Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prosvjedi diljem priobalja zbog koncesija za plaže

Za danas najavljuju prosvjede diljem otoka i priobalja, po uzoru na nedavno održan na bolskom Zlatnom ratu nakon kojeg je Vlada odlučila poništiti natječaj zbog naknadno utvrđenih nepravilnosti.
18. lipnja 2017. u 11:04 24 komentara 1526 prikaza
Prosvjedi na Supetru
Foto: Facebook

Pod paralom "Zatrubi za otoke i obalu, nek' nas čuju i u Zagrebu" u nedjelju se duž Jadranske obale održava prosvjed inicijative "Pokret otoka", platforme za održiv i odgovoran razvoj hrvatskih otoka, kojom se želi upozoriti na neprihvatljivost odredbi i procedure donošenja Zakona o koncesijama, u sklopu akcije "Čujete li svoje otoke, svoju obalu?".  

Zlatni rat Bol na Braču Ministarstvo poništilo odluku za Zlatni rat: Koncesija dana nezakonito

Inicijativa "Pokret otoka" traži da se prijedlog Zakona o koncesijama vrati na treće čitanje te javnost uključi u daljnju raspravu, odnosno da se njegovim odredbama otočne lokalne zajednice ne isključuju iz procesa utvrđivanja opravdanosti koncesije, koncesioniranja i nadzora nad koncesijama.

Prosvjedi na Supetru
1 / 11
Prosvjedi diljem priobalja zbog koncesija za plaže

"U proteklih nekoliko dana saborskim zastupnicima dostavili smo naše amandmane na Zakon o koncesijama, no sjednica Sabora završila je nedorečeno bez daljnjeg komentara predlagatelja ovog Zakona i uvažavanja mišljenja javnosti", navode u inicijativi te naglašavaju da neće odustati od svojih zahtjeva.

"Želimo sačuvati javno dobro i zajedno sudjelovati u daljnjim odlukama o koncesioniranju", ističu.

U nedjelju prijepodne skupovi upozorenja organizirani su u Malom Lošinju, na Braču i na Hvaru, u Makarskoj, u Trogiru, Splitu, Dubrovniku, na Cresu, Silbi, Korčuli te na Šolti i na Prviću.

Inicijativa "Pokret otoka" najavljuje također  za ponedjeljak prosvjednu akciju na Markovom trgu u  Zagrebu, te poziva sve otočane u Zagrebu, ali i sve ostale koji ovo ljeto planiraju odlazak na more da im se pridruže. 

"Ponesite opremu za plažu - šugamane, šešire, balune, karte, knjige i pošaljimo jasnu i glasnu poruku: Vratimo Zakon o koncesijama na javnu raspravu!", stoji u pozivu.

 

Prosvjedi na Supetru | Autor : Facebook/ Naš potok Foto: Facebook/ Naš potok

Organizatori za ponedjeljak najavljuju i mirno okupljanje ispred zgrade Vlade.

Želimo da se ponovno vrati ovaj postupak, da se iz te hitne procedure zaustavi i da ponovno ide u raspravu i da svi oni koji imaju nešto za kazati, da im se omogući da to i kažu, i da reagiraju, da se zaustavi ovo kaotično stanje sa pomorskim dobrom u Hrvatskoj, poručio je Srđan Marinić, Pokret otoka.

 

Stiniva na Viisu NEW YORK TIMES Odlična vijest za Hrvatsku! Prva među top 5 odredišta za ljetovanje! plaža Otočani u sukobu s Vladom 'Zakon nema odredbi kojima bi zabranio koncesionaru da naplaćuje pristup plažama' hit turistička destinacija TOP 10 hrvatskih ljepota koje oduševljavaju strane turiste

 

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • golub Vaso:

    Domoljubi bi prodali i rođenu majku.

  • Gomila:

    Nije HDZ kriv nego lopov koji se uvukao u Hdz i laze da je domoljub

  • Gomila:

    Domoljubi nisi krivi lopovi koji su se uvukli medzu njima