Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prvo mi je država dala pomoć, a sad mi ovrhom otela penziju!

Nakon toliko godina radnoga staža gladan sam, a nemam ni drva za ogrjev, kazao je Petar Lapoš.
18. veljače 2011. u 23:02 44 komentara 22 prikaza
lapos
Foto: Branimir Bradarić/VLM

– Ružno je reći, ali uhvatim se kako razmišljam o samoubojstvu jer, koliko vidim, drugoga izbora nemam. Moja je mjesečna mirovina 1648 kuna i od nje mi država uzima 548 kuna. Kad platim režije, ostane mi za život nekih 500 kuna. Kako živim? Poslije toliko godina radnoga staža gladan sam, a nemam ni drva za ogrjev. Zar je to život – kaže iločki umirovljenik Petar Lapoš kojega država tereti da joj vrati dug od oko 70.000 kuna. Lapoš je jedan od djelatnika iločke državne uprave kojemu je, odlukom suda poslije podignute tužbe, isplaćen dodatak od 75 posto na plaću jer je radio na području od posebne državne skrbi, a koji sada odlukom istoga suda mora vratiti državi.

– Sve je to isplaćeno na osnovi odluka suda i Sabora. Taj nam se dodatak isplaćivao na plaću kako bismo bili stimulirani da se vratimo u Ilok i slična područja te tu radimo. Sada ispada da je to za nas bila kazna kao da smo ratni zločinci – objašnjava Lapoš.

Svatko ima drugu presudu


Djelatnici iz Ureda državne uprave kažu nam da se ta odluka Sabora različito primjenjivala kao i to da je Vrhovni sud malo presuđivao u njihovu korist, a onda malo protiv njih.

– Imamo danas situaciju da u jednom uredu radi 4-5 osoba i da svaka ima različitu presudu. Vukovarski su suci također dobili te dodatke, ali novac ne moraju vratiti. Čini se da se sve mora slomiti na nama – kažu zaposlenici Ureda državne uprave koji žele ostati anonimni. Dodatan je problem i što kamata iz dana u dan uvećava svotu koju moraju vratiti te će gotovo svi oni do kraja života vraćati isplaćene dodatke.

Presudu neću doživjeti

– Obraćali smo se svima mogućima. Išli i k Jadranki Kosor, tada je još bila ministrica, ministru Čobankoviću, pisali bivšem predsjedniku, govorili po medijima, ali bez rezultata. Rečeno mi je kako mi je jedina mogućnost da Hrvatsku tužim u Strasbourgu, ali da, jer su mi 74 godine, presudu vjerojatno neću doživjeti. Koliko znam, trenutačno sam jedini kojemu su sjeli na mirovinu, ali svakako ne i zadnji jer još zaposlenika Ureda državne uprave ima iste presude, samo na različite iznose. Zašto se baš od nas krenulo, zar nismo dovoljno propatili kroz rat. Zašto nas se opet kažnjava – zapitao se Lapoš

Neka premijerka nešto učini &nbs

Neka premijerka nešto učini

 – Sindikat moli predsjednicu Vlade i ministra pravosuđa da napokon pronađu rješenje za ovrhe službeničkih plaća u hrvatskom Podunavlju, a jednom žalosnom i ogorčenom umirovljeniku omoguće da smrt dočeka u toplom domu – rekao je Siniša Kuhar – predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
  • mućanin1:

    Ova Vlada stvarno nema srama i obraz. Srušimo ovu izdajničku kliku i bezkičmenjaka!!! HNF

  • -obrisani-:

    Dida nemoj se čuditi. Prvo ti daju a onda uzmu 10x više. Naučili od amera.

  • tonkica:

    Jadranaka jedino razmislja na wc-u jel da stisne il da pusti. Katastrofa od drzave