Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEČANOST

Spomen ploča Boškoviću na milanskoj crkvi u kojoj je pokopan

Foto: Silvije Tomašević
1/8
26.06.2017.
u 14:57

Svečanosti su nazočili izaslanica Predsjednice RH, Renata Margaretić Urlić, izaslanik predsjednika Vlade RH i župan dubrovačko-neretvanski g. Nikola Dobroslavić, veleposlanik RH u Rimu Damir Grubiša, a s talijanske Paola Bocci

Ruđer Bošković obilježen je na još jednom vidnom mjestu u Milanu nakon što mu je u veljači ove godine otkriven spomenik, djelo Ivana Meštrovića.

Dubrovačkom znanstveniku iz 18. stoljeća, koji je djelovao i u Italiji, te umro u Milanu, otkrivena je u povodu Dana Državnosti Republike Hrvatske i 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Italije i Hrvatske, spomen-ploča na pročelju crkve Santa Maria Podone (Piazza Borromeo) u kojoj je Bošković sahranjen.

Svečanosti su nazočili izaslanica Predsjednice RH, Renata Margaretić Urlić, izaslanik predsjednika Vlade RH i župan dubrovačko-neretvanski g. Nikola Dobroslavić, veleposlanik RH u Rimu Damir Grubiša, načelnica Samostalnog sektora za javnu diplomaciju i kulturnu suradnju MVEP-a, Sandra Sekulić, te s talijanske strane izaslanica gradonačelnika Milana i predsjednica komisije za kulturu Paola Bocci, izaslanici milanskog nadbiskupa kardinala Angela Scole, tajnik Biskupske konferencije Lombardije msgr. Giusepe Scotti i ravnatelj Instituta vjerskih znanosti zapadne Lombardije don Alberto Cozzi.

Ploča je izrađena od mramora „Mironja“ (Dubrovnik Beige) koji se nalazi u južnoj Dalmaciji kako bi se i time simbolično podsjećala na Boškovićeve korijene. Najzaslužnija za postavljanje te ploče je hrvatska generalna konzulica u Milanu, Iva Pavić.

U Milanu već postavljene dvije spomen-ploče jedna u Breri, gdje je Bošković osnovao Astronomski Opservatorij u Milanu, a druga u milanskoj ulici koja nosi njegovo ime. Obje ploče postavile su talijanske institucije/udruge, a hrvatski konzulat želio je postavljanje ploče i na pročelju crkva Santa Maria Podone u kojoj je sahranjen. Tako u Milanu ima četiri trajna simbola koji podsjećaju na Boškovićeve korijene i njegov dom.

Predstavnica milanskog gradonačelnika Giuseppea Sale, predsjednica Komisije za kulturu Paola Bocci zahvalila se konzulatu i RH na visokoj kulturnoj razini kojom obogaćuje Milano i približava kroz kulturu dvije susjedne prijateljske države.

Milanski odvjetnik i dugogodisnji prijatelj Hrvatske i Dubrovnika, Cristano Pambianchi, pridonio je projektu postavljanja spomen ploče na pročelje crkve u Milanu time što je proučavanjem Boškovićeva smrtnog lista pronašao pravni temelj za postavljanje spomen ploče. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlikovala ga je ordenom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, koji mu je uručen u Milanu na svečanosti.

Komentara 1

KA
kamenjar0404
18:25 26.06.2017.

Sad će Srbi odmah navaliti da je Bošković Srbin !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije