Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Lijek za astmu budezonid pomaže kod teškog oblika COVID-19

Ako se pokaže da je budezonid koristan, mogao bi se početi primjenjivati odmah jer je već klinički testiran i dostupan
15. travnja 2021. u 14:57 3 komentara 1712 prikaza
Cijepljenje građanja na Zagrebačkom velesajmu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Bilo je već lijekova za druge bolesti koji su u početku obećavali da će znatno olakšati borbu protiv bolesti COVID-19. Za rijetke se lijekove to i dokazalo, primjerice, za kortikosteroid deksametazon.

VEĆ U DRUGOM TROMJESJEČJU Austrija dobiva još milijun doza Pfizerovog cjepiva. Kurz: Hvala Von der Leyen na požrtvovnosti

Sada se puno govori o još jednom kortikosteroidu, budezonidu, pa je u časopisu The Lancet izašla studija o drugoj fazi kliničkog ispitivanja na kojoj su postignuti jako dobri rezultati. Lako je pronaći definiciju budezonida koji se može pronaći primjerice i pod imenom Formoterol, a taj lijek proizvodi Teva.

Budezonid je izrazito jak kortikosteroid lokalnog djelovanja (200 puta jači od kortizola i 15 puta jači od prednizolona). Interesantno je da se budezonid koristi u liječenju astme i neinfektivnog rinitisa. Isto je tako zanimljivo da se budenozid ne ubrizgava nego se – inhalira. Sve te činjenice poprilično su zaokupile javnost, što nije ništa neobično jer odobreni lijekovi za koje je utvrđeno da su efikasniji u tretmanu bolesti izazvane novim koronavirusom doista su rijetki.

Koronavirus u Austriji STANJE U AUSTRIJI Gradišću dojadilo i u ponedjeljak prekida zatvaranje: 'Stanovništvu je dosta'

Osim deksametazona, u Sjedinjenim Državama je odobren i remdesivir, lijek inače smišljen protiv ebole, a potkraj prošle godine i Europska unija naručila je 500.000 doza. Stručnjaci koji potpisuju studiju pod imenom “Inhaled budesonide in the treatment of early COVID-19 (STOIC): a phase 2, open-label, randomised controlled trial” u časopisu The Lancet primijetili su da je među oboljelima od COVID-19 jako malo onih s kroničnim respiratornim bolestima poput astme, primjerice. I to ih je navelo na dodatna istraživanja.

Utvrdili su da ovaj lijek protiv astme skraćuje oporavak starijih od 65 godina, pri čemu se tretman sastoji od dvotjednog inhaliranja lijekom dva puta dnevno. Naš ugledni molekularni biolog prof. dr. sc. Nenad Ban sa švicarskog Saveznog tehničkog sveučilišta ETH u Zürichu potvrđuje kako rezultati koji su pred nekoliko dana publicirani u časopisu The Lancet upućuju na to da lokalni kortikosteroid budezonid koji se koristi u liječenju kronične astme kao lijek koji se inhalira može smanjiti teške simptome COVID-19 koji su vezani uz funkciju pluća.

Novo normalno Pogledajte kako izgleda novo kino u Japanu u kojem se održava fizička udaljenost: Je li ovo budućnost?

– Razlog zašto bi ovakav tretman mogao biti koristan jest to da se kod mnogih pacijenata stanje često pogorša oko deset dana nakon prvih simptoma zbog prejakog imunosnog odgovora koji onda dovede do oštećenja pluća ili drugih organa koji su zahvaćeni infekcijom. Zbog toga se već prije utvrdilo da sistemski kortikosteroid deksametazon, koji ima protuupalne i imunosupresivne efekte, može ublažiti teške simptome COVID-19 – kaže prof. Ban te nastavlja da su, usprkos tome što je jasno da je budezonid tek u drugoj fazi ispitivanja i da se zbog toga još uvijek radi o relativno malom broju ljudi koji su sudjelovali u istraživanju, ovi rezultati potencijalno zanimljivi iz dva razloga.

Production of Pfizer-BionTech COVID-19 vaccine in Marburg Cijepljenje protiv Covida-19 Komisija ubrzala još 50 milijuna doza Pfizera, Hrvatskoj 450 tisuća, dovoljno da pokrije rupu zbog suspenzije isporuke J&J-a

– Prvo, ovaj lijek imao bi manje nepoželjnih popratnih pojava koje su česte kada se koriste sistemski kortikosteroidi kao što je deksametazon. Drugo, ako se pokaže da je tretman budezonidom koristan, ovaj lijek bi se mogao početi primjenjivati odmah jer je već klinički testiran i dostupan. Zbog toga bi, ako se rezultati potvrde u većem broju slučajeva, ovakva terapija mogla postati važna opcija u liječenju COVID-19 kako bi se spriječili ili ublažili teži respiratorni simptomi, rekao nam je prof. Ban. 

Istraživanje odgovorilo: Tko su antimaskeri u Hrvatskoj?

Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Avatar OMG_GMO
    OMG_GMO:

    nema teškog ili lakog oblika covida! ima samo slabiji ili jači imunitet koji se bori sa SIMPTOMIMA viroze!

  • Avatar mofo
    mofo:

    Jeste saznali mozda koliko se dugo zna ova informacija? Inace, c19early/tocka/com je stranica koja sakuplja sva istrazivanja o lijekovima koji bi mogli promoci kod teskih oboljenja covida, drzite ju na oku...