Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusija Iranu nudi 'neviđenu razinu vojne pomoći' u zamjenu za oružje; Nijemci primaju misteriozne SMS poruke

Aftermath of shelling in Donetsk
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.12.2022.
u 21:34

Prema dokumentu, očekuje se da će Pentagon uključiti rakete za sustav HIMARS koje proizvodi Lockheed Martin, 155 mm streljivo, vojna vozila Humvee i generatore

Vladimir Putin obećao je da će nastaviti napadati ukrajinske energetske mreže unatoč globalnim kritikama zbog napada koji su početkom zime ostavili milijune bez struje i vode. Američka košarkaška zvijezda Brittney Griner razmijenjena je za ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, objavili su američki mediji. 

Ruske snage ispalile su više od 1000 raketa i projektila na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, koja još uvijek radi unatoč velikim oštećenjima, rekao je visoki dužnosnik.

>> VIDEO Putin potvrdio da gađaju energetsku infrastrukturu u Rusiji

Tijek događaja: 

21:28 - "Nova vojna pomoć u iznosu od 275 milijuna dolara bit će uskoro poslana kako bi se Ukrajini dalo nove kapacitete koji će osnažiti protuzračnu obranu i omogućiti joj da se suoči s prijetnjama dronova", rekao je John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Po njegovim riječima, Amerikanci će ukrajinskoj vojsci poslati i topničko streljivo, u prvom redu za sustav Himars, moćni višecijevni raketni bacač. Američka pomoć Ukrajini time do sada raste na više od 19,3 milijarda američkih dolara. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je u četvrtak da će nastaviti napadati energetsku infrastrukturu u Ukrajini zbog napada na Kerčki (Krimski) most početkom listopada. 


21:25 - Rusija pokušava nabaviti još oružja od Irana, uključujući stotine balističkih projektila i zauzvrat nudi Teheranu dosad neviđenu vojnu i tehničku pomoć, izjavila je u petak britanska veleposlanica pri UN-u Barbara Woodward. Iran je od kolovoza isporučio stotine dronova Rusiji koja ih je iskoristila za "ubijanje civila i nezakonite napade na civilnu infrastrukturu", rekla je Woodward.

"Rusija sada pokušava nabaviti još oružja, uključujući stotine balističkih raketa", izjavila je novinarima. "Zauzvrat nudi Iranu dosad neviđenu razinu vojne i tehničke pomoći. Zabrinuti smo da bi mogla Iranu dati napredne vojne komponente koje bi osnažile iranske vojne sposobnosti", rekla je veleposlanica. Dodala je da je Britanija "gotovo sigurna da Rusija pokušava nabaviti i oružje iz Sjeverne Koreje i ostalih sankcioniranih država, jer se njezine vlastite zalihe smanjuju".

Iran je prošli mjesec priznao da je Moskvi isporučio dronove, ali prije rata u Ukrajini. Rusija tvrdi da njezine snage ne koriste iranske dronove u Ukrajini. Iran je obećao da će, uz još dronova, Rusiju opskrbiti raketama zemlja-zemlja, rekli su iranski dužnosnici i diplomati Reutersu u listopadu.


17:17 - Građane Njemačke zbunila su pisama koja su navodno došla iz ukrajinskog konzulata, a pozivaju Nijemce da se pridruže Međunarodnoj legiji u Ukrajini, tvrdi ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova. Glasnogovornik Oleg Nikolenko rekao je da ukrajinski konzulat nije poslao ove poruke, koje su nudile i financijsku nagradu. Nikolenko je rekao da su lažna pisma "dio neprijateljske kampanje dezinformiranja, koja ima za cilj diskreditirati ukrajinsku diplomaciju, potkopati podršku koju Ukrajini pružaju Njemačka i njeni građani".

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u srijedu da je 31 ukrajinska diplomatska misija primila "prijetnje". Kazao je da je ovo "kampanja usmjerena na sijanje straha i zastrašivanje ukrajinskih diplomata".


15:30 - Ruski predsjednik Vladimir Putin istaknuo je da će svaka zemlja koja se usudi napasti Rusiju nuklearnim oružjem biti "izbrisana s lica zemlje", prenosi Sky News. 

Kako je kazao, nema potrebe da Rusija poziva dodatne trupe za borbu u Ukrajini. Rekao je da postoji 150.000 nedavno regrutiranih boraca koji nisu poslani na bojišnicu nakon što je Moskva pozvala više od 300.000 rezervista u akciju mobilizacije u rujnu i listopadu. Dok Putin ponavlja da je mobilizacija gotova, Kremlj je odbio poništiti službenu uredbu kojom se naređuje poziv, što je dovelo do straha da bi mogao biti najavljen drugi val.

Putin je priznao da je bilo nekih problema s nabavom opreme i odjeće za ročnike, ali je rekao da se oni sada rješavaju.

Na konferenciji za medije dan nakon što su Sjedinjene Države oslobodile ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta u zamjenu za američku košarkašicu Brittney Griner, Putin je odgovorio na pitanje jesu li moguće druge razmjene. 

- Da, sve je moguće. Kontakti se nastavljaju. Zapravo, nikad nisu ni prestali... Nađen je kompromis - istaknuo je, prenosi Reuters.


14:04 - Košarkaška zvijezda Brittney Griner stigla je u petak u SAD nakon 10-mjesečnog zatvora u Rusiji koji je okončan razmjenom zatvorenika i puštanjem iz američkog zatvora trgovca oružjem Viktora Bouta kojeg je u zračnoj luci u Moskvi dočekala obitelj. Griner je, javlja Reuters, sletjela u San Antonio, u Teksasu. Razmjena zatvorenika dogodila se u četvrtak u zračnoj luci Abu Dabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Foto: SUKREE SUKPLANG/EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS/PIXSELL

Jučerašnja razmjena je rijedak trenutak suradnje između Rusije i SAD-a nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači, no Kremlj je dao do znanja da to nije znak poboljšanja odnosa.

>> VIŠE OVDJE


13:28 - Ruski oporbeni političar Ilja Jašin proglašen je u petak krivim za širenje "lažnih informacija" o vojsci, izvijestile su ruske novinske agencije. Iako su tužitelji tražili devetogodišnju kaznu za Jašina, vijećnika okruga Moskve, osuđen je na 8,5 godina zatvorske kazne.

Jašinu se sudilo zbog videa objavljenog u travnju na YouTubeu u kojem je raspravljao o dokazima koje su zapadni novinari otkrili o ruskim ratnim zločinima u Buči i bacio sumnju na verziju službene Moskve da su takvi izvještaji izmišljeni kao "provokacija" protiv Rusije.

>> VIŠE OVDJE


12:43 - Indijski premijer Narendra Modi ove godine neće održati godišnji sastanak na vrhu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zbog njegovih prikrivenih prijetnji da će upotrijebiti nuklearno oružje u ratu u Ukrajini, izvijestio je u petak Bloomberg News pozivajući se na dobro upućene izvore.

Modi i Putin sastali su se u rujnu na marginama summita regionalnog sigurnosnog bloka u Uzbekistanu i razgovarali su telefonom više puta ove godine, uključujući i na temu ruske invazije na Ukrajinu.

Indija, koja je postala drugi najveći kupac ruske nafte nakon Kine i nastoji smanjiti rastući trgovinski deficit s Moskvom, nije izričito osudila ono što Rusija naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Glasnogovornici indijskog ministarstva vanjskih poslova i ruskog veleposlanstva u New Delhiju nisu odmah odgovorili na zahtjev Reutersa za komentar Bloombergovog izvješća.

Ruski dužnosnik rekao je za Bloomberg da je odluka Indije da ove godine ne održi summit bila jasna na summitu Šangajske organizacije za suradnju (SCO) u Uzbekistanu, gdje je Modi rekao Putinu na marginama da ovo doba "nije doba rata".

Putin je iznio niz slabo prikrivenih nuklearnih prijetnji tijekom rata u Ukrajini, ali je nekoliko najviših dužnosnika u više navrata zanijekalo planove Moskve da upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini i optužilo Zapad za jačanje nuklearne retorike.

Putin je posjetio New Delhi u prosincu prošle godine na 21. godišnjem summitu Indija-Rusija.


11:33 - Ruske snage od ljetos vode bespoštednu borbu za Bahmut, pokušavajući ga zauzeti, ali u tome ne uspijevaju unatoč pomoći paravojne skupine Wagner, dok se bitka zapravo vodi za grad koji je dobrim dijelom razoren. Borba se zaoštrila zadnjih tjedana, poprimivši simboličnu važnost za ruske dužnosnike koji grad žele osvojiti nakon niza ponižavajućih poraza, povlačenja iz Harkivske oblasti (na sjeveroistoku) u rujnu i Hersonske (na jugu) u studenom.

Nedavno su snage Moskve malo napredovale u smjeru Bahmuta, objavivši da su zauzele prigradska naselja. No čini se da nisu u mogućnosti osvojiti grad u kojemu je gotovo polovina od 70.000 stanovnika prije rata, rekle su ukrajinske vlasti. Dolaskom zime, mnogi analitičari ocjenjuju da će se sadašnja bojišnica stabilizirati, nakon višetjednog ukrajinskog napredovanja na sjeveroistoku i na jugu.

U bitci za Bahmut ruskoj vojsci pomažu plaćenici Wagnerove skupine, među kojima su zatvorenici kojima je obećano skraćenje kazne budu li se borili u Ukrajini i civilni pričuvni sastav mobiliziran u rujnu.

Strategija se ponavlja: topništvo gađa grad, uništavajući infrastrukturu u nadi da će se civili i ukrajinski vojnici povući. Neki promatrači misle da bitka za Bahmut ponajprije svjedoči o želji Moskve da napokon izbori vojnu pobjedu nakon višemjesečnih poraza u srazu s ukrajinskom vojskom opremljenom zapadnim oružjem.

"Rusko zapovjedništvo želi kontrolirati čitavu Donjecku oblast, a Bahmut su glavna vrata za pristup Slovjansku i Kramatorsku", dvama važnim gradovima u Donbasu, rekao je za AFP Michael Kofman, direktor za rusku politiku u američkom istraživačkom institutu CNA.

Vođa Wagnerove skupine, zloglasni trgovac oružjem Evgenij Prigožin, priželjkuje još više: "U bahmutskoj klaonici moramo uništiti ukrajinsku vojsku".


11:23 - Ukrajinske snage ubile su 310 ruskih vojnika u posljednja 24 sata, tvrdi Ministarstvo obrane Ukrajine. Također, navodi da je uništeno jedno borbeno oklopno vozilo i jedan topnički sustav.


10:01 - Ruski predsjednik Vladimir Putin je, govoreći putem video-veze na summitu ministara Organizacije šangajske suradnje i grupe bivših sovjetskih zemalja, da se zbog želje Zapada da zadržati svoju dominaciju na svjetskoj pozornici povećava rizik od potencijalnog sukoba.

"Potencijal za sukobe u svijetu raste i to je izravna posljedica pokušaja zapadnih elita da na bilo koji način očuvaju svoju političku, financijsku, vojnu i ideološku dominaciju", rekao je Putin. 

"Oni namjerno povećavaju kaos i pogoršavaju međunarodnu situaciju", dodao je.

Također je optužio Zapad da "iskorištava" Ukrajinu i koristi njezin narod kao "topovsko meso".


9:57 - Ruske snage jučer su u 68 navrata granatirale regiju Herson, prvenstveno gađajući stambene četvrti i zgrade, kazao je regionalni guverner Jaroslav Januševič.

Ubijenih u napadima u Hersonu nema, no osam osoba je ozlijeđeno.

Pavlo Kirilenko, guverner Donjecka, izvijestio je kako je u jučerašnjim napadima na tu regiju ubijeno pet civila dok je dvoje ozlijeđenih. Troje ih je ubijeno u gradu Bahmutu koje je pod opsadom ruskih snaga, jedna osoba u Torecku i jedna u Netailovom.


8:34 - Britansko ministarstvo obrane u svom najnovijem izvješću obavještajnih službi tvrdi da je Rusija vjerojatno primila ponovnu zalihu iranskog streljiva Shahed-131 i 136.

U utorak je ukrajinski glavni stožer izvijestio o obaranju najmanje 14 Shahed-136, dok su u srijedu ukrajinski dužnosnici izvijestili o korištenju iranskih jednosmjernih jurišnih letjelica bez posade za napad na oblasti Zaporižje i Dnjepar.

Posljednje prijavljeno obaranje Shahed-136 u Ukrajini bilo je 17. studenog.


7:27 - Vatrogasci se bore s požarom veličine nogometnog igrališta koji je izbio u trgovačkom centru u moskovskom predgrađu, kažu hitne službe.

Požar je izbio tijekom noći u trgovačkom centru Mega Khimki u sjevernom predgrađu Himkija.

>> VIŠE OVDJE


7:24 - Ruske snage postavile su višestruke raketne bacače u zatvorenu ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižje, ustvrdili su ukrajinski dužnosnici u četvrtak, povećavajući strah da bi najveća europska atomska elektrana mogla biti korištena kao baza za gađanje ukrajinskog teritorija i povećanje opasnosti od radijacije.

Ukrajinska nuklearna kompanija Energoatom rekla je u priopćenju da su ruske snage koje su okupirale elektranu postavile nekoliko raketnih bacača Grad blizu jednog od šest nuklearnih reaktora. Rečeno je da su ofenzivni sustavi smješteni na novim "zaštitnim strukturama" koje su Rusi tajno izgradili, "kršeći sve uvjete nuklearne i radijacijske sigurnosti".

Ove tvrdnje nisu mogle biti neovisno provjerene.


7:18 - Sjedinjene Države planiraju nametnuti nove sankcije Kini i Rusiji, koje će uključivati kažnjavanje Moskve zbog njezine uporabe iranskih dronova u ratu protiv Ukrajine, rekla su dva američka dužnosnika.

Prema njihovim riječima, sankcije će pogoditi Kinu zbog, kako tvrdi Washington, ilegalnog ribolova u Pacifiku, dok sve više raste zabrinutost zbog mogućeg kineskog prekomjernog izlova ribe i širenja kineskog utjecaja na moru.

Većina sankcija, o kojima je izvijestio Wall Street Journal, bit će nametnuta po takozvanom globalnom "zakonu Magnitsky" iz 2016. koji američkoj vladi omogućuje uvođenje sankcija protiv dužnosnika inozemnih vlada za koje se procijeni da krše ljudska prava, zamrzavanje njihove imovine i zabranu ulaska u SAD.

Sjedinjene Države osudile su izvoz iranskih vojnih dronova u Rusiju, koja ih koristi u ratu protiv Ukrajine te se očekuje da će sankcije pogoditi neke uključene u rusku vojnu industriju i povezane s isporukom iranskih dronova Rusiji, rekli su dužnosnici.


6:30 - Sjedinjene Države pripremaju se poslati Ukrajini vojnu pomoć u vrijednosti od 275 milijuna dolara, koja će joj omogućiti obranu od dronova i ojačati njezinu protuzračnu obranu, stoji u dokumentu koji je Reuters u četvrtak dobio na uvid.

Vijest o pomoći mogla bi biti objavljena najranije u petak, ali još nisu poznate pojedinosti o opremi za obranu od dronova i protuzračnu obranu.

Prema dokumentu, očekuje se da će Pentagon uključiti rakete za sustav HIMARS koje proizvodi Lockheed Martin, 155 mm streljivo, vojna vozila Humvee i generatore.

Glasnogovornik Nacionalnog vijeća sigurnosti odbio je komentirati taj paket pomoći. Obujam i vrijednost paketa pomoći može se mijenjati sve dok ih ne potpiše predsjednik.

Iznos od 275 milijuna dolara bit će pokriven predsjedničkim ovlastima koje SAD-u u hitnom slučaju omogućuju prijenos obrambene opreme iz zaliha bez odobrenja Kongresa.

Cilj ruskih raketnih napada u Ukrajini djelomično je iscrpljivanje ukrajinskih zaliha zračne obrane i stjecanje dominacije u zračnom prostoru iznad te zemlje, rekao je u studenom viši dužnosnik Pentagona.

Kako bi se odgovorilo na te napade, SAD su Ukrajini poslale sofisticirane protuzrakoplovne sustave NASAMS, koji sad djeluju već nekoliko tjedana.

Američki Zastupnički dom u četvrtak je izglasao najmanje 800 milijuna dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini tijekom sljedeće godine.

Ključne riječi

Komentara 28

ST
Startrack
00:07 10.12.2022.

Inace na Fox News bilo je daje druga solucija bila dase razmjeni bjelac marinac koji vec cetiri godine sjedi u Ruskom zatvoru. Posto je ova drogerasica crnkinja i protiv USA a Brandon takve podrzava marinac je ostao u zatvoru.

Avatar Viktor999
Viktor999
15:50 09.12.2022.

kako sada, pa putinnovi rektalni padobranci već mjesecima tumače nama , običnim smrtnicima kao je Bahmut osvojen ili kako samo što nije ˝˝ oslobođen˝😁😁😁

Avatar kastanjer2
kastanjer2
01:19 10.12.2022.

U Putinovom govoru ispostavilo se da 9,5 mjeseci nakon trodnevnog rata Putin ne vidi probleme ili pitanja s "posebnom operacijom", a ona ide svojim tempom. Prije 8 mjeseci napadali su Kijev. Danas grade obrambene linije na Krimu. I kaže da je to u skladu s planom. "Posebna operacija ide svojim tempom" i taj tempo je obrnut. Ali slažem se s Putinom. Ne vidim problema s Rusijom u povlačenju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije