Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U EU OTVARALI ŠAMPANJAC

Što će za Hrvatsku i za zapadni Balkan značiti Bidenova politika

Susret Milanovic Biden u Banskim dvorima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
21.01.2021.
u 22:02

Novi predsjednik Amerike najbolji je poznavatelj regije od svih svojih prethodnika.

Sjedinjene Države su se vratile. Europa čeka spremna ponovno se povezati sa starim i pouzdanim partnerom i udahnuti novi život u dragocjen savez, poručila je jučer predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Istovremeno EU kohorte, svi oni kojima je Unija ne samo posao već i uvjerenje i nadasve dom, otvarali su šampanjce i, ne birajući riječi, slali sad već bivšeg predsjednika Donalda Trumpa iz Bijele kuće u paklenu rupu, kako je ovaj jednom nazvao Bruxelles. Ove dvije poruke razlikuju se samo po registru, dok je značenje jednako: Dobro je da smo se riješili Trumpa. Bidenu, uzdamo se u tebe da vratiš stari red.

Povratak multilateralizmu

Velika su očekivanja od mandata Joea Bidena. Ali možda su još veći izazovi pred njim. Prije svega situacija u vlastitoj zemlji, ionako podijeljenoj, a sada se vidi, i sklonoj nasilju i nedemokratskim incidentima kao refleksu trumpizma, koji je uhvatio duboke korijene u dijelu društva, onima koji su se osjećali iznevjerenima i ostavljenima po strani od vlasti i vladajuće kulture te globalizacije. Druga ključna točka, koja već neko vrijeme prati SAD, odnos je s Kinom, koji će i dalje ostati prioritet.

Bidenov mandat u prvom će se redu promatrati kroz rakurs onog Trumpova, koji će ga u stopu pratiti i s kojim će se mjeriti. Biden bi, očekuje se u EU, trebao biti reakcija na Trumpove akcije. Neuralgična točka transatlantskih odnosa, nada se većina europskih lidera, uklonjena je, a najveća žrtva Trumpova mandata – multilateralizam – sada ima šansu za oporavak.

Video - Granić: Biden ima tri zadaće

 

Od Bidena se očekuje da ponovno izgradi ono što je Trump porušio, a cijeli je niz organizacija, saveza i institucija koje je Trump destabilizirao povlačenjem, pasivizacijom ili napadima. Pokosio je UN, napustio UNESCO, Vijeće za ljudska prava, doveo u pitanje financiranje mirovnih operacija, maksimalno reducirao aktivnosti, a jedino područje u kojem je SAD ostao aktivan jest Vijeće sigurnosti.

U taj prazan prostor ušla je Kina, što se najbolje vidi u primjeru Svjetske zdravstvene organizacije. Izašao je i iz Pariškog klimatskog sporazuma. Stoga Bidenova poruka da se vraća u Klimatski sporazum daje signal da će multilateralizam, temeljni politički koncept kako kod samog Bidena tako i njegove Demokratske stranke, provesti u djelo. Snažna, ali i liderska Amerika, nije fraza – ona je potrebna ne samo zbog napretka već i zbog transformacije nekih tijela, kao i Svjetske trgovinske organizacije. Od Bidena se ponajprije očekuje stabilnost koja će istisnuti nervozu i nesigurnost koju je Trump unio u, primjerice NATO, ne legitimnim zahtjevima za povećavanje uplata, već prijetnjama mogućeg američkog povlačenja.

U odnosu prema EU treba biti realan – i prije Trumpa američki je interes bio negdje drugdje, i prije su se vodile borbe oko trgovinskih sporazuma i sad već emblematske klorirane piletine, ali ni jedan američki predsjednik nije aktivno pokušao razoriti EU blok niti ga je zvao neprijateljskim. Europa očekuje strukturirani dijalogu sa SAD-om kroz sve kanale, a tu bi ulogu moglo odigrati zatopljavanje odnosa u sklopu grupacije G7 gdje sjede Njemačka, Francuska i Italija, što će posljedično imati utjecaja i na odnose s EU.

Hrvatska, pak, u novoj jednadžbi, ne bi trebala osjetiti velike promjene jer ni za Trumpova mandata nije imala problema – s jedne strane strateški su ciljevi kompatibilni, a s druge nije dovoljno velika da bude predmet njegove pozornosti. Odnosi sa SAD-om su bilateralno na visokom stupnju partnerstva i savezništva, procesi koji su pri kraju, vize i oslobađanje od dvostrukog oporezivanja normalno teku, vojna suradnja je na visokoj razini.

Susret Milanovic Biden u Banskim dvorima
1/42

Verzirani Blinken

Očekivanja od Bidena za regiju zapadnog Balkana su podijeljena. Jedan dio poznavatelja smatra da će SAD, nakon dugo vremena, ponovno posvetiti pozornost tom dijelu svijeta, citirajući i Bidenovu prošlost, možda najbolje poznavanje regije od svih tadašnjih američkih političara i osudu Slobodana Miloševića, ali i Ratka Mladića i Radovana Karadžića, koje je jasno nazvao ratnim zločincima. Bidenov ministar vanjskih poslova Antony Blinken bavio se BiH i Kosovom i verziran je u probleme u regiji, što otvara vrata mogućem jačem angažmanu.

No s druge strane, neki smatraju kako bi se za to trebalo još malo pričekati – State Department se mora oporaviti od mjera štednje, a Amerika ima prioritetnija područja djelovanja – Bliski istok, nuklearni sporazum i američka vojna nazočnost u Aziji, pitanje Afganistana, Sirije i odnosa s Kurdima. Biden, kao možda ni jedan predsjednik do sada, počinje mandat s velikim očekivanjima, ali i s još više problema.

Ključne riječi

Komentara 16

DU
Deleted user
22:28 21.01.2021.

Biden i Kamala podupiru tzv."građansku" BiH, odnosno protive se stvaranju trećeg entiteta, tako da njegova politika zasigurno ne odgovara Hrvatskim interesima

DU
Deleted user
22:33 21.01.2021.

Neće se dogoditi ništa

IN
Indy500
22:20 21.01.2021.

Odgovor je ništa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije