Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIDENOV CILJ

Kuje se novi euroamerički pakt: Demontaža Trumpove ere

FILE PHOTO: Inauguration of Joe Biden as the 46th President of the United States
Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
20.01.2021.
u 21:14

Biden je najavio i “globalni summit” za demokraciju, čime želi sanirati narušeni američki demokratski ugled u svijetu.

Dan uoči inauguracije Josepha Bidena za novog američkog predsjednika broj umrlih od novog koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama simbolično je premašio 400 tisuća. Do kraja tjedna ukupan broj američkih žrtava virusa premašit će broj američkih vojnika poginulih u Drugom svjetskom ratu. I dok odlazeća administracija Donalda Trumpa nikad nije na saveznoj razini komemorirala te žrtve, novi predsjednik Joe Biden predvodio je uoči preuzimanja vlasti komemoraciju u čast žrtava nove pošasti, održanu kod Lincoln Memoriala u Washingtonu.

Biden je pozvao Amerikance da se sjete svojih žrtava i tako počnu liječiti svoje rane. Bio je to, simbolički, njegov prvi predsjednički čin, a njegovo je predsjedništvo počelo odavanjem počasti umrlima.

Nova migracijska politika

I taj detalj zorno pokazuje zbog čega je Biden novi američki predsjednik i zašto je Trump izgubio izbore. Biden je u trenutku zdravstvene krize epskih razmjera pokazao suosjećajnost, dok je Trump cijelo vrijeme tu krizu zanemarivao i gurao pod tepih, smatrajući da ona ugrožava njegov reizbor, zaboravljajući pritom na jedan od temeljnih političkih postulata, prema kojem političar na vlasti svaku krizu mora iskoristiti, jer će u suprotnom – što se u Trumpovu slučaju i dogodilo – kriza biti iskorištena protiv njega. Trump je doista učinio sve kako bi pandemiju i njezine posljedice uklonio iz fokusa javnosti, ali u tome nije uspio. Biden je, s druge strane, većinu Amerikanaca uspio uvjeriti da nije bezosjećajan i da se brine za svoje sugrađane. Da kojim slučajem nije bilo pandemije, Trump bi gotovo sigurno i dalje ostao u Bijeloj kući.

Video - Denis Romac i Borislav Ristić o inauguraciji Joea Bidena

 

I to sada Bidena stavlja pred najveće iskušenje. Morat će u kratkom periodu, u samo nekoliko mjeseci, pokazati da se najveća svjetska sila i najbogatija zemlja svijeta zna nositi sa zdravstvenom krizom ovakvih razmjera. Pandemija je prva i najhitnija kriza s kojom će se Bidenova administracija morati suočiti i pokazati da Amerika može biti bolja nego što je bila pod Trumpovom upravom. To je prva stvar po kojoj će Amerikanci suditi Bidena i njegovu administraciju. Unatoč njegovoj slatkorječivoj i lažnoj oproštajnoj poruci u kojoj se hvali nepostojećim postignućima i uspjesima, Trump Bidenu ostavlja podijeljenu zemlju na rubu građanskog rata i u dubokoj krizi – ne samo ekonomskoj i zdravstvenoj, nego i kulturnoj i vrijednosnoj – koju američki komentatori uspoređuju s velikom krizom s kojom se suočio Franklin Delano Roosevelt kada je 1933. preuzeo vlast.

Trump je na svojoj inauguraciji prije četiri godine znakovito poručio da “američki pokolj” mora prestati “ovdje i sada”, referirajući se pritom na posrnulu ekonomiju i porast kriminala na ulicama američkih gradova, da je čak i George Bush mlađi, koji je bio gost na inauguraciji, morao zapitati o čemu to Trump govori. Sada, četiri godine kasnije, Trumpov “američki pokolj” stigao je do samog srca Washingtona, a pobuna kojom je zaključio svoj mandat zauvijek će obilježiti njegovo predsjednikovanje. Trump napušta ured dvaput opozvan, uz milijune Amerikanca bez posla i 416 tisuća mrtvih od koronavirusa.

Sve je to potpuno zasjenilo neke dobre stvari koje su se dogodile u Trumpovu mandatu, a koje su i na nedavnim izborima privukle 74 milijuna Amerikanaca. Riječ je uglavnom o ljudima bez visoke naobrazbe kojima je koristila Trumpova politika niskih poreza i gospodarske deregulacije, koja je i dovela do ekspanzije američke ekonomije u Trumpovu mandatu, što je naposljetku okončala pandemija koronavirusa.

Biden to ne bi smio zanemariti. Riječ je velikim dijelom o biračima koji su prije 12 godina glasali za Baracka Obamu i njega kao Obamina potpredsjednika, ali su se na izborima 2016. okrenuli Trumpu povjerovavši da će im njegova agenda “Amerika na prvom mjestu” vratiti radna mjesta i tvornice u gospodarski i industrijski opustošene gradove između istočne i zapadne obale Amerike.

Video - Hassan Haidar Diab: Trump je umalo izazvao nuklearni rat

 

Nemaju samo Amerikanci velika očekivanja od Bidena, nego i cijeli svijet. Već će prvi Bidenovi potezi, kao što je to i uobičajeno, ukazati na smjer i karakter buduće politike. A Biden bi već prvi dan u Bijeloj kući trebao potpisati ukaz o povratku SAD-a u Pariški klimatski sporazum, zatim o opozivu Trumpove zabrane putovanja državljanima nekih muslimanskih zemalja u SAD i o povratku SAD-a u Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Uz niz mjera o obveznom nošenju maski u saveznim uredima i paketu pomoći od 1900 milijardi dolara s planom ubrzanja cijepljenja, to je važna poruka u pravcu obuzdavanja i ublažavanja posljedica pandemije. Osim toga, Biden najavljuje odmah i reformu Trumpove rigidne imigracijske politike i opoziv ograničenja za djecu nezakonitih useljenika, što je također radikalan zaokret u odnosu na prethodno razdoblje.

Kina ostaje u fokusu

Europska unija već je prvi dan mandata novog predsjednika Bidena pozvala na dogovor o novom paktu između Europe i SAD-a “za snažniju Europu, snažniju Ameriku i bolji svijet”, pozivajući Bidena u Europu na izvanredni sastanak čelnika EU u Bruxellesu, koji bi se trebao održati paralelno sa skorim sastankom na vrhu čelnika NATO-a. Europa je tako odmah pružila ruku Bidenu, koji je obećao poboljšati odnose sa saveznicima i drugim zemljama koje je antagonizirala Trumpova izolacionistička i egoistična vanjskopolitička agenda, a Biden je najavio i “globalni summit” za demokraciju, čime će pokušati sanirati posljedice narušenog američkog demokratskog ugleda u svijetu.

Kina će mu, dakako, biti najveći izazov, a valja očekivati da će Biden američku politiku prema Kini, oprezno i postupno pokušati vratiti s ruba ponora u koji su američko-kineski odnosi dospjeli u Trumpovu mandatu na stare tračnice suradnje i međusobne konkurencije iz vremena Obamina mandata, što je u skladu s najavama povratka SAD-a politici multilateralizma i međunarodne suradnje, koju je Trump prije četiri godine zamijenio vulgarnom i egoističnom politikom “America First”.

Ključne riječi

Komentara 36

PL
Planer
21:25 20.01.2021.

Političari ne žele jedinstvo. Oni žele i trebaju antitezu jedinstvu, a to je podjela. Podjela je mjesto odakle dolazi njihova moć. Divizija je njihovo gorivo. Političari nisu na mojoj ni na vašoj strani, već na njihovoj. Oni žude za moći i bogatstvom.

DI
Diosiario
22:53 20.01.2021.

Ma nema tu narušenog američkog ugleda u svijetu, nego ne postoji više nikakav američki ugled. Država koja 6 mjeseci ne može uspostaviti red i zakon pred divljanjem ljevičarskih terorista, država koja nije sposobna osigurati free and fair odnosno slobodne i poštene izbore i država koja namještenim i očigledno pokradenim izborima ustoličuje dementnu marionetu čiji IQ je niži od sobne temperature kod nijednog ozbiljnog čovjeka ne može imati nikakav ugled. I kad to kažem ja koji je u Americi uvijek vidio uzor države uz sve njezine mane jer je bila pravna i demokratska, onda je tu sve jasno. Kao što je jasno da je onaj tvit koji je danas na tviteru objavila službena telegrafska agencija kineske komunističke partije koja se otvoreno ruga Americi shvaćajući da je ovo u slobodnom padu i da je ispustila zadnju šansu za ostanak na vrhu više nego jasan i indikativan.

DU
Deleted user
23:18 20.01.2021.

Biden je pre star da pokrene neke promjene morat će otići i prepustiti vlast zamjeniku primjer hrvatska izabere jožu manulića za predsjednika vlade itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije