Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

Privedeno pet osoba zbog ratnih zločina u operaciji Medački džep

interventna policija
Boris Ščitar/Pixsell
01.03.2012.
u 12:50

Josip Krmpotić, Ivica Jurković Šareni, Velibor Šalaja, Milan Tomljanović i Božidar Petty Miško danas su na ispitivanju u ŽDO-u

Josip Krmpotić, bivši zapovjednik izviđačke satnije 9. gardijske brigade, uhićen je u četvrtak u Gospiću u svome domu zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima 1993. godine u Medačkom džepu. Policija mu je pokucala na vrata oko sedam sati ujutro te je odmah kontaktirao sa svojim odvjetnikom Velimirom Došenom. Nakon obavljenog pretresa, prevezen je u sjedište zagrebačke kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici.

Odgovornost za ubijanja

Koliko se zna, Krmpotića se sumnjiči po zapovjednoj odgovornosti, a uz njega su na području Zagreba, Gospića, Selca i Bjelovara također uhićeni, prema neslužbenim informacijama, i Ivica Jurković Šareni, Velibor Šalaja, Milan Tomljanović i Božidar Petty Miško. Za njih se sumnja, neslužbeno doznajemo, da su osobno provodili likvidacije.

Nakon ispitivanja u policiji, svi će biti predani pritvorskom nadzorniku te nakon toga u petak ispitani u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu. Njihova uhićenja obavljena su u sklopu akcije koja se nadovezuje na postupak u kojem je za propuste nečinjenja u slučaju Medački džep na šest godina zatvora bio osuđen i Mirko Norac, odnedavno opet na slobodi.

Podsjetimo, u ovom su slučaju postojala dva zaštićena svjedoka koja su u iskazima teretila uhićene, a jedan od njih je čak imao i konkretan videodokaz koji je još prije predao Haaškom sudu.

Josip Krmpotić je još 2002. godine o tom zločinu razgovarao u Zagrebu s haaškim istražiteljima pa je, neslužbeno doznajemo, već i mislio da se odustalo od njegova kaznenog progona. U četvrtak nije želio iznositi nikakvu obranu u policiji, a tijekom obrade imao je izvjesnih zdravstvenih problema pa je bio odveden i k liječniku na pregled.

Ivica Jurković Šareni bio je svojedobno ispitivan u policiji zbog ubojstva Milana Levara 2000. godine u Gospiću, poznatog po tome da je u Haagu s dvojicom svojih suboraca dobrovoljno svjedočio o likvidacijama srpskih civila tijekom rata u Lici. Jurković je poznat po epizodi s detektora laži, kojem je bio podvrgnut tijekom ispitivanja o Levarovu ubojstvu. Na pitanje ispitivača je li on podmetnuo Levaru eksplozivnu napravu, koliko je poznato, prilično se bio uzrujao što je uređaj i zabilježio.

Nagađanja o Levaru

Zanimljiva je priča i o Božidaru Pettyju Mišku, bivšem robijašu koji je policijskim i pravosudnim tijelima poznat otprije desetak godina zbog prijetnji crikveničkom gradonačelniku Ivici Malatestiniću u njegovu uredu. Budući da je pedesetpostotni ratni vojni invalid, od gradonačelnika Crikvenice tražio je da mu se dodijeli gradski stan, jer je u to vrijeme s obitelji živio kao podstanar. U suprotnom mu je prijetio likvidacijom.

S obzirom na to da su se uhićenja te petorice bivših pripadnika HV-a dogodila u vrijeme kada novi ministar policije Ranko Ostojić najavljuje ponovno “češljanje” po nekim slučajevima koji su već dobro pali u zaborav javnosti, počelo se nagađati hoće li napokon razotkriti i Levarova ubojicu. Posebice zato što među uhićenima ponovo ima onih koje se još prije povezivalo s njegovom brutalnom likvidacijom u Gospiću.

Komentara 370

NU
nunek1
14:21 01.03.2012.

i pjevali o tome

PO
porezni.obveznik
22:54 01.03.2012.

___, a tko je to osudjen za likvidaciju terorista u borbi? jedino ako ne mislis informirat medjunarodnu zajednicu da se na hrvatskom Srbin kaze \'terorist\', pa je tako recimo onaj supak Gojak likvidirao 14-godisnju teroristikinju u borbenom djelovanju.

KT
Karika Tura
13:46 01.03.2012.

Rade nova 4 Gola otoka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije