Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zakon nema odredbi kojima bi zabranio koncesionaru da naplaćuje pristup plažama'

Upozoravaju kako se ovim zakonom 'otvaraju vrata manipulaciji i zlouporabi koncesija'
16. lipnja 2017. u 08:53 18 komentara 3139 prikaza
plaža
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Već neko vrijeme traje tihi sukob otočana s Vladom zbog izmjena i dopuna Zakona o koncesijama koje su poslane u hitnu saborsku proceduru.

Stiniva na Viisu NEW YORK TIMES Odlična vijest za Hrvatsku! Prva među top 5 odredišta za ljetovanje!

Prema navodima Pokreta otoka, ovako izmijenjen Zakon, o kojem će zastupnici glasati za koji dan, omogućit će nezamislive makinacije oko koncesija na pomorskom dobru.

– Osim što su brojne stavke ovog Zakona sporne, očito je da se nekome izuzetno žuri donijeti Zakon bez javne rasprave i uključenja šire javnosti u ono što se regulira i na koji način. Uzimajući u obzir pomorsko dobro kao područje od iznimne strateške važnosti za RH, misleći pritom na sve njezine građane, a osobito one koji na tim područjima žive, inzistiramo na tome da se Zakon vrati na javnu raspravu i da se pomorsko dobro izuzme i regulira putem Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama jednako kao što su iz njega izuzete i šume – traži Pokret otoka, prenosi Slobodna Dalmacija.

Upozoravaju kako se ovim zakonom ''otvaraju vrata manipulaciji i zlouporabi koncesija, posebno u slučaju pomorskog dobra bez jasnih pravila upravljanja i strategije daljnjeg razvoja''. 

– Među ostalim, omogućuje se da koncesiju dobije i provodi subjekt upitne ekonomske moći i stabilnosti – zaključuju otočani.

Jedna od zamjerki otočana jest to što nema odredbi koje će onemogućiti koncesionaru da naplaćuje pristup općem dobru nad kojim se ne mogu stjecati stvarna prava, kao što je pravo vlasništva na plažama.

Supetar OBRAT Općinski sud reagirao na krizu u Supetru: Vještaci na terenu hit turistička destinacija TOP 10 hrvatskih ljepota koje oduševljavaju strane turiste Sabor Zakon o koncesijama U Saboru se pitaju kome će pripasti izvor Jane
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • Deleted user:

    U Jugoslaviji, protiv koje sam se borio, i koju sam - ratujući u Domovinskom ratu - (s)rušio, nije bilo moguće ni pomisliti, još teže reći, a kamoli za stvarno naplaćivati pristup plažama. To bi (tada) bila hereza, čak i pomisliti. ... prikaži još! Ovo definitivno nije Hrvatska kakvu sam zamišljao 1991.

  • marsovac:

    nazalost; vec sada u mnogim mijestima moraju domaci placati ulaz na plazu na kojoj su se stoljecima besplatno kupali............................................. I to se na kraju vidi da su sve neke veze i vezice ljudi koji imaju te koncesije..........................................kupi 100 lezaljki i ... prikaži još! sto suncobrana i eto ti biznisa.

  • Deleted user:

    A kaj ocekivati sada kad je HNS u vladi sa HDZom? Njima to nece smetati, oni ce stabilno podrzavati ovakve zakone (cak mi se cini da bi to mogao i biti njihvo prijedlog zakona). A mi bedaci glasali za MOST ... prikaži još! koji destabilizira vlast. Da je MOST pazio na stabilnost ovakav zakon bi vec davno bio donesen!!!!!