Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krvni ugrušci

Šef riječke kirurgije: "Svaki treći hospitalizirani zbog korone dobit će trombozu"

Rijeka: Testiranje na COVID-19 pred Nastavnim zavodom za javno zdravstvo
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
20.04.2021.
u 10:47

Pacijenti koji su se oporavili od bolesti i više nisu infektivni dolaze s post-COVID sindromom kod kojeg se susreću s komplikacijama kao što su venske tromboze i plućne embolije, ističe prof. dr. Miljenko Kovačević.

Slučajevi tromboze nakon cjepiva su rijetki, ali zato je tromboza kod pacijenata koji su morali biti na bolničkom liječenju zbog COVID-19 znatno učestalija pojava. Potvrđuje to za Novi list prof.dr. Miljenko Kovačević, predstojnik Klinike za kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka i predsjednik Hrvatskog društva za vaskularnu kirurgiju koji se sa svojim timom vaskularnih kirurga u riječkoj bolnici već dugi niz godina bavi ovom problematikom. 

"U Hrvatskoj se venskim trombozama bave angiolozi, hematolozi i kao što je to slučaj kod nas, vaskularni kirurzi. Iako to nije službena statistika, mi smo kod pacijenata s COVID-19 uočili da velik broj onih koji su preboljeli koronavirus imaju venske tromboze", potvrđuje Kovačević.

Postoje arterijska i venska tromboza, a kao posljedica COVID-19 vrlo su opsežne komplikacije tromboze vena donjih ekstremiteta ili zdjelice, kao i iste komplikacije u smislu plućnih tromboembolija, što je sama po sebi značajna komplikacija koja može dovesti i do smrti.

"Prema statistikama inicijalnih izvještaja, s obzirom na dosta kratko vrijeme u kojem se stručnjaci bave ovom problematikom, pokazuje se vrlo visoka incidencija pacijenata s COVID-19 koji su hospitalizirani i koji imaju venske tromboze. Radi se o 30 do 40 posto pacijenata i to je golem broj. Također, vidjeli smo kod pacijenata koji su se oporavili od bolesti i više nisu infektivni da nam dolaze s post-COVID sindromom kod kojeg se susreću komplikacije kao što su venske tromboze i plućne embolije. Dakle, to se ne događa samo u trenutku kada imamo manifestnu bolest s dominantno respiratornim simptomima, nego i poslije", ističe Kovačević.

S druge strane, arterijske tromboze manje su istražene te se prema trenutačnim statistikama javljaju u jedan do dva posto posto pacijenata hospitaliziranih zbog COVID-a.  Rezultati liječenja zasad su loši i mortalitet je visok, a mogućnost gubitka ekstremiteta kreće se između 50 i 80 posto.

"Bolesnici u kojih se razvijaju arterijske tromboze imaju vrlo težak oblik bolesti pa je i razumljiv loš rezultat u liječenju. Kod venske tromboze rezultati su, ako ne dođe do fatalne plućne embolije, puno bolji i vrlo rijetko se događaju daljnje komplikacije", kaže Kovačević. 

Ističe kako se tromboze ne događaju samo kod starijih pacijenata te kako je znatan broj mladih ljudi koji su razvili te komplikacije, a napominje i kako trenutačno na odjelu leži čovjek u tridesetim godinama koji ima trombozu. Dodatni alarm su i prateći komorbiditeti ili trombofilija koji pogoršavaju kliničku sliku, ali i bez takvih predisponirajućih čimbenika COVID-19 je nepredvidljiva bolest.

Prof. dr. Miljenko Kovačević kaže da kao vaskularni kirurg ne može komentirati eventualne rijetke nuspojave cjepiva protiv koronavirusa s kojima se nije susreo u svojoj praksi te da o cijepljenju može govoriti samo iz vlastitog iskustva i iz dostupnih podataka.

"Iz vlastitog iskustva o cijepljenju te iskustva iz mog bližeg kruga, znam da se kao posljedice cijepljenja javljaju febriliteti, bolovi u ruci ili respiratorni i gastrointestinalni problemi. Iz tog uzorka ne znam ni za jedan prijavljen slučaj pojave tromboze.

S druge strane, to je igra velikih brojki pa ako se cijepi 20 milijuna ljudi, brojevi su takvi da se mora dogoditi dvadesetak nuspojava. Ne bih se usudio komentirati ono o čemu nemam iskustva, no to su mali brojevi i benefiti cijepljenja su mnogo veći od potencijalnih komplikacija", poručuje Kovačević.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
18:35 20.04.2021.

Jadno je da se liječnike upotrebljava za propagandu, a još je jadnije da oni to dobrovoljno čine...

Avatar lepihercegovac.
lepihercegovac.
14:40 20.04.2021.

rijećki kirurzi i bolnica i inaće su poznati po svojoj strućnosti...znanju...brizi o pacijentima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije