Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže poticaje

Seljaci: Premijera bi mogla stići njegova kletva!

seljaci  (1)
Foto: Marko Jurinec/Pixsell
1/10
Autori: mf/VLM, ljm, ivi/VLM, ks
11.02.2013.
u 11:35

Seljaci s područja Varaždinske županije okupili su se na obilaznici oko Ludbrega i blokirali jedan prometni trak.

Oko stotinjak seljaka danas je od 11 do 14 sati blokiralo prometnicu ne Ferovcu kod Kutjeva u Požeško – slavonsku županiji prosvjedujući zbog teškog stanja u poljoprivredi te zbog toga što ih na razgovore ne želi primiti premijer Vlade Zoran Milanović.

- Tražimo da nas na razgovor primi premijer Vlade i da nam se do kraja tjedna isplati 50 posto poticaja. Premijer i ministar financija je obećao da će nam pola poticaja biti isplaćeno do kraja siječnja zbog teške elementarne nepogode (mraza i suše) koja nas je prošle godine pogodila. Do sada su isplatili tek 8 posto – poručio je Dragutin Dukić, predsjednik koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje.

Dukić je podsjetio na premijeru izjavu u kojoj je kaza da „da Bog da mu se ruka osušila ako zaboravi Slavoniju. Međutim, ne samo da je zaboravio Slavoniju nego je zaboravio cijelu Hrvatsku. Bojim se da bi se premijeru mogle obje ruke osušiti jer stanje na selu je postalo neizdrživo – poručio je Dukić te najavio da sutra nastavljaju prosvjede od 8,30 sati.

Osim isplate poticaja seljaci traže da se promjeni Zakon o legalizaciji, odnosno da im se omogući da legaliziraju svoje objekte za jednu kunu, da se uvaže njihovi prijedlozi u novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu te da se pripremi odgovarajući mliječni paket.

Prosvjedovat će dok bude potrebno

Seljaci s područja Varaždinske županije okupili su se na obilaznici oko Ludbrega i blokirali jedan prometni trak. Promet se odvija naizmjenično.

Na tom se punktu po vrlo hladnom vremenu skupilo oko 30 traktora. Koordinator prosvjeda Miljenko Ivanuša rekao je da je povod to što seljaci još nisu dobili poticaje za lanjsku godinu, a neki još potražuju i zaostatke iz prijašnjih godina.

Prosvjed će nastaviti sve dok to bude potrebno i očekuju da će im se pridružiti i seljaci iz drugih kontinentalnih županija. Ivanuša kaže da su seljaci Varaždinske županije jedinstveni u zahtjevu da legalizacija poljoprivrednih objekata, štala, skladišta, staja i drugog za seljake bude besplatna te da ih se oslobodi plaćanja vodnog i komunalnog doprinosa. Ali to nije znak da traže i oslobađanje plaćanja troškova legalizacije stambenog dijela.

– U vezi s mlijekom koje je povučeno s hrvatskih polica, imamo čvrste dokaze da je riječ o uvoznom mlijeku. Mlijeko s hrvatskih farmi potpuno je zdravo – kazao je Ivanuša te dodao da ne prihvaćaju tvrdnje prerađivača i Ministarstva da je problem u lošoj ishrani na hrvatskim farmama.

Za sada bez prosvjeda, ali sutra možda...

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac izjavio je da danas neće biti prosvjeda seljaka u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali ako izaslanstvo seljaka ne primi premijer Zoran Milanović, u ponedjeljak u 20 sati održat će se sastanak na kojemu će biti dogovoren prosvjed koji će početi u utorak. Pokrovac nije želio detaljnije govoriti kako će seljaci prosvjedovati, ali može se očekivati djelomična ili potpuna blokada nekih prometnica pa čak i onih blizu graničnih prijelaza.

Ličani u kontaktu sa Slavoncima

Na području Ličko-senjske županije nitko od seljaka ne prosvjeduje. U kontaktu su s kolegama iz Slavonije, no za sada ništa ne poduzimaju. Ako će biti potrebno, spremni su za prosvjede bez obzira na najavu Vlade o isplati poticaja, kazao je Ivan Matasić, predsjednik Udruge uzgajivača goveda u županiji.

>>Pokrovac: I jesam i nisam zadovoljan današnjim sastankom

>>Prosvjedi se odgađaju jer seljaci idu kod premijera

Komentara 2

BA
Bandit
12:35 11.02.2013.

Hhehehhe svi bi oni meni isli na biro i to bez poticaja heheheh NITKO ih nethera da se bave cime se bave ako im nije pravo na BIROOOOOOOOOOO hehhehhehh lako je biti seljak sa poticajima odite zaradite milionske traktore sa milionske traktore sa svojim radom neradnici jadni i kukavni treba ukinuti sve poticaje nek rade i zarade svojim radom ,,,Tko daje poticaje radnicima tko??

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
11:45 11.02.2013.

Sada će se pojaviti Friščić,Pankretić i Čobanković i izreći onu famoznu rijeć : Nema Novcaaaaa,,morate shvatiti : N E M A ! =============================================

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije