Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Rohatinski: Do kraja recesije brzo, ali suštinska kriza je dublja

rohatinski
Patrik Macek/VLM
11.10.2009.
u 20:13

Željko Rohatinski, guverner Hrvatske narodne banke, u Dnevniku HRT-a komentirao je trenutno gospodarsko stanje u zemlji, te prognozirao razvoj krize.

Iz recesije bismo mogli izaći već u prvom dijelu 2010. godine - optimistično je najavio guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski gostujući u Dnevniku HTV-a. 
No, Rohatinski je odmah pojasnio da pritom misli samo na recesijski dio opće gospodarske krize u kojoj se Hrvatska nalazi.

- Ovisi što smatramo krizom, ako pritom mislimo na krizu koja je počela u jesen 2008. koja se manifestira kao recesija onda aktualne tendencije upućuju na to da smo dosegnuli dno i da bi iz recesije mogli izaći u prvom dijelu sljedeće godine - rekao je Rohatinski.

Preduvjeti krize počeli još 2004. godine
Ali, ako krizu promatramo s njenog suštinskog gledišta, preduvjeta koji su doveli do ovakve krize, a oni su u Hrvatskoj počeli 2004. godine s porastom inozemnog javnog duga, rasta deficita, te stvaranjem mjehura na tržištu vrijednosnih papira i tržištu nekretnina, onda će nam trebati ne samo mnogo više vremena, nego i bitno drugačiji pristup nego što smo ga do sada imali. Sada plaćamo cijenu svih prijašnjih nerealnosti - analizirao je Rohatinski u kratkom razgovoru s voditeljom Zoranom Šprajcom.

- Prije godinu dana tvrdio sam da zahvaljujući mjerama HNB-a u Hrvatskoj neće doći do kreditnog sloma. Isto tako tvrdio sam da neće doći ni do deprecijacije tečaja što je vrlo bitno za međunarodni rejting. To se na sreću i ostvarilo.

Posljedica toga je da u 2009. ukupni krediti u zemlji imati pozitivna kretanja, rast od dva posto, kad se tome dodaju inozemnih krediti, ukupno neto krediti su povećani za šest posto, a to su jedine brojke koje ove godine imaju rast - poručio je Rohatinski, naglasivši da je veliki problem što su svi krediti na domaćem tržištu otišli državi i državnim tvrtkama, a da krediti tvrtkama i stanovnicima stagniraju.

Smanjenje gospodarske aktivnosti dotaknulo dno
Na pitanje što ima li naše gospodarstvo uopće budućnost Rohatinski je odgovorio:
- Pad domaće potražnje od 8 posto i pad izvoza roba i usluga od skoro 17 posto na neki su način doticanje dna. Po toj osnovi neće jačati daljni pritisci na pad gospodarske aktivnosti, ali ne mogu se ni stvarati impulsi za njen rast. Možemo reći da će do kraja 2009. godine i na početku 2010. godine gospodarstvo stagnirati na razini BDP-a oko 6 posto nižeg, nego 2008. godine. Za dalje imamo dosta dobre pokazatelje jer se u 2010. ne računa s gospodarskim rastom u EU, prije svega ne u našim najznačajnijim trgovinskim partnerima, s druge strane neće biti lako povećati izvoz.

Do ponovnog visokog rasta samo ponavljanjem pogreški
- Što se tiče domaće potrošnje ne treba nasjedati na stereotipe i kazati dovoljno je voditi ekspanzivnu monetarnu politiku i na taj način davati poticaj gospodarstvu. Pad potrošnje u 2009. je osam posto, ali s razine koja je prethodno financirana inozemnim kreditima ostvarenim u okviru mjehura na tržištu kapitala i nekretnina. Ta potrošnja je bila iznad objektivnih mogućnosti. Vratiti se na tu razinu možemo samo reproduciranjem mehanizama koji su i doveli do krize. Ali ako se želimo izvući iz suštinske krize, treba nam ozbiljnija promjena ekonomske politike - zaključio je guverner Rohatinski.

Ključne riječi

Komentara 36

AP
apolon
22:02 11.10.2009.

nekako mi ovaj poduži komentar uvaženog guvernera H.N.B. o stanju hr. gosp. ne drži vodu na proljeće če u E.U več biti pomaci u gosp. dok če se naše ekonomsko kljuse jedva držati na nogama !!!ekonomsko kljuse jedva držati na nogama !!!

AP
apolon
22:21 11.10.2009.

\"antirecesijskih\" gosp. mjera kod nas zapravo i nema i kad nastupi gosp. oporavak u E.U. lagano če se pozitivno stanje prelijevat do nas činjenica je samo što če cijeli niz negativnih elemenata prisutnih u našoj ekonom. politici usporavati gosp. oporavak našoj ekonom. politici usporavati gosp. oporavak hrvatske!!

PO
power123
21:15 11.10.2009.

Očekujem da će nas ova vlada u idućoj godini izvući iz recesije i podignuti BDP barem na 0,5 posto. Ako je ovogodišnji -5 posto, to znači da bismo doživjeli revolucionarni skok od 5,5 posto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije