Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
domino-prosvjedi

Rektor Bjeliš: Fakulteti će izaći ususret zakinutim studentima

'26.09.2012., Zagreb - Prosvjed studenata Arhitektonskog fakulteta zbog povecanja skolarina.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
28.09.2012.
u 07:09

Novim načinom naplate fakulteti ne smiju uprihoditi više nego prije.

Poput domina nanizale su se pobune studenata po fakultetima, od Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Fakulteta političkih znanosti, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, Agronomije..., a sve zbog promjena uvjeta studiranja nekoliko dana prije upisa i više cijene upisnina. Nezadovoljstvo novim uvjetima izbilo je nakon odluke Senata Sveučilišta i fakultetskih vijeća te ministra obrazovanja Željka Jovanovića, koji je najavio besplatno studiranje za sve studente prvih godina te starije koji skupe 55 ECTS bodova. Prema novom modelu, studenti građevine koji prikupe 55 ECTS bodova oslobođeni su školarine, a oni koji skupe manje od 30 plaćaju puni iznos od 8400 kuna školarine.

Svaki dan drugačije...

Tako su se mnogi studenti našli u situaciji da u nekoliko dana moraju skupiti mnogo više novca nego što su planirali. Zanimljiv je slučaj studentice koja je ostvarila 54 ECTS boda i koja će, prema novom modelu, morati platiti više od 2500 kuna. Na Veterinarskom fakultetu studenti također iz dana u dan dobivaju drukčije informacije o uvjetima upisa – najnovije je da im neće biti priznati bodovi koje su dobili za ispite koje su prenijeli iz prethodne godine pa će mnogi studenti biti zakinuti jer im ti bodovi neće biti pribrojeni.

Ovakvim ishodom nije zadovoljan ni Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, no kaže da su bili ovisni o odluci Vlade, koja je donesena tek u kolovozu te Senat nije uspio ranije donijeti potrebne propise.

– Vrijeme je napregnuto i razumijem studente. Radili smo najbrže što smo mogli. Neki su fakulteti odmah prešli na novi model, neki su ga uveli samo djelomično jer imaju pravo na godinu dana prijelaznog razdoblja, a neki su ostali na starome. Poanta je da novim načinom naplate fakulteti ne smiju uprihoditi od studenata više novca nego po starom modelu – kazao je Bjeliš.

Prijedlozi za koji dan

Smatra se da će fakulteti izaći ususret studentima te da će studenti za koji dan konkretizirati prijedloge koje će fakulteti proslijediti Senatu na prihvaćanje.

Komentara 2

IV
Ivo34575
11:38 28.09.2012.

treba uvest naplaćivanje fakulteta u punoj cijeni, nema smisla da odlaze vani radit, a tu jeftino ih završavaju. Poboljšati istovremeno kvalitetu nastave.

SI
sinaj
16:26 28.09.2012.

Ovo je dobro pravilo. Ako hoćeš besplatan studij, pokaži da ga zaslužuješ. Većina ljudi, studenti pogotovo, nemaju blage veze o tome koliko jedan student mjesečno košta državu.Nije naravno sve u novcu, onima koji se dobri treba svakako omogućit besplatno studiranje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije