Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna imovina

Prodaja počinje s udjelima u hotelima Maestral i Imperial

hotel Maestral
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
16.04.2016.
u 00:05

Potencijalni ulagači bune se zbog visokih cijena po kojima se prodaju hoteli pa nije isključeno da se raspišu ponovljeni natječaji

Vlada u ovoj godini planira od prodaje nekretnina uprihoditi 684 milijuna kuna, a od državnih udjela u trgovačkim društvima 1,6 milijardi kuna. Iako se pretpostavljalo da će s obzirom na iznos Vlada prodavati udjele koji lako mogu naći kupce i na kojima se može dobro zaraditi, poput udjela u Končaru, HT-u ili Podravci, zasad se takvo što ne razmatra te se kreće s prodajom udjela u turističkim tvrtkama. Sljedeći tjedan, potvrđeno nam je u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, raspisat će se natječaj za predaju obvezujućih ponuda za dubrovački Maestral i rapski Imperial. Iako je turistički sektor atraktivan, dosadašnja prodaja većine njih, pa tako i Imperiala i Maestrala, nije imala rezultata. Potencijalni se kupci bune da je cijena previsoka, a u te je hotele potrebno i dodatno ulaganje.

U Maestralu država prodaje 68,26% udjela, a u Imperialu 50,08%. Krajem prošle godine stiglo je 15 pisama namjere za Maestral i 10 za Imperial. Iz Valamara su već poručili da imaju interes za oba hotela, a za Imperial interes imaju neki mirovinski fondovi te tvrtka unutar slovačke grupacije J&T, koja je nedavno preuzela Sunčani Hvar i Novi list. Upravo na mirovinske fondove država i najviše računa. Broj obvezujućih ponuda bit će puno manji jer je velik dio njih odustao, a nije isključeno da i ovaj krug prodaje ne uspije. Kako se čuje iz krugova bliskih Vladi, prihvatljiviji bi bio novi natječaj i udruživanje potencijalnih ulagača.

Nakon tih dvaju hotela, na redu će biti prodaja portfelja iz Kluba Adriatic – hotela Hrvatska i bivšeg vojnog odmarališta Krvavica. Zatim bi u prodaju išao crikvenički Jadran, gdje je navodno država blizu dogovora o neriješenim sporovima koji su kočili prodaju. Država u tom hotelskom društvu ima udjel od 80 posto. Nije isključeno da se država odluči prodati i udjel u Sunčanom Hvaru s obzirom na objavu ponude o preuzimanju od strane novog vlasnika, slovačkog Prime Tourist Resorta, tvrtke unutar fonda J&T.

>> Kreće prodaja udjela u državnim tvrtkama

Komentara 5

Avatar Melankolija
Melankolija
14:40 16.04.2016.

Da je ovo radio SDP, kleroadezejci i lazni domoljubi bi ih pojeli zive, poljevali bi se benzinom, rezali kao bijesni i postrojavali u gomilama.

Avatar cera
cera
07:00 16.04.2016.

Samo još sjeverna koreja ima hotele u državnom vlasništvu

Avatar superhik74
superhik74
01:59 16.04.2016.

Treba rasprodati sve, tko je vidio biti vlasnik icega u svojoj drzavi. I onda se cudimo zasto ljudi masovno bjeze iz Hrvatske rasprodane kolonije u banani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije