Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za strojem

Radnice sisačke Zlatne igle još uvijek čekaju plaću za prosinac!

Radnice Siscije posjetila je za Međunarodni dan žena ministrica Milanka Opačić
Nikola Čutuk/PIXSELL
08.03.2012.
u 15:57

Tvrtka je jedna od rijetkih koja još uredno isplaćuje plaće u tekstilnoj industriji, rekla je Opačić

Za strojevima u uzavrelom pogonu sisačke Zlatne igle - Siscije, za kruh mukotrpno zarađuje 286 radnica koje čine okosnicu tekstilne tvrtke s oko 300 zaposlenih. Primanja su mala, a isplatu za prosinac još uvijek čekaju. Plaće se, ovisno o ispunjenju norme, kreću od minimalnih pa do nešto iznad 3000 kuna. Pri tome ulogu ne igra samo krojačka marljivost, već i mjesečne potrebe domaćeg te prevladavajućeg inozemnog tržišta.

Nemaju drugu opciju

– Uvijek bi moglo biti bolje. Zarađujem između 2400 i 3000 kuna, kaže Nada Petrović, krojačica s desetogodišnjim stažem u Sisciji. Malović Mira, koja je u pogonu već 35 godina, pojašnjava kako je mlađim djelatnicima puno teže dostići normu, no s obzirom na krizu stanje ne ocjenjuje lošim. Ipak, zaposlenice ističu kako isplate nisu uredne posljednjih godinu dana, a plaće se isplaćuju i kroz akontaciju. Ako uzmu u obzir da nemaju alternative – zadovoljne su.

Direktorica Mirjana Konc napominje kako posljednjih godina nije bilo otpuštanja.

– Plaće jesu u zakašnjenju, ali ipak su više od prosjeka naše branše. Investirali smo mnogo, a cilj nam je vratiti domaće tržište – kaže Konc.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić posjetila je radnice u povodu Međunarodnog dana žena te im podijelila crvene ruže.

 

Spasiti ono što se može

 

– Siscia je jedna od rijetkih tvrtki u Sisku koja još radi i uredno isplaćuje plaće unatoč svim poteškoćama u tekstilnoj industriji. Ona može funkcionirati na hrvatskom tržištu, ali će trebati pomoć da bi ove žene zadržale svoja radna mjesta, rekla je Opačić. Mračne primjere, poput Kamenskog u stečaju, nije željela komentirati.

– Usmjeravamo se na ono što trebamo održati i još možemo spasiti te otvoriti nova radna mjesta, dodaje potpredsjednica Vlade. Izlaz za "tekstilce" vidi u postojećim modalitetima EU, a trenutačnim poteškoćama opravdava i kašnjenje plaća u Sisciji.

Vlasnik Milan Stojanović tvrdi da kod njih vladaju dobri odnosi te napominje kako ih nije uništila ni privatizacija 90-ih godina. Tvrtka koja sve više izvozi i za Rusiju posluje bez gubitaka, ali likvidnost im otežavaju visoke carine, zbog čega imaju problema s plasmanom proizvoda izvan Europe.

Inače, Stojanović je dolaskom nove vlasti nedavno postavljen na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Hrvatskih željeznica, a izabran je i za člana Upravnog vijeća Hrvatskih voda.

Komentara 16

VR
VRBINA
07:44 09.03.2012.

guten_tag nisam prolio žuč na tebe nego na situaciju u Hrvatskoj. Rekoh Stojanović je sličan mnogima, a SDP je blizanac HDZ-a. Ipak se Stojanović bori osim za sebe i za Sisciju. I kako ne znaš i da su i Siscijaija i Kamensko obje privatne tvrtke, samo što je Kamensko shebano poput mnogih drugih tekstilnih tvornica.

JO
jožek2
09:56 09.03.2012.

Ajde guten-tag nabroji prizvodne firme u našem vlasništvu u Sisku koje još rade, pa onda napadaj Sisciu i Stojanovića, ali argumentirano, a ne lupetati napamet. Sisak je nekad bio najrazvijeniji industrijski grad u propaloj Jugi a danas je pustoš, jadd i bjeda., a tko je doveo do toga?, ZNA-SE!

ML
mlekec
20:38 08.03.2012.

hm..a zašto niko ne govori o tome kako se odnose prema tim radnicama..deru se na njih kao na malu djecu,a o uvredama koje još trpe da i ne govorim..sramota...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije