Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Veterinar otkrio kako su pronašli Jonnyja, afričku divlju mačku vrijednu 10 tisuća dolara

Gdje je maca sve ove dane hodala, koliko je miševa i vjeverica ulovila te kako se stvorenje naviklo na subsaharsku klimu uopće snašlo u ovim hladnim uvjetima zna samo ona. Stara godinu i pol, a legalno ju je kod registriranog uzgajivača u Belgiji nabavio Slovenac Blaž Kozar.
07. siječnja 2020. u 16:18 0 komentara 6191 prikaza
Pronađena odbjegla afrička divlja mačka
Foto: Branimir Reindl
Pogledajte galeriju 1/12

Afrička mačka-serval Jonny vratio se kući! Veterinar Branimir Reindl s kolegom je uspio uloviti ljubimca Slovenca Blaža Kožara te nam je ispričao kako je tekla potraga o točkastoj, malo većoj, mica-maci koja je zabezeknula mladog Andreja Šejića. On ju je jedini uspio snimiti mobitelom vraćajući se iz ribičije prije mjesec dana.

divlja mačka Mic, mic Stručnjaci o divljoj mački iz turopoljske šume: 'Ovo je poprilično ugojen primjerak'

Gdje je maca sve ove dane hodala, koliko je miševa i vjeverica ulovila te kako se stvorenje naviklo na subsaharsku klimu uopće snašlo u ovim hladnim uvjetima zna samo ona. Stara godinu i pol, a legalno ju je kod registriranog uzgajivača u Belgiji nabavio Slovenac Blaž Kozar. Jonny je živio kao obična kućna mačka, razmazio ju je i dao joj vlastitu sobu.

Pronađena odbjegla afrička divlja mačka
1 / 12
Pronađena odbjegla afrička divlja mačka

Kako su vlasnici zaljubljenici u prirodu, često idu u šetnje te bi na obaveznom povodniku vodili i Jonnyja koji je bio obilježen i GPS ogrlicom.  No, jedna šetnja nije prošla po planu. Jonnyja su napali psi i dok je Blaž pokušavao obraniti macu od oštrih zubiju vrste nenavikle na ovakve susrete – ljubimac se otrgnuo, a psi su ga nastavili ganjati po šumi. 

Nakon toga, prema GPS signalu, Blaž je u nekoliko navrata bio u neposrednoj blizini životinje, ali mu ona više nije prilazila u ruke. Krajem kolovoza kada je ogrlica prestala slati GPS signal mačku se gubi svaki trag. Sve do sredine prosinca kada je bio snimljen u Turopoljskom Lugu. I tu kreće prava potraga. Prema lokaciji na Google mapu dobivenu preko VG news gdje je mačka snimljena, postavljene su foto zamke. No, tamo se mačku gubi svaki trag sve do 29.12. kada je zamijećen kod Sv.Helene u mjestu Križevčec.

Serval u Turopolju Serval dolijao Napokon ulovili afričku divlju mačku, i to kod Svete Helene

Osim foto zamki, koristili su se i termalni uređaji, najbolji spektivi, dvogledi i fotoaparati – gotovo policijska potraga za sad već, pretpostavlja se, promrzlom macom. Pokušali su joj priči kako bi je uspavali puškom, ali velika udaljenost to nije dopustila – bojali su se da bi je samo prestrašili. Reindl tad kontaktira kolegu Vedrana Sljepčevića, velikog poznavatelja risova.

- U prilog su nam išli vremenski uvjeti, hladno vrijeme, smrznuta zemlja, pa mačak nije mogao kopati zemlju u potrazi za miševima koji su mu bili primarna hrana. Ali i ne toliko velike hladnoće koje bi utjecale na njegovu kondiciju i mogućnost preživljavanja u prirodi pod ovim uvjetima. Kako nas je prihvatio i dopustio da ga promatramo i da budemo u njegovoj blizini, prihvaćao je hranu koju smo mu ostavljali Vedran i ja, te smo odlučili pokušati ga uhvatiti koristeći iskustvo prikupljano upravo na risovima. Zadnjih 7 dana cjelodnevnog angažmana postavljanja hrane i pripreme lokacije s fotozamkom i hvataljkom isplatilo se. Mogu reći da smo već imali obrazac ponašanja mačke, kada i u kojim uvjetima se kreće i obilazi mikrolokaciju. Kako reagira na dolazak vozila i našu prisutnost i kako nas prati te nakon našeg odlaska i proteka određenog vremenskog perioda dolazi u kontrolu i na hranu. Mačak je od prvog kontakta s hvataljkom prihvatio kavez i bez razmišljanja ušao u njega, jeo te ga napustio - priča veterinar i nastavlja.

A1 BRZINA JE VRLINA 3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga

 - Postavili smo hranu, aktivirali hvataljku i udaljili se računajući da imamo određeni vremenski period da i mi nešto pojedemo. Naravno, mislili smo da bi nam se moglo dogoditi da u to vrijeme mačka dođe do lovke i naravno tko je i bilo, stigao je mail sa slikom mačke kako ulazi u lovku. Dolazimo na mjesto vidimo i da su vrata spuštena. Ugledali smo servala i bili oduševljeni; pogotovo sretni što životinja neće stradati vani i da se ne trebamo brinuti hoće li se snaći i preživjeti zimu smo ugledali da je serval unutra bili smo oduševljeni i sretni što prvo životinja neće stradati vani i ne trebamo se brinuti da li će se snaći i preživjeti zimu jer anatomski i fiziološki nije građena za naše klimatske uvjete i drugo zato sto nam se trud isplatio - sretan je Branimir.

Mačak je u dobrom stanju, dobre kondicije, uredno uzima vodu i hranu i normalno u skladu s okolnostima reagira na podražaje iz okoline. Unatoč šoku i dugom periodu provedenom u divljini, istu večer nakon hvatanja uzeo je hranu iz ruke, tako da vjeruje da će uz vlasnike postići kontakt kako bi mogao nastaviti život kao kućni ljubimac kako je i odgojen i othranjen.

Video: Serval - Divlja afrička mačka u Turopolju


 
teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.