Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Drama u Saboru. Nema dogovora SDP-a i HDZ- a pa odgodili glasovanje

U Saboru su se od jutra iza zatvorenih vrata vodili pregovori HDZ-a i SDP-a oko istražnog povjerenstva za Agrokor i ustavnih sudaca
06. listopada 2017. u 14:25 51 komentara 11494 prikaza
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Sabor je u petak oko 13 sati započeo glasovanje o raspravljenim točkama, a nakon što je ustvrdio da u sabornici nema potrebne dvotrećinske većine za izglasavanje ustavnih sudaca predsjednik Sabora Gordan Jandroković po drugi je puta danas glasovanje prekinuo i nastavak najavio za 15 minuta. Međutim, SDP i HDZ očito nisu uspjeli postići dogovor pa je na kraju glasovanje odgođeno za idući tjedan, odnosno srijedu ako se postigne dogovor tijekom idućih nekoliko dana.

Nikola Grmoja Sjednica sabora Nikola Grmoja: Što je bilo prije lex Agrokora? Premijera to očito ne zanima

- HDZ ima sam većinu da izglasa Povjerenstvo za Agrokor. Ako ga želi izglasati, neka ga izglasa - rekao je Arsen Bauk iz SDP-a.

- Ovo može biti gotovo u roku od pola sata što se nas tiče - dodao je.

'Ovo je previše'

"Prije plenarne sjednice održan je sastanak predsjednika i predstavnika klubova zastupnika iz redova vladajuće većine i oporbe i razgovarali smo o izboru tri člana Ustavnog suda i osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor. Moj je dojam bio da smo se sve dogovorili no ovdje ne vidim, osim kolege Bauka, ostale zastupnike SDP-a. Za donošenje odluke sudaca Ustavnog suda potrebna je dvotrećinska većina pa molim kolegu Bauka da, ako može, kaže koji je stav Kluba SDP-a kako bismo mogli nastaviti glasovanje ili odložiti to za idući tjedan", rekao je Jandroković.

SDP-ov Arsen Bauk uzvratio mu je kako "nema razloga da se ne nastavi glasovanje".

"S obzirom na to da ste rekli da ćete one točke za koje nije potrebna dvotrećinska većina izglasovati i u tom smislu ja sam tu da obrazlažim amandman predlagatelja na prijedlog odluke o istražnom povjerenstvu za Agrokor i nakon toga možemo glasovati o ustavnim sucima", rekao je Bauk.

Jandroković je tada ustvrdio kako će napraviti stanku. "Obavit ćemo još jedan krug konzultacija jer ovo je sad malo previše od vaše strane. Vrlo fer i korektno smo obavili razgovore. Odgovornost u ovom trenutku i za izbor ustavnih sudaca, ali i za izbor članova povjerenstva za Agrokor, je na SDP-u", rekao je Jandroković.

Nakon toga stanku su zatražili SDP, Most, HNS, HDZ.

Martina Dalić i Andrej Plenković Analiza provjera državnih službi Zar Dalić i Vlada misle da je Ivica Todorić ipak toliko važan!?

Pregovori od jutra

Glasovanje u Hrvatskom saboru trebalo je početi u petak točno u podne.

"Mislio sam da ćemo pristupiti glasovanju, ali nema nikoga iz SDP-a. Živio sam u uvjerenju da smo se dogovorili, ali očito ne. Radi se naravno o izboru ustavnih sudaca. Dat ću stanku od pola sata da vidimo zašto nismo ovdje u većem broju pa se vidimo", rekao je tada predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

U Saboru se od jutra iza zatvorenih vrata vode pregovori HDZ-a i SDP-a oko istražnog povjerenstva za Agrokor i ustavnih sudaca.

Šef HDZ-ovog Kluba Branko Bačić novinarima je rekao kako je njegova stranka suglasna da se danas glasuje.

"HDZ podržava osnivanje istražnog povjerenstva i ne samo da podržava, mi smo predložili kolegama u oporbi i SDP-u da se danas osnuje i imenuje. Mislimo, ali ne ucjenjujemo, za razliku od drugih, da u tom povjerenstvu ne bi trebali biti bivši ministri posebno ne oni iz gospodarskog i pravosudnog resora. No ako je pojedinom članu toliko stalo da bude u tom povjerenstvu iako je bio ministar u nekoj od vlada mi ćemo i oko toga popustiti", poručio je Bačić nakon jutrošnje stanke u Saboru.

'Da im stavimo žute trake?'

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ustvrdio je pak da ako istražno povjerenstvo za Agrokor ne bude osnovano danas, sigurno će biti u srijedu. Bauk je najavio da će predložiti da predsjednik istražnog povjerenstva za Agrokor bude Orsat Miljenić, a još jedan član koji pripada SDP-ovoj kvoti Gordan Maras.

Ako ih vladajući odbiju, neće biti ni povjerenstva ni izbora ustavnih sudaca, kazao je.

Rekao je i da će Klub SDP-a predložiti amandaman te da se nakon konzultacija s ostalim oporbenom strankama o devetom članu povjerenstva već danas mogu izglasati i istražno povjerenstvo i tri suca Ustavnog suda. Ponovio je kako SDP-u nije problematično to što predlažu bivše ministre jer, ističe, "naši se ministri nemaju čega stidjeti ni sramiti u tom povjerenstvu".

Nije htio komentirati informaciju da je prvobitni prijedlog predsjednika stranke Davora Bernardića bio da povjerenstvo vodi Franko Vidović, rekavši da su Miljenić i Maras Bernardićevi prijedlozi koje je Klub prihvatio bez rasprave.

Anton Kliman Prozvao ga Kliman Staziću: Nemate dobre namjere prema ovoj državi. No pasaran

Dodao je i da je i "za svih 36 zastupnika postojala mogućnost da budu predsjednici povjerenstva".

Upitan što će s HDZ-ovim stavom da u povjerenstvu ne žele imati bivše ministre, Bauk je kazao da onda HDZ za njih neće glasati pa povjerenstva neće ni biti, ali ni novih ustavnih sudaca.

Upitan je li primjereno da kao bivši ministri budu članovi povjerenstva, uzvratio je protupitanjem: "Što? Da im stavimo žute trake?".

Mogućnost da budu pozvani kao svjedoci i situaciju da se zbog svojih bivših funkcija nađu u sukobu interesa popratio je komentarom da će o tome tko će biti svjedoci odlučiti povjerenstvo te da u tom slučaju postoji jasna procedura. Uostalom, vladajući imaju većinu, mogu o svemu odlučivati i mogu pred povjerenstva pozvati de facto sve.

Može li zamisliti situaciju da član povjerenstva Gordan Maras ispituje svjedoka Gordana Marasa, pitali su novinari, na što je Bauk kazao kako misli da to po Poslovniku i zakonu nije moguće.

Ako Sabor izabere Marasa za člana povjerenstva, bit će, a ako ga ne izabere, onda neće, poručio je.

Što se tiče glasanja o ustavnim sucima, Bauk je kazao kako je jasno za što je potrebna manja većina i što se može prije izabrati te da se zna tko nakon izbora može opstruirati i rad povjerenstva i nakon izbora ustavnih sudaca izbor povjerenstva. HDZ s partnerima ima većinu u povjerenstvu i oni će usmjeravati rad povjerenstva i to im je dovoljan mehanizam da spriječe ono što je Cvitan rekao da misli da se neće dogoditi, a to je utjecaj na rad istražnih tijela, kazao je Bauk.

Predložit ćemo, najavio je, sukladno dogovoru s HDZ-om, da povjerenstvo "u punom kapacitetu počne s radom 30. listopada".

Premijer Andrej Plenković Plenković novinaru: 'Jeste li vi njegov odvjetnik? Ne zanima me što Bernardić kaže' Davor Bernardić Bernardić u Saboru: 'Neka premijer podnese izvješće o radu, neka kaže zašto se protivi istražnom povjerenstvu' Zagreb: Drugi dan 5. sjednice zastupnici Hrvatskog sabora ponovno su počeli stankama Burna rasprava Maras: Otišlo sto tisuća ljudi; Stazić: odlaze samo iz krajeva gdje vlada HDZ
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Avatar southman
  southman:

  Sada je više nego jasno da je SDP tolkio galamio i trežio povjerenstvo kako bi blokirao DORH i " da naravno ništa ne nađu " !! Ogolili ste se gospodo !! Prpa a !?

 • Avatar Observer
  Observer:

  Maras,Bauk,Ostoja , Stazic, Opacicka -SDPovi "mozgovi" naprijed- ostali stoj! Pipl mast trast as

 • Avatar bujica
  bujica:

  I moju babu iz Babine Grede!