Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uništena u kamenolomu

Ribar iz moru kraj Vrsara izvukao minu s 300 kg eksploziva

ribarska mreža
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
10.12.2014.
u 13:56

Policiji je ribar oko 10.30 javio da je iz mora izvukao minu pa su djelatnici protueksplozijskog odjela PU istarske krenuli u Vrsar i utvrdili da se radi o protubrodskoj kontaktnoj mini iz II. svjetskoj rata

U kamenolomu kraj Poreča u utorak poslijepodne kontroliranim ispaljivanjem uništena je mina koju je ujutro u moru kod Vrsara pronašao ribar.

Policiji je ribar oko 10.30 javio da je iz mora izvukao minu pa su djelatnici protueksplozijskog odjela PU istarske krenuli u Vrsar i utvrdili da se radi o protubrodskoj kontaktnoj mini iz II. svjetskoj rata koja u sebi sadrži oko 300 kilograma eksploziva. Nakon što su osigurali potrebne sigurnosne uvjete iz mine su uklonili inicijalni mehanizam, a potom je transportirali do kamenoloma gdje je uništena.  

Iz PU istarske upozoravaju građane da budu oprezni ako pronađu eksplozivna sredstva ili druge predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva i da ih ne  pokušavaju ukloniti  sami nego da o pronalasku obavijeste policiju. Zaostala minsko-eksplozivna sredstava, kako ona iz II. svjetskog rata, tako i ona novijeg datuma, najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, na poljoprivrednim zemljištima i u moru.

U slučaju uočavanja minsko-eksplozivnog sredstva u moru, s plovila ili prilikom ronjenja, potrebno je zabilježiti poziciju uz uporabu GPS sustava navigacije i po mogućnosti s plutačom te pozvati policiju na 192. Ako je mina "ulovljena" u mrežu i podignuta na palubu policija savjetuje da se zaustavi plovilo, minsko-eksplozivno sredstvo ne vraća u more kako se brodica  ne bi prevrnula ili  sredstvo eksplodiralo i da se odmah pozove policija čiji je stručni djelatnici na siguran način ukloniti eksplozivno sredstvo.

>> Zagrepčanka nazvala policiju: Imam 52 bombe, 10 mina, 16 ručnih dimnih bombi...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije