kriterija po kojem su birači na ovim izborima odlučivali kome dati svoj glas.

Nino Raspudić kaže kako bi HSS i HSLS, da su nastupili u koaliciji, kao što je to bilo 2007. godine, dobili isti broj mandata kao i tada. Politolog Branko Caratan ističe da male stranke u koalicijama često gube na idućim izborima, naročito ako je velika stranka gubitnik.

Ključne riječi

Komentara 8

OB
-obrisani-
21:52 05.12.2011.

selo je jako skupo stajala njihovo dodvoravanje i šurovanje s **dezenjarskim vele*******

VA
vatra
22:43 05.12.2011.

kurvanje obično tako završi

Avatar rahan
rahan
21:44 05.12.2011.

gospon novinar volio bih ja da je njih skupo stajalo ali nije bolji bi bio naslov skupo nas je stajala koalicija hss-a sa hdz-om jer su se stvarno nakrali kroz dva mandata tako da njih nije niš koštalo ali nas jako puno :) mogli bi sad malo i njih u rešt :) da čehoku i ivi prave društvo...........još je to ništa .........mizerija pola sabora u rešt pola na pošumljavanje :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije