Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.03.2018. u 19:19

Opasno je biti Putinov politički protivnik, to se znalo i dosad, ali mu se gledalo kroz prste

Je li Hrvatska imala drugog izbora osim da se u ime europske solidarnosti svrsta u prvu borbenu liniju u diplomatskom ratu protiv Rusije?

Ako se Slovenija mogla izuzeti u ime zaštite svojih državnih interesa, i ako je to moglo još desetak članica Unije, mogla je i Hrvatska zauzeti oprezniji, ako ne i neutralniji stav u borbi kojoj se ne vidi ni kraj ni konac. Ne bi smjelo biti dvojbe o tome gdje je strateško mjesto Hrvatske u sve zaoštrenijem (geo)političkom sukobu između Europe, koja prolazi kritičnu fazu novoga formiranja, čak i nazadovanja, i Rusije koja s Putinom u svakom pogledu, osim demokratskom, sve više napreduje kao stara-nova imperijalna sila. Za malu zemlju kakva je Hrvatska ima više načina da izrazi solidarnost sa Zapadom, da osudi (ruski) zločin, a da ne sudjeluje u kazni tako da ugrozi svoje vitalne interese.

Točno je da su oni primarno u Europi; ako se ne mora, ne treba se odricati ni interesa koji na pozitivan način mogu biti vezani i uz Rusiju. Ako je Putin stvarno koristio diplomatsku mrežu za obračun sa svojim nekadašnjim agentom (koji je sa svim tajnama prešao na britansku stranu), onda je javnost prikraćena za dokaz da ruski predsjednik ne spada u fino europsko društvo. Ako državnici koji odlučuju o odmazdi raspolažu čvrstim podacima da je baš rusko ime na otrovu koji truje odnose Europe i Rusije, dužni su ih dati svojim državljanima. Bilo bi manje sumnje gdje je mjesto Hrvatskoj u toj opasnoj diplomatsko-političkoj zavrzlami, s kojom se hrvatske pozicije u Moskvi opet vraćaju ispod nule.

Nije Putinu prvi put da na nedopušteni način operira na Zapadu, a ne samo u svojoj zemlji; opasno je zvanje biti njegov politički protivnik, to se znalo i dosad, ali mu se gledalo kroz prste. Najveće zapadne demokracije nisu ušle u rizik novoga hladnoga rata zbog jednoga čovjeka, pa ni zbog zaštite sakrosantnog načela slobode i sigurnosti ljudi. Na (vi)djelu su sve ozbiljnije suprotnosti u novoj borbi za prevlast u svijetu. Nakon Krima, Osetije i Sirije, nitko ne može znati gdje su granice Putinovih imperijalnih pretenzija. Jesu li velike (ne)prilike za odlučnije odgovore već propuštene kad je Rusija širila svoje granice i demonstrirala silu? Ruski vladar dobio je od Rusa novih šest godina neograničene vlasti. Dosad je izazivao simpatije dok je pokazivao vlastite mišiće; sad izaziva strah, kad pokazuje mišiće sve moćnije države. Od Zapada se očekuje odlučnost koja neće voditi ratu, čvrstina koja neće završiti u neprijateljstvu. Hrvatska je premala da ne bi znala razlikovati sve opasnosti sukoba iz kojeg se ne može izuzeti, ali u kojem ne mora biti na dobitku.

Ključne riječi

Komentara 4

AN
anthropos
19:30 28.03.2018.

Kakvi su interesi plenkovića? Uništiti hr?

LP
ljerka.p2911
20:55 28.03.2018.

Ajde galiću udbašino stara vavik drukaš za staljiniste

OO
onako_ovlaš
20:39 28.03.2018.

kaj god galiću,naime čak je i finska protjerala jednog ruskog dilomata,a poznato ja kakav odnos postoji između te dvije države,koliko je izbalansiran i sofisticiran;kao da i rusi ne znaju razlikovati stvari ,razine i simboličke težine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije