Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ BJELORUSIJE

Rusija će povući zagađenu naftu iz bjeloruskog odjeljka cjevovoda Družba

Foto: Igor Kralj/Pixsell
24.05.2019.
u 14:56

O planu izvlačenja onečišćene nafte iz cjevovoda razgovarali su u četvrtak u Varšavi predstavnici ruskih, bjeloruskih i europskih kompanija

Rusija planira iz Bjelorusije vratiti gotovo milijun tona onečišćene sirove nafte i time očistiti ogranak izvoznog cjevovoda Družba koji vodi prema Poljskoj i Njemačkoj, izjavila su u petak Reutersu četiri upućena izvora iz te industrije.

Procijenjenih oko pet milijuna tona kontaminirane nafte ušlo je u cjevovod Družbu prošlog mjeseca, primoravši Rusiju da zaustavi otpremu klijentima u Bjelorusiji, Ukrajini, Poljskoj, Njemačkoj i nizu zemalja središnje Europe.

Prije mjesec dana Rusija je morala zaustaviti izvoz Družbom prema Poljskoj i Njemačkoj preko sjevernog kraka cjevovoda i prema Ukrajini, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj na jugu. Dva kraka rute razdvajaju u bjeloruskoj rafineriji Mozyr.

O planu izvlačenja onečišćene nafte iz cjevovoda razgovarali su u četvrtak u Varšavi predstavnici ruskih, bjeloruskih i europskih kompanija. Približno oko milijun još je u cijevima u Poljskoj i Njemačkoj, gdje će i ostati dok se ne postigne dogovor s te dvije zemlje, izjavili su izvori.

Nafta se trenutno prebacuje iz Družbe u druge cjevovode, te u skladišta, željezničke vagone i brodove.

"Rusi su otvoreni za dogovor da povuku onečišćenu naftu iz bjeloruskog odjeljka koja još nije stigla do Poljske, no nije postignut dogovor o kompenzaciji", rekao je Reutersu izvor koji je sudjelovao na sastanku u Varšavi.

Ostala tri izvora koja su sudjelovala u razgovorima u Varšavi ili su upoznata s predmetom razgovora rekla su da je plan da Rusija naftu povuče iz bjeloruskog odjeljka.

"Riječ je o nešto manje od milijun tona. Oni ih planiraju povući natrag u Rusiju", rekao je jedan od njih, upoznat s tim planom.

Onečišćena nafta bit će uklonjena iz bjeloruskog odjeljka obrtanjem toka prema Rusiji, izjavili su izvori.

Trenutno nije jasno kamo će točno Rusi poslati zagađenu naftu iz bjeloruskog odjeljka, odnosno gdje će je pohraniti, dodaju.

Naftu koja se trenutno nalazi u cjevovodima u Poljskoj i Njemačkoj trebale bi pak povući tamošnje rafinerije, izjavila su tri od četiri izvora.

U ruskom ministarstvu energetike i Transneftu, ruskom operatoru cjevovoda, nisu odgovorili na upit Reutersa za komentarom.

Iz bjeloruske državne energetske kompanije Belneftekhim, koja upravlja dvjema tamošnjim rafinerijama i sudjeluje u razgovorima o problemu zagađene nafte, nisu željeli odgovoriti na Reutersov upit za komentarom.

Dostupne za komentar nisu bile ni poljske naftne rafinerije PKN Orlen i Lotos, kao ni operater cjevovoda PERN.

 

Ključne riječi

Komentara 9

CR
CroZrakomlatNo1
20:45 24.05.2019.

Černobil je na granici bjelorusije i ukrajine. Toliko je cernobil ruski koliko je split srpski!

MP
miroslav.petkovic.7564
15:09 24.05.2019.

A koce drugi ocistit ako nece Rusi! Mocna je to zemlja moze sta hoce.Rade i grade i izgraduju svoju zemlju...Neke gradove ovdje nemozes prepoznati za nekoliko god..A sta se ovdje u Moskvi.napravi za jednu god. Nama treba decenije u cjeloj zemlji...

IK
ikbmibm
22:19 24.05.2019.

Hvala bogu, Hrvatska je sigurna od ruskog naftnog smeča ima LNG .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije