Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razoružanje

Rusija i SAD nadomak sporazumu o nuklearnom oružju

clinton
AFP
18.03.2010.
u 16:49

Hillary Clinton i Sergej Lavrov potvrdili su da su dogovorene posljednje sporne točke.

Sjedinjene Države i Rusija gotovo su u potpunosti dovršili dogovore oko novoga sporazuma o ograničavanju strateškoga nuklearnog razoružanja. Američka državna tajnica Hillary Clinton, koja boravi u dvodnevnom posjetu Moskvi, kazala je da je postignut odlučujući napredak i da će sporazum uskoro biti spreman za potpisivanje. To je potvrdio i njezin ruski domaćin, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Posljednja stvar koje nije bila dogovorena bio je postupak verifikacije nuklearnog oružja i način prebrojavanja i evidentiranja nuklearnog oružja i lansirnih rampi. Sjedinjene Države trenutačno imaju oko 2000, a Rusija oko 3000 komada strateškoga nuklearnog oružja. Obje strane pristale su da tu brojku smanje na 1500 do 1675 komada. Iako postoji uvjerenje da Sjedinjene Države i ne žure previše s potpisivanjem ovoga važnog sporazuma, predsjedniku Baracku Obami izuzetno je stalo da na nj stavi svoj potpis prije velike međunarodne konferencije o nuklearnom razoružanju koja će se u SAD-u održati u travnju.  

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Sidewinder
Sidewinder
20:41 18.03.2010.

Ugovor sa Rusijom ne vrijedi niti papira na kojem je napisan.

Avatar sasanet
sasanet
07:16 20.03.2010.

Sjedinjene Države trenutačno imaju oko 2000, a Rusija oko 3000 komada strateškoga nuklearnog oružja. haha pa nece valjda russia nasjest na amerikanskij trik opet..... mislim russija je nasjela na slican trik u vrijeme drugog svijetskog rata nakon cega se sovjetskiki sajuz raspao. ako nasjednu opet amerikanci bi u potpunosti mogli zavladati sto rusi ne zele. @pravi alt.... ti si bolesna osoba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije