Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo poništilo odluku za Zlatni rat: Koncesija dana nezakonito

Utvrđeno je da nije poštovan zakonom propisan krajnji rok za dostavu ponuda, a informacije nisu bile jednako dostupne svim sudionicima
24. travnja 2017. u 20:12 47 komentara 8272 prikaza
Zlatni rat
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Stručno povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture poništilo je Odluku Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije od 18. travnja o dodjeli koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na plaži „Zlatni rat“ u Bolu tvrtki Sport B.


U Ministarstvu navode da je povjerenstvo nakon pregledane cjelokupne dokumentacije utvrdilo povrede Zakona o javnoj nabavi, Zakona o koncesijama i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Nadzorom je utvrđeno da nije ispoštovan zakonom propisan krajnji rok za dostavu ponuda, a informacije i objašnjenja nisu bila dostupna svim sudionicima natječaja na isti način.


– Povjerenstvo je utvrdilo i da je Županijska skupština svoju Odluku temeljila na nalazu i mišljenju stručnog tijela donesenoj na nezakonit način jer je stručno tijelo o istome predmetu donijelo dva kontradiktorna mišljenja, a pored navedenog, Odluka je donesena bez prethodne suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike – priopćili su iz Ministarstva.

Odustali i sami

A prije nego je objavljena ta odluka Povjerenstva, zagrebačka tvrtka Sport B d.o.o. odustala je od koncesije za plažu Zlatni rat.
– Medijski i politički pritisci nakon donošenja odluke o davanju koncesije te neutemeljeni otpor lokalne zajednice prema našoj tvrtki čak i prije nego što je izvršen uvid u našu ponudu i koristi koje ona generira dovode u pitanje mogućnost obavljanja djelatnosti na koncesioniranom području, slijedom čega iskazujemo kako nismo spremni sklopiti ugovor o koncesiji osim ako se situacija ne stabilizira – poručio je Božo Krmek, direktor Sporta B.
Boljani, koji su i u nedjelju prosvjedovali na Zlatnom ratu, zadovoljni su zbog razvoja događaja, ali načelnik Općine Bol Tihomir Marinković kaže kako problem nije riješen.


– Sve ovo dokaz je kako je nužno mijenjati Zakon o pomorskom dobru. Problem treba sistemski riješiti. Moramo biti svoji na svome, odnosno lokalna samouprava treba upravljati svojim najvrednijim resursima – kaže Marinković. Upravo zato ne odustaju od današnjeg prosvjeda na pristaništu u Supetru s kojega će Bračani, kao i oni koji ih podržavaju, uputiti zahtjev za izmjenu zakona. Svoj dolazak najavili su stanovnici ostalih otoka i priobalja, a predizborno vrijeme jamči da će se okupiti i brojni političari.
Sa Zlatkom Ževrnjom, splitsko-dalmatinskim županom, koji je ponovno kandidat HDZ-a za tu funkciju, razgovarali smo nakon što je Sport B odustao, a prije no što je Ministarstvo poništilo natječaj. Poslije ga nismo uspjeli dobiti. Rekao nam je kako se ne čudi što je užarena atmosfera dovela do odustajanja ponuditelja i ponovio je kako je Županijska skupština donijela zakonitu odluku.


– Postojeći zakon nam ne daje pravnu mogućnost da vodimo računa o broju zaposlenih, prihodima, referencama... Pravilnik propisuje samo tri parametra koja se vrednuju, a to su fiksni iznos koji nudi natjecatelj, varijabilni iznos i ulaganja. Ništa mimo toga mi ne možemo i ne smijemo gledati dok je ovaj zakon na snazi – rekao je Ževrnja.


Arsen Bauk, kandidat SDP-a za Splitsko-dalmatinskog župana, i sam Bračanin, iznenađen je raspletom događaja.

07.08.2016., Sinj - 301. Sinjska Alka. Sinjska alka je hrvatska viteska igra. Odrzava se svake godine u nedjelju u prvoj trecini mjeseca kolovoza u Sinju, na godisnjicu pobjede nad turskim osvajacima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika Sukob u HDZ-u Zlatni rat povod za konačni obračun Plenkovića s Brkićem?

– Nakon što se činilo da je odustajanje tvrtke dogovoreno, izgleda da su sukobi u HDZ-u došli do toga da su “otkantali” župana Zlatka Ževrnju. Njegov jedini argument bio je da je natječaj proveden zakonito, a na kraju vidimo da se prekršilo nekoliko zakona. Iznenađuje me oštar ton u priopćenju, iako su na neke činjenice upozoravali naši vijećnici. Očito da je trgovina HDZ-a i Keruma oko plaža i ribogojilišta bila jača od racionalnog postupanja i Ževrnja je sebi zabio kolosalni autogol prije izbora. Nakon ovakvog priopćenja moram reći da bi se čudio da bude HDZ-ov kandidat – kaže Bauk. Miro Bulj, kandidat Mosta za splitsko-dalmatinskog župana, dan prije donošenja odluke o koncesiji od Županijske skupštine tražio je da odustanu.

‘Dokaz da je namješteno’

– Ovo je priznanje da je riječ o namještenom natječaju, ali Zlatni rat je vrh sante leda. Gdje su Kašuni, gdje su Bene koje su Ževrnja i Splitsko-dalmatinska županija dali Kerumu?! Uhvaćeni su s prstima u pekmezu, ne samo Ževrnja već cijela ekipa koja je ovo podržala. Treba provjeriti sve koncesije od Makarske, splitskih plaža, svih otoka... Bojim se da se radilo o kontinuiranom kriminalu. Treba hitno mijenjati zakon, provjeriti sve natječaje i vratiti narodu i lokalnoj samoupravi pomorsko dobro. Zajedno s narodom stao sam im na rep, ali ako ih ne spriječimo, nastavit će po istom – kaže Miro Bulj.     

>> Preokret u slučaju popularne plaže: Tvrtka SPORT B odustaje od koncesije nad 'Zlatnim ratom'

>> Ne daju slavnu plažu: Na Zlatnom ratu ručnicima ispisali "Zauzeto"

bolnica, soba
Stigao odgovor bolnice
Šokirana obitelj iz Mraclina: Nakon što smo pokopali majku, nazvali su nas iz bolnice da dođemo po tijelo
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Evo kako nas mentalno računovodstvo sprječava u donošenju racionalnih financijskih odluka
 • REYAM:

  Znači, Županijska skupština je prekršila sve što se prekršiti može. I nikome ništa.

 • Avatar vlamaar
  vlamaar:

  Kako je moguce da je lokalna zajednica zaobidjena u odlucivanju???

 • radilova kosa:

  povjerenstvo je garant ostalo staro