Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Seizmolozi: Veliki udari prijete i Los Angelesu, Tokiju, Teheranu

haiti dječak s vodom
Autori: b.k./vlm, s.v./vlm, d.ć.
19.01.2010.
u 19:23

Iako se Hrvatska ne nalazi na najtrusnijem području na svijetu, svejedno joj prijeti opasnost od razornih potresa. Najugroženije je dubrovačko i zagrebačko područje - katastrofalni potres koji je pogodio Zagreb 1880. godine bio je jačine sedam stupnjeva po Richteru.

Potresi su elementarna nepogoda koja vrlo često zahvaća neke od najnaseljenijih dijelova svijeta. Katastrofalni potresi česti su u Los Angelesu, Tokiju, nekim dijelovima Kine, Iranu, Indoneziji...

Nakon katastrofe u Haitiju stručnjaci su napravili rang-listu mjesta na kojima je uskoro realno očekivati potres velikih razmjera. Prvo mjesto zauzeo je Los Angeles koji veliki potres pogodi svakih 150 godina. A kako se zadnji veliki potres u gradu zabave dogodio 1859., stručnjaci se boje da je nova kataklizma pred vratima. No budući da je riječ o bogatoj Americi, posljedice ni približno ne bi bile kao u Haitiju. Amerikanci su gradili čvrsto jer znaju da žive na “klimavim nogama”.

Drugo mjesto zauzima japanski glavni grad Tokio sa 13 milijuna stanovnika. Japanci također imaju solidnu gradnju, ali s obzirom na veliku naseljenost, posljedice bi bile teže nego u Los Angelesu.

Teheran se možda seli

Iranska prijestolnica Teheran treće je najopasnije mjesto. O kakvoj je opasnosti riječ,  najbolje govori podatak da Iranci ozbiljno razmišljaju o tome da glavni grad “premjeste” na sigurnije područje.

Četvrtu poziciju zauzeo je pacifički sjeverozapad SAD-a, dok se na petom mjestu neslavna popisa nalazi napučena Indonezija. Prije pet godina potres u blizini Indonezije pokrenuo je  tsunami koji je odnio 200 tisuća života.

Iako se Hrvatska ne nalazi na najtrusnijem području na svijetu, svejedno joj prijeti opasnost od razornih potresa. Najugroženija područja su zagrebačko i dubrovačko. Zanimljivo je da je katastrofalni potres koji je pogodio Zagreb 1880. godine bio jačine sedam stupnjeva po Richteru. Sličan potres pogodio je i crnogorsko primorje i Dubrovnik 1979.

Francuska optužuje SAD

Ovi podaci samo pokazuju da jačina potresa nije uvijek glavni uzrok velikih stradanja. Haiti proživljava veliku tragediju jer je i inače jedna od najsiromašnijih država na svijetu. Na sreću, jučer je počela funkcionirati podjela humanitarne pomoći koja stiže iz cijeloga svijeta. Hrana i voda uglavnom se bacaju iz zraka. Red održavaju domaće snage, ali strateške  točke kontrolira američka vojska. 

Američki zapovjednik Ken Keen ustvrdio je da trenutačno ima manje nasilja nego prije potresa. U Haitiju je oko 3000 američkih vojnika, a uskoro će ih biti i do 10.000. Neke latinskoameričke zemlje i Francuska optužile su SAD da koristi tešku humanitarnu situaciju kako bi okupirao zemlju. Bolesti i infekcije počele su se širiti Haitijem. Lakše ozlijeđeni nisu odmah tražili liječničku pomoć, koje nije ni bilo, pa su im se ozljede i posjekotine inficirale. Mobilne bolnice Crvenog križa pretrpane su, a antibiotika nema dovoljno. Ozlijeđenima na čelo lijepe naljepnice u boji – žuta označava lakše ozljede, a crvena bolesnika u teškom stanju kojemu treba hitna pomoć.

Vijeće sigurnosti odobrilo novih 3500 vojnika

Dok pomoć stiže iz cijelog svijeta, haićanske vlade i predsjednika Renéa Garcije Prévala gotovo uopće nema u javnosti. Za to postoje i objektivni razlozi jer su sve važnije vladine zgrade i predsjednička palača srušene ili oštećene u potresu.

No postoji i jedan puno bizarniji razlog. Naime predsjednik René Préval, inače neupadljivi tehnokrat, jednostavno ima averziju prema javnim nastupima. Poznat je po tome što je “bježao od novinara”. Ideološki neutralan predsjednik odgovara Haićanima jer je samo na taj način mogao držati zemlju na okupu. Politički sukobi jedan su od glavnih razloga dugogodišnje političke nestabilnosti i neviđenog siromaštva. Međutim, narod  pogođen katastrofom očekuje da mu se obrati predsjednik. Neki građani ljutiti su jer smatraju da su osuđeni na inozemnu pomoć pa se pitaju postoji li uopće njihova vlada. Čak je i premijer Jean Max Bellerive, koji je na toj funkciji samo dva mjeseca, priznao da su bili premalo s narodom.

Vijeće sigurnosti UN-a odlučilo je jučer u Haiti poslati dodatnih 3500 vojnika UN-a, čime će njihov broj prijeći 12 tisuća.

Ključne riječi

Komentara 13

TE
TerreDelBarolo
07:27 20.01.2010.

Pogodit ce harpun i onoga sto ga je ispucao, a pri tome ce uveliko pomoci i zuta rasa... samo njima treba malo vremena.. hehe Oni ce za kratko vrijeme izgraditi najvecu i najljepsu pagodu u Los Angelesu i New Yorkuu a predsjednik ce se zvati Obam Ki .. hehehe Bok!

OB
-obrisani-
20:43 19.01.2010.

Da. Ne pazi se kako se gradi. Nove zgrade se same od sebe urusavaju. Do 50tih, hmmm... Nisu ni te sve zgrade ok, ali u novu zgradu ili kucu ne bih usla da mi ju daju zabadava. Jos uvijek se sjecam onog potresa 90te. Sljeme bu cijelo samo odsklizalo. Ljudi svi bezveze sile. Nije podsljemenska zona bila zabranjena za gradnju bezveze. To je sve skupa jedno veliko kliziste.

KA
karlovcankica
04:52 20.01.2010.

narod snuje..Bog odlucuje..i to je to..samo jednom se umire..Hvala Bogu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije