Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zveckanje oružjem u Venezueli

SAD neće lako naći saveznike za napad

U sukobima prosvjednika i vojske tijekom vikenda ubijeno je četvero ljudi, što je razbjesnilo oporbu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
26.02.2019.
u 10:12

Jučer je u Bogoti održan sastanak Skupine Lima, a Španjolska je rekla da neće podržati vojnu intervenciju u zemlji, što ponavljaju i mnogi drugi

Venezuelska opozicija pokušava ubrzati slom vlasti koju predvodi Nicolás Maduro nakon sukoba građana i vojske tijekom vikenda jer zna da vrijeme u kojem je na snazi status quo radi protiv nje. Tako je jučer u Bogoti u Kolumbiji održan sastanak regionalne Skupine Lima na koji je otišao i oporbeni čelnik Juan Guaidó, kojeg kao predsjednika Venezuele priznaje gotovo cijeli zapadni svijet, a na sastanak je otišao američki potpredsjednik Mike Pence. Iako se u SAD-u spominje mogućnost vojne intervencije, brojne su zemlje, saveznice SAD-a, poput Španjolske, rekle da se s njom ne slažu.

“Sve opcije otvorene”

Skupina Lima je panameričko multilateralno tijelo koje okuplja 12 regionalnih država, a koje je nastalo 2017. upravo kao pokušaj da regionalne zemlje pomognu premostiti političku krizu u Venezueli. Jučerašnji se sastanak u Bogoti željno iščekivao zbog nasilja u kojem je tijekom vikenda život izgubilo četvero ljudi u Venezueli.

VIDEO Žestok sukob policije i prosvjednika na granici Venezuele i Kolumbije:

Guaidó je još u subotu na Twitteru napisao da će zbog nasilja vojske, najvažnije institucije u zemlji koja podržava socijalističku Madurovu vlast, “formalno predložiti međunarodnoj zajednici da drže sve opcije otvorenima kako bi uspjeli u oslobođenju domovine”.

To prevedeno na jezik venezuelske krize znači da želi da ostane otvorena mogućnost vojne intervencije u Venezueli. Tako je američki predsjednik Donald Trump od prvog dana govorio kako vojna intervencija nije nemoguća koristeći se upravo formulacijom “sve su opcije otvorene”. Uoči jučerašnjeg sastanka u Bogoti jedan je američki službenik medijima rekao da će potpredsjednik Pence objaviti “konkretne korake” i “jasne mjere” u Bogoti, no bez pojedinosti.

Kritičari američke politike već su zaključili da ona samo čeka okidač zbog kojeg bi mogla vojno intervenirati u Venezueli. Najutjecajniji američki političar za ovaj dio svijeta, republikanski senator Marco Rubio još u subotu je na Twitteru napisao da su “veliki zločini koje je počinio Madurov režim otvorili vrata za razne potencijalne multilateralne akcije koje nisu bile na stolu prije samo 24 sata”.

U sukobima prosvjednika i vojske tijekom vikenda ubijeno je četvero ljudi, što je razbjesnilo oporbu
1/8

“Protiv smo intervencije”

Guaidó je rekao da je 160 vojnika prešlo na stranu opozicije, napustilo svoje položaje i otišlo u Kolumbiju. Njemu je trenutačno službeno zabranjeno putovanje, ali kako je već i sam otišao u Kolumbiju na sastanak Skupine Lima, jasno je da su strukture zemlje porozne.

Iako su se zapadne zemlje, zbog katastrofalnog vođenja ekonomije i diktatorskih sklonosti, lako složile da proglase Madura prošlim, to ne znači da će svi podržati SAD u eventualnoj vojnoj intervenciji. Jedna od njih, Španjolska, uz SAD među najutjecajnijima u tom dijelu svijeta, rekla je da odbacuje svaku pomisao da podrži vojnu intervenciju u Venezueli. Skupina Lima već je više puta zaključila da odbacuje mogućnost vojne intervencije protiv Madura. SAD bi se mogao namučiti da nađe podršku za ovakvu jednostranu akciju.

Ključne riječi

Komentara 16

DU
Deleted user
11:16 26.02.2019.

Jucer naslov Rusija prijeti a sad gdje se govori otvoreno o napadu na suverenu drzavu nema u naslovu SAD prijeti.....

SE
serđo12
11:16 26.02.2019.

U doba interneta narod nije glup i neinformiran kao krajem prošlog stoljeća !

PL
@ploto@
18:38 26.02.2019.

Vampiri su žedni.Još od Iraka i Libije se nisu pošteno napili krvi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije