Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Rusija žestoko gađa ukrajinsku energetsku mrežu; Putin: To je osveta za njihove zločine

The Wider Image: A Ukrainian woman's harrowing quest to find her family
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.12.2022.
u 21:48

Braneći njemačku potporu Ukrajini, za koju kritičari u Kijevu i drugdje u Europi kažu da je bila previše suzdržana, Scholz je rekao da je Njemačka nakon Sjedinjenih Država jedna od najvećih pristaša Ukrajine.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je upozorio da bi se u glavnome gradu ove zime mogla dogoditi "apokalipsa" ako se nastave ruski zračni napadi i dodao da bi ljudi trebali biti spremni na evakuaciju, iako zasad za to nema potrebe. Ruske su snage ispalile više od tisuću granata i projektila na ukrajinsku električnu mrežu, koja unatoč velikoj šteti i dalje radi, rekao je viši ukrajinski dužnosnik u srijedu, prenosi ukrajinska agencija Interfax. Volodimir Kudricki, izvršni direktor ukrajinskog operatera električne energije Ukrenergoa, također je rekao da njegovi dužnosnici u svijetu traže kompleksnu opremu potrebnu za popravak mreže.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

21:48 - Tri snažne eksplozije čule su se 8. prosinca u zračnoj bazi u okupiranom Berdiansku, rekla je Viktoria Halitsina, čelnica gradske vojne uprave. Uslijedilo je petnaestak manjih eksplozija koje su rezultirale velikim požarom, navodi Halitsina, a prenosi Kyiv Independent.


18:15 - Ruske snage ispalile su više od 1000 raketa i projektila na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, koja još uvijek radi unatoč velikim oštećenjima, rekao je visoki dužnosnik. Volodimir Kudritski, izvršni direktor mrežnog operatera Ukrenergo, također je rekao na sastanku koji je organizirala Europska banka za obnovu i razvoj da njegovi dužnosnici kompliciranu opremu potrebnu za popravke traže po cijelom svijetu, piše Guardian.


18:10 - Vladimir Putin obećao je da će nastaviti napadati ukrajinske energetske mreže unatoč globalnim kritikama zbog napada koji su početkom zime ostavili milijune bez struje i vode. Ruski čelnik predstavio je udare kao odgovor na eksploziju na Kerčkom mostu i druge napade, optužujući Kijev da je digao u zrak dalekovode iz nuklearne elektrane Kursk i da nije opskrbljivao vodom Donjeck u istočnoj Ukrajini.

Punu izjavu ruskog predsjednika nakon ceremonijalne dodjele vojnih odličja možete poslušati ovdje:


15:08Ruski izvoz žitarica porastao je u drugoj polovini godine 10 posto i polako se normalizira, objavila je udruga izvoznika, uz prognoze rekordnog uroda u ovoj godini. Iako sankcije ne brane trgovinu žitaricama, ruski dužnosnici tvrde da su izvoznicima otežale obradu plaćanja u bankama, najam brodova, financiranje trgovine i osiguranje. Udruga izvoznika procjenjuje ipak da će u razdoblju od srpnja do rujna ukupni izvoz žitarica, isključujući isporuke Kazahstanu, Armeniji i Bjelorusiji, dosegnuti 26 milijuna tona, što bi bilo 10 posto više nego prije godinu dana.

„Nakon brojnih medijskih izvješća o prikrivenim sankcijama i intervenciji međunarodne zajednice, ruski izvoz žitarica polako se vraća u normalu”, objavila je udruga u srijedu.

Rezultat u prvoj polovini godine "nije loš, ali potencijal tekuće sezone puno je veći. Nadamo se da će pad svjetskih cijena potaknuti potražnju, a slabljenje rublje poboljšati prodajne marže", dodali su.

Urod žitarica mogao bi ove godine dosegnuti rekordnih 150 milijuna tona, uključujući 100 milijuna tona pšenice.U udruzi smatraju da će izazov u drugoj polovini poljoprivredne sezone, do kraja lipnja, biti poteškoće s obradom plaćanja ako Zapad Rusiji postroži sankcije, uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Egipat i Turska tradicionalno su najveći kupci ruske pšenice, ali Moskva je ove godine obustavila objavu službenih podataka o izvozu i uvozu kako bi izbjegla "špekulacije".Od početka nove poljoprivredne sezone od 1. srpnja Rusija je Saudijskog Arabiji, Alžiru, Pakistanu, Brzailu i Meksiku prodala više pšenice nego u svim dosadašnjim sezonama, rekli su analitičari ruskog željezničkog operatora Rusagrotransa. Rusija je također obnovila isporuku pšenice Iraku, nakon desetogodišnje pauze, dodao je Rusagrotrans.

Državni trgovac United Grain Company očekuje da će izvoz ruskih žitarica u 2022/23 iznositi 53-54 milijuna tona, kazala je prošlog tjedna zamjenica čelnika grupe Ksenia Bolomatova, dodavši da je tempo izvoza ubrzao, nakon sporog početka sezone. Da nije ograničenja povezanih sa sankcijama, premašio bi 60 milijuna tona, dodala je Bolomatova.


14:30 - Američka košarkaška zvijezda Brittney Griner razmijenjena je za ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, objavili su američki mediji. Griner je puštena na slobodu u razmjeni zatvorenika s Rusijom i sada se nalazi pod američkom ingerencijom, rekao je američki dužnosnik u četvrtak. 

Predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris telefonski su razgovarali s Griner, rekao je dužnosnik, dodajući da je košarkašica dobrog raspoloženja.

Zamjena je uključivala bivšeg trgovca oružjem Viktora Bouta, izvijestio je CNN.


13:40 - Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) uhitila je bračni par osumnjičen za špijunažu za Rusiju u lučkom gradu Odesi. SBU nije imenovao par, ali ih je optužio da su izviđali lokacije za moguće vojno raspoređivanje i kretanje jedinica protuzračne obrane za Rusiju. 

Vjeruje se da su oni ruski vojni obavještajci koji su planirali stvoriti mrežu agenata u južnoj Ukrajini. Službenici SBU-a pronašli su mobilne telefone i računalnu opremu s dokazima o "skrivenoj korespondenciji s agresorom", navodi se, prenosi Sky News. 

- SBU je uhitio oba špijuna kada su pokušali Rusiji prenijeti povjerljive informacije - navodi SBU. Muškarac i žena stigli su u Ukrajinu 2018. i dobili boravišnu dozvolu, a muškarac je služio u ruskoj vojsci, dodala je SBU. 


13:37 - Guverner Sevastopolja, najvećeg grada na aneksiranom Krimu, postavljen u Moskvi, rekao je jutros da je ruska flota oborila ukrajinski dron iznad Crnog mora.

Obraćajući se novinarima tijekom redovnog brifinga, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: "Rizika svakako ima jer ukrajinska strana nastavlja svoju politiku organiziranja terorističkih napada. No, s druge strane, informacije koje dobivamo pokazuju da se poduzimaju učinkovite protumjere".


12:13 - Rusija tvrdi da je njezina predložena sigurnosna zona oko nuklearne elektrane Zaporožje trebala "zaustaviti ukrajinsko granatiranje". To je jutros komentirala glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova, prenosi The Guardian.

Obje strane optužuju jedna drugu za granatiranje elektrane, najveće nuklearne elektrane u Europi. Postoji strah da bi napadi mogli izazvati nuklearnu nesreću. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je na demilitariziranu sigurnosnu zonu oko elektrane.


11:26 - Ruske snage namjeravaju zauzeti dijelove istočne i južne Ukrajine koje Moskva smatra svojima, prenosi Sky News. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija još mora "osloboditi" dijelove regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja.

Moskva je tvrdila da je anektirala četiri ukrajinske regije nakon održavanja takozvanih referenduma u rujnu. Kijev i Zapad odbacili su glasove kao lažne i nezakonite.


10:51 - Kako se približava Božić, ukrajinske vlasti poduzimaju dodatne korake kako bi pokušale stvoriti blagdanski osjećaj unatoč sukobu. U Harkivu, koji su ranije ove godine okupirale ruske trupe, u podzemnoj podzemnoj željeznici postavljeno je božićno drvce kako bi se zaštitilo od topništva i projektila.


10:49 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je dnevno ažuriranje situacije u Ukrajini prema svojim obavještajnim izvorima. Rečeno je da Rusija ima "gotovo neprekidan sustav rovova" na potezu od 60 kilometara između grada Svatove u Luganskoj oblasti i ruske granice. Ministarstvo obrane ipak dodaje da dubina obrane ostaje "nejasna".


10:00 - Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) objavio je da je nedavno imao pristup ukrajinskim i ruskim ratnim zarobljenicima, što je posjet koji je dosad bio krajnje ograničen i sporadičan. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski često i oštro kritizira ICRC jer, po njegovom mišljenju, organizacija ne čini dovoljno kako bi dobila pristup ukrajinskim vojnicima koje su zarobile ruske snage. I sam ICRC je izrazio frustraciju zbog nemogućnosti da ispuni svoju misiju sadržanu u Ženevskim konvencijama koje definiraju zakone ratovanja.

"Prošli tjedan, ICRC je obavio dvodnevni posjet ukrajinskim ratnim zarobljenicima. Još jedan posjet se održava ovaj tjedan. U istom razdoblju, obavljeni su i posjeti ruskim ratnim zarobljenicima. Daljnji posjeti planiraju se krajem mjeseca", stoji u priopćenju ICRC-a.

Tim ICRC-a mogao je procijeniti životne uvjete i tretman zatvorenika, te obavijestiti njihove obitelji, navodi dalje organizacija. Također su uspjeli podijeliti knjige, proizvode za osobnu higijenu, deke i toplu odjeću.

Crveni križ nije objavio pojedinosti o životnim uvjetima zatvorenika, kao ni broj posjećenih zatvorenika niti mjesta na koja su timovi ICRC-a mogli otići. Stoga organizacija nije zadovoljna ovim posjetima.

"Posjeti koji su se nedavno dogodili važan su korak naprijed. Ipak, ICRC-u mora biti omogućen nesmetan pristup svim ratnim zarobljenicima, koje mora moći vidjeti više puta i bez svjedoka, gdje god bili internirani", priopćeno je.


09:51 - Ruske snage pokušavaju iskoristiti lokalno stanovništvo u Zaporožju da se bore za njihovu vojsku kako bi zamijenili rusko osoblje koje je ubijeno, prenosi The Guardian.

- Ruski okupatori planiraju mobilizirati lokalno stanovništvo kako bi nadoknadili trenutne gubitke - navodi Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine.


09:10 - Prema američkim dužnosnicima, Rusija ponovno traži Iran da njezinu vojsku opskrbi bespilotnim letjelicama i projektilima zemlja-zemlja za rat u Ukrajini. Prema izvoru Vijeća za nacionalnu sigurnost, postoji sve veća zabrinutost SAD-a da bi Moskva mogla pokušati nabaviti dodatno napredno konvencionalno oružje od Teherana. Dužnosnik je rekao da je administracija posebno zabrinuta da bi Rusija mogla nastojati nabaviti projektile zemlja-zemlja, prenosi Sky News.

Odvojeno, UN-ov diplomat rekao je da Iran planira prodati Rusiji stotine projektila i bespilotnih letjelica. Iran je tijekom ljeta Rusiji prodao stotine jurišnih bespilotnih letjelica, a Bidenova administracija kaže da se Moskva također obratila Sjevernoj Koreji za topništvo.


09:02 - Ruske trupe navodno sudjeluju u taktičkim vježbama u Bjelorusiji, prema ruskom ministarstvu obrane, prenosi The Guardian. 

Pripadnici Zapadnog vojnog okruga nastavljaju intenzivnu borbenu obuku na poligonima Oružanih snaga Republike Bjelorusije. Pripadnici gađaju iz svih vrsta pješačkog naoružanja, kao i iz minobacača, usavršavaju svoje vještine u vožnji borbenih vozila..., izvijestilo je rusko ministarstvo.


07:43 - Rizik da ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebi nuklearno oružje u ratu u Ukrajini smanjio se kao odgovor na međunarodni pritisak, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u intervjuu objavljenom u četvrtak. Scholz je u intervjuu za medijsku grupe Funke povodom prve godine na dužnosti ocijenio i da se rat nastavlja s "nesmanjenom brutalnošću", iako se za sada jedna stvar promijenila.

"Rusija je prestala prijetiti uporabom nuklearnog oružja. Kao reakcija na crvenu crtu koju je međunarodna zajednica označila", dodao je Scholz, uz poruku da je unatoč dubokim podjelama, važno nastaviti dijalog s Kremljom.

Putin je u srijedu rekao da rizik od nuklearnog rata raste, ali je inzistirao na tome da Rusija nije "poludjela" i da svoj vlastiti nuklearni arsenal vidi kao čisto obrambeno sredstvo odvraćanja. Iz medijske grupe Funke rekli su da je intervju sa Scholzom obavljen u ponedjeljak, a citati odobreni u srijedu poslijepodne.

Scholz je ocijenio i da je Putin morao zaustaviti rat, ali da će nakon toga biti spreman razgovarati s Rusijom o kontroli naoružanja u Europi, dodajući da je to bilo u ponudi i prije rata.

Braneći njemačku potporu Ukrajini, za koju kritičari u Kijevu i drugdje u Europi kažu da je bila previše suzdržana, Scholz je rekao da je Njemačka nakon Sjedinjenih Država jedna od najvećih pristaša Ukrajine.

"Činimo sve što možemo kako bismo spriječili izravan rat između Rusije i NATO-a. Takav bi sukob imao samo gubitnike, u cijelom svijetu", dodao je Scholz, koji očekuje da će najveća europska ekonomija dobro prebroditi zimu i ostati jaka i uspješna industrijska nacija dok smanjuje svoju ovisnost o ruskoj energiji.

"Sada donosimo potrebne odluke kako bismo postali dugoročno neovisni. Od 2045. nadalje želimo biti potpuno klimatski neutralni i proizvoditi našu energiju u potpunosti bez prirodnog plina, ugljena ili nafte", naglasio je.

Upitan hoće li se ponovno kandidirati za kancelara na sljedećim izborima, rekao je "naravno".

Komentara 37

ST
Stvarnost
20:18 08.12.2022.

Ma samo opusteno imamo mi para😞😞😞

Avatar slava.ukrajini
slava.ukrajini
14:52 08.12.2022.

hahahahahaha: "Rusko Ministarstvo obrane izvijestilo je o novom uništenju lansera HIMARS" ....po njihovim objavama, rusija je od 20 HIMARS-a koje ima Ukrajina, uništila već oko 200 HIMARSA 🤣

DU
Deleted user
11:14 09.12.2022.

Izgleda da se Njemačka zaželila rata. To joj je falilo zadnjih 70-tak godina. Posljednja iskustva dobrog dijela svijeta sa Njemačkim ratovima baš nisu dobra. Za Nijemce ta iskustva su još i gora. Koliko se sjećamo njihova poslijednja dva ratna projektakta su završila strašno za Njemačku. Izgleda da još nisu iz toga dosta naučili. A svima nama možda bi trebalo spomenuti da su te ratove izgubili. Možda nije loše spomenuti posebno u zadnjem Rusi su snosili najveći teret tog rata koji su Nijemci izgubili. S obzirom na ta iskustva postavlja se pitanje da li smo i mi izabrali pravu stranu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije