Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovor

Radnici Željezare Split nakon 11 dana prekinuli štrajk glađu

Željezara Split
Nino Strmotić/Pixsell
08.03.2010.
u 15:40

Ministar gospodarstva Đuro Popijač s pregovora s predstavnicima Željezare u Zagrebu poručio je da će osobno doći u Željezaru Split kako bi zapalio peć.

- Uh, napokon - zavikali su radnici Željezare Split kad su sa spikerfona danas poslijepodne čuli ministra gospodarstva Đuru Popijača koji je kazao kako će osobno doći u Željezaru zapaliti peć!

Nijemci na sastanku
Nakon 11 dana štrajka glađu, iscrpljeni fizički, a još više psihički, 12 radnika Željezare odlučilo je prekinuti štrajk, ali i dalje će danonoćno dežurati u tvornici i pratiti što će se događati. Njihovim predstavnicima koji su satima u Zagrebu pregovarali s čelnicima Ministarstva gospodarstva i HFP-a obećano je da će se 1500 tona čelične žice uskladištene u Sjevernoj luci, a za koju Trast tvrdi da je njegova, “pustiti” Željezari odnosno pogonu hladne prerade čelika da započne proizvodnju.
U Zagrebu su na sastanku bili i predstavnici jedne njemačke kompanije koja je zainteresirana za kupnju Željezare.

Optimizam i oprez

Dogovoreno je da se ovog tjedna obave razgovori i s drugim potencijalnim strateškim partnerima, a što je najvažnije, tvrde štrajkaši, u njima će sudjelovati i predstavnici radnika.

- Ovo je poprilično obećavajuće, optimisti smo. No, poučeni dosadašnjim iskustvima i prijevarama, pomno ćemo pratiti svaki potez - poručuje Jozo Ivančević, sindikalni povjerenik, jedan od štrajkaša.

Proizvodnja u pogonu hladne prerade čelika mogla bi započeti već za dan, dva. A danas, 11. dana štrajka glađu, dok su se čekali rezultati sastanka, u Željezari je bilo više nego mučno.

- Popio sam od jutros osam tableta. Voltaren, hygroton, normabel. Da mogu izdržat'. Glava mi puca. Rekli su mi na Hitnoj da moram promijenit' lijekove. Želim raditi. To je rješenje. Neću od štrajka odustati - kazao nam je psihički potresen i iscrpljen Drago Prungl.

- Čamimo ovdje čekajući, samo Bog zna koliko smo duvana popušili - govorili su štrajkaši nervozno hodajući hodnicima.

- Loše je, pije stalno tablete. Smršavio je pet kilograma, ali gore je njegovo psihičko stanje. Jedva čekam da dođe kući, da znam na čemu je - potreseno je kazivala Prunglova supruiga Ružica koja ga je s kćeri i unukom Teom došla posjetiti.

Komentara 15

Avatar sjena_vjetra
sjena_vjetra
16:11 08.03.2010.

Pa, dobro, zar se u ovoj državi ništa ne može postići razumnim dijalogom, zar uistinu ova Vlada ne čuje ako se ne koriste ekstremne mjere?

MA
max221
16:18 08.03.2010.

Hvala bogu da je to gotovo.... nadam se da su svi radnici dobro

Avatar m_m
m_m
16:44 08.03.2010.

max221, Hvala bogu da je to gotovo.... nadam se da je vlada dobro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije