Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova nada

Proglasili me viškom nakon 25 godina rada i vratio sam se u školu

nezaposleni
15.07.2010.
u 14:23

Sada imam dvije struke, automehaničar sam od ranije i po novome bravar, pa su mi šanse da nađem posao 50 posto veće, kazao nam je Pavo Drga iz Jurjevca Punitovačkog.

Pavo Drga bio je automehaničar 25 godina, točno polovicu svoga života. Poslodavac mu je lani u kolovozu u ruke dao radnu knjžicu jer je proglašen viškom. Šesteročlana obitelj iz Jurjevca Punitovačkog kod Đakova ostala je tako bez jedinog izvora prihoda.

Poslodavca već našao

– Bio sam na birou pola godine, tražio novi posao, ali nije išlo – priča Pavo. Odlučio je stoga ponovno sjesti u školske klupe. Dobio je jučer diplomu bravara.

– S dva zanimanja, imam sada 50 posto veću mogućnost da dobijem posao. Nije mi bilo teško sjesti u klupe u ovim godinama, raditi se mora, ništa neće pasti s neba – kaže on.

Novo zanimanje od jučer ima ukupno 40 nezaposlenih s popisa osječkog Zavoda za zapošljavanje, a za njega su izučili u Strojarskoj i tehničkoj školi Osijek. Za bravara ih se osposobilo desetero, isto toliko za limara, dok se u elektrozavarivača prekvalificiralo 20 osoba.

Pavin “novopečeni” kolega po struci je i 37-godišnji Zoran Petković iz Bijelog Brda. Posao ga, kaže nam, već čeka.

– Radio sam u bravariji, odnosno PVC stolariju tri godine, a onda sam dobio otkaz. Nisam ništa od škole završio ranije. Ima već poslodavaca koji me zovu da dođem raditi za njih, ali dosad nisam mogao jer nisam imao diplomu – ističe on.

Traženi i limari

Da će mu se ime uskoro izbrisati iz evidencije nezaposlenih nada se i 26-godišnji Osječanin Krunoslav Jaroš. On je strojobravar po struci, no školu, istu ovu u koju se nedavno nakratko vratio, napustio je prije šest godina i od tada uzalud traži posao.

– Ni dana nisam radio u struci, a tražio sam bilo kakav posao. Živim s roditeljima, četvero nas je, radi samo otac. Sestra, laborant po struci, također traga za poslom – priča Krunoslav.

Potreba za ova tri zanimanja, kažu u Zavodu za zapošljavanje, na tržištu rada postoji.

– Čak 70 posto osoba koje se prekvalificiraju za elektrozavarivača, strojara ili limara nađe posao u novom zanimanju u roku od šest mjeseci – ističe Anto Barukčić, pročelnik osječkog HZZ-a.

Nove je vještine ove godine u sklopu programa HZZ-a steklo 460 osoba iz Osječko-baranjske županije, i to u ukupno 30 zanimanja.

Komentara 1

VU
vucko
10:14 16.07.2010.

Prema statistici u Njemackoj 45 % zaposlenih ne rade poslove u struci za koju su se opredjelili i pohadjali skolu,ali imaju tu prednost da se mogu kratzkorocno prekvalificirati u srodnu struku ,jer osnovnu naobrazbu su vec stekli. Najtrazenija radna snagaga je izmedju 25-30 god. starosti sa 10-15 !!!! god. radnog iskustva ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije