Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plinifikacija

Prvi potrošači na plinsku mrežu bit će priključeni u jesen 2012. godine

plin
Reuters/Pixsell
22.03.2011.
u 15:20

Plinsko-distribucijska mreža u Splitsko-dalmatinskoj županiji bit će dugačka 625 kilometara i na nju će se moći spojiti 81 tisuća kupaca

Koncesijski ugovor za plinofikaciju Splitsko-dalmatinske županije, koji je bio potpisan između EVN AG i Splitsko-dalmatinske županije, prenesen je na tvrtku EVN Croatia Plin (tvrtku-kći) koji joj daje pravo da započne s pripremom procesa ishođenja potrebnih dozvola.
Ugovor je vrijedan više od 380 milijuna kuna (51,6 milijuna eura), a potpisali su ga u Splitu župan Ante Sanader i članovi Uprave društva EVN Croatia Plin.

Prvi potrošači, na području Dugopolja, na novu plinsku mrežu bit će priključeni na jesen 2012. godine, dok bi prvi potrošači u Gradu Splitu mogli biti priključeni godinu dana kasnije. Plinsko-distribucijska mreža u Splitsko-dalmatinskoj županiji bit će dugačka 625 kilometara, a 81 tisuća kupaca moći će se na nju spojiti. Mreža će spojiti Split, Solin, Kaštela i Trogir kao i dijelove Dugopolja, Klisa i Segeta. Građevinski radovi, planirano je, počet će na proljeće 2012. godine. Tvrtka EVN Croatia potpisala je i koncesijske ugovore za distribuciju zemnog plina u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Ukupna investicija u sve tri dalmatinske županije doseći će gotovo 800 milijuna kuna. Bit će izgrađeno ukupno 1450 kilometara cjevovoda na koje će se moći spojiti 130 tisuća potencijalnih kupaca. Zemni plin bit će dostupan privatnim, javnim i industrijskim korisnicima za grijanje, hlađenje, kuhanje, opskrbu toplom vodom i proizvodne procese. Smanjit će troškove, osigurati sigurnu opskrbu plinom i smanjiti emisiju CO2.

Na području Splitsko-dalmatinske županije ovaj projekt plinofikacije omogućit će zapošljavanje 40-ak osoba. Cijenu plina odredit će HERA (Hrvatska energetska regulatorna agencija). A, cijena priključka bit će između 6500 i 8000 kuna.

Komentara 1

LA
las35vegas
20:23 22.03.2011.

ko ce placat taj skupi plin, ili jos bolje pitanje: ko ga moze platit?????????????, neka si dalmosi pogledaju sjeverozapadno hrvatsku, koja je najprije dobila plin, po selima na prste jedne ruke mogus e nabrojiti familije koje ga koriste, a imaju ga barem 50% domacinstva-svi se vratili drvima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije