Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sedmogodišnjak iz Kutine pojeo cjepivo za lisice slično bombonima

Dječak se iz preventivnih razloga još uvijek nalazi na promatranju u bolnici
15. svibnja 2012. u 13:08 9 komentara 2 prikaza
cjepivo za lisice
Foto: Screenshot

Dijete iz Kutine, koje je još prošlog četvrtka pokušalo pojesti cjepivo za lisice i koje se iz preventivnih razloga još nalazi na promatranju, stabilno je i bez simptoma trovanja. 

Pretpostavlja se da je 7-godišnjak od drugog djeteta dobio cjepivo, koje se inače razbacuje po poljima, a nalik je na želatinaste bombone.

Kada je dječak masu pokušao pojesti, okus mu nije odgovarao pa ju je ispljunuo i sve rekao roditeljima. Oni su ga odveli u Hitnu ambulantu u Kutini, odakle je prebačen u bolnicu u Zagreb, gdje je obavljena detaljna kontrola.

Iz Policijske uprave sisačko-moslavačke priopćeno je da u cijelom slučaju nema kaznenog djela, ali je slučaj proslijeđen nadležnom državnom odvjetniku za mladež.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije potvrđeno je da je od 23. travnja do 15. lipnja u tijeku proljetna akcija oralne vakcinacije lisica na području Hrvatske.  Mamci s cjepivom distribuiraju se zrakoplovima na području cijele zemlje, osim jadranskih otoka, dva puta na godinu, u proljeće i jesen.

Javnosti je upućeno i upozorenje da je u prirodi moguće pronaći mamce, koji se ne smiju dirati. U slučaju dodira sadržaja plastične vrećice ruke se moraju odmah oprati čistom vodom i sapunom. U slučaju da cjepivo dođe u dodir sa sluznicom oka, usta ili s ozljedom na koži, nužno je hitno zatražiti pomoć liječnika.

Mamac je intenzivnog mirisa po ribi, upravo kako ne bi bio privlačan djeci.

Više o cjepivu možete pročitati u brošuri

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • chemica:

  Baš sam htio zaustiti da se sigurno radi o djetetu s posebnim potrebama, ali ne treba gledati samo naslov.

 • bilikamen:

  15.05.2012. u 13:39h chemica je napisao/la: Baš sam htio zaustiti da se sigurno radi o djetetu s posebnim potrebama, ali ne treba gledati samo naslov. ------------------------------------------------ ja pak mislim da se radi o roditeljima s posebnim felerom na mozgu koji ... prikaži još!ji stavljaju takve stvari djetetu na dohvat ruke.

 • Avatar kanonik
  kanonik:

  U naslovu dječak je pojeo a u nastavku pokušao pojesti.dobar dan novinar.Moj bi prijatelj na to rekao.Jeli .ebo ili nije .ebo.