Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pripadnici 9. kontingenta HRVCON-a ispraćeni u Afganistan

- Slika koju su vaši prethodnici ostavili u Afganistanu je slika vrhunskih profesionalaca, spremnih na sve izazove! Ništa manje ne očekujem ni od vas
31. kolovoza 2018. u 14:41 3 komentara 391 prikaza
Foto: Screenshot

U Afganistan je u petak u misiju potpore miru RS (Resolute Support) ispraćen 9. hrvatski kontingent (HRVCON) s ukupno 106 vojnika, a obavljat će dužnosti u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć u Mazar-eSharifu i Zapovjedništvu misije u Kabulu, kao i dužnosti savjetnika afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga te zaštite snaga savjetnika i savjetničkih timova, medicinske i vojno-policijske dužnosti.

Uz pripadnike Hrvatske vojske, kontingent čini i 39 pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja – 29 iz Crne Gore, šest iz Makedonije, dva iz Albanije te dva iz BiH.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na svečanom je ispraćaju u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu posebnu zahvalu uputio obiteljima pripadnika kontingenta. "Vojni poziv nije lagan, prepun je odricanja i bez potpore i podrške obitelji teško je izvršavati često zahtjevne zadaće kao što je i ova u Afganistanu", rekao je.

Treći put u Afganistanu Grabar-Kitarović: promicanje mira i stabilnosti u Afganistanu jedan od stupova hrvatske politike

Istaknuo je i sudjelovanje pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja rekavši ono predstavlja značajan doprinos suradnji i partnerstvu među našim državama u izgradnji globalne stabilnosti i sigurnosti.

Krstičević: RH kao pouzdan NATO saveznik jamči zajedničku sigurnost

"Svjesni smo kako se sigurnost NATO saveza, pa tako i Hrvatske ne brani samo na hrvatskim granicama, nego na mjestima gdje ugroza nastaje. Stoga Hrvatska kao čvrst i pouzdan NATO saveznik odgovorno sudjeluje u operacijama i aktivnostima koje jamče našu zajedničku sigurnost za razvoj i život u miru i slobodi. Doprinos Republike Hrvatske na tom području je velik i nemjerljiv", dodao je.

Podsjetio je da je prvi hrvatski kontingent u Afganistan upućen još 2003. godine te istaknuo da je kontinuitet od 15 godina nazočnosti dokaz vrijednosti i profesionalizma hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika.

Kolinda Grabar Kitarović u Afganistanu SLUŽBENI POSJET Grabar-Kitarović: civilno društvo nužno za promjene u Afganistanu

"Slika koju su vaši prethodnici ostavili u Afganistanu je slika vrhunskih profesionalaca, spremnih na sve izazove! Ništa manje ne očekujem ni od vas. Nastavite i dalje graditi taj prepoznatljivi brend hrvatskog vojnika", poručio je pripadnicima 9. kontingenta.

 Njihovo sudjelovanje u misiji ministar obrane vidi kao značajan doprinos daljnjoj izgradnji partnerstva s NATO saveznicima.

"Stoga iskoristite vrijeme provedeno u Afganistanu za razmjenu iskustva s našim partnerima, učite od njih, ali im i prenosite naša znanja, izgrađujte prijateljstva i promovirajte našu domovinu u najboljem svijetlu. Uvjeren sam i kako ćete nastaviti tradiciju humanosti i razumijevanja za žitelje Afganistana i njihovu kulturu i običaje. Upravo ta plemenitost hrvatskog vojnika je ono što nas čini prepoznatljivima", rekao je u obraćanju.

Kolinda Grabar Kitarović i John W. Nicholson Misija 'Odlučna potpora' Susret predsjednice sa zapovjednikom W. Nicholsonom

Galić: Budite prepoznatljivi po odgovornosti i poštovanju prema domaćinu

I izaslanik predsjednice Republike, savjetnik za obranu i nacionalni sigurnost Vlado Galić pozvao je pripadnike kontingenta da profesionalno i savjesno odrađuju zadaće, imajući na umu "da su gosti u Afganistanu i da su u službi plemenite zadaće stvaranja bolje i sretnije budućnosti za njegove stanovnike".

"Budite uvijek prepoznatljivi po odgovornosti kojom pristupate svakoj dobivenoj zadaći i poštovanju koje iskazujete afganistanskim domaćinima", dodao je. U ime predsjednice Republike zahvalio je i članovima obitelji pripadnika kontingenta jer je, kako je rekao, potpora koju daju njihova žrtva koju nose za Hrvatsku.

Damir Krstičević ZEMUNIK Krstičević u 93. zrakoplovnoj bazi: Neizmjerno sam ponosan na vas

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov istaknuo je da pripadnici hrvatskog kontingenta u Afganistanu već 15 godina izvršavaju odgovorne zadaće i predano služe uspostavi mira u toj zemlji. Uvjeren je da će i pripadnici 9. kontingenta svojim radom pridonijeti ukupnom boljitku afganistanskog naroda te tako dostojanstveno predstaviti hrvatsku vojsku i državu.

"Odlazite u zemlju bitno različitu od domovine u kojoj ćete se sresti s brojnim sigurnosnim, kulturološkim i svakim drugim izazovima. Uvjeren sam da ste spremni za njih", rekao je.

Od vojnika Šundov očekuje profesionalnu provedbu dobivenih zadaća, međusobno uvažavanje te "dosljedno pridržavanje sigurnosnih procedura i postupaka kako bi izbjegli moguće sigurnosne ugroze, izvršili svoju misiju i sretno se vratili".

Kolinda Grabar-Kitarović u Afganistanu Treći posjet Grabar-Kitarović hrvatskim vojnicima: Svojim angažmanom u Afganistanu štitite i Hrvatsku

I zapovjednik 9. kontingenta, brigadir Dražen Ressler poručio je svojim vojnicima da od njih očekuje visoku razinu odgovornosti, poštivanje zapovjeđenih sigurnosnih procedura i postupaka u provedbi zadaća kako bi adekvatno odgovorili na moguće rizike te se sretno vratili u domovinu svojim obiteljima.

Naglasio je važnost poštivanja domaćina, njihove kulture i običaja te tolerantno i strpljivo ophođenje pripadnika kontingenta sa stanovništvom.

To su u svojim izjavama izdvojili i pripadnici kontingenta koji su u Afganistanu bili više puta, pa tako i stožerni narednik Jako Novak.

"Bitno je poštivati njihovu kulturu i običaje i mislim da neće biti nikakvih problema", rekao je Novak s kojim u Afganistan putuje i Lio, pas za detekciju eksploziva.

Kolinda Grabar-Kitarović u Afganistanu Susret sa afganistanskim kolegom Grabar-Kitarović za proces pomirbe s talibanima, ali da se ne ide ispod "crvene linije"

U Afganistan po prvi put odlaze satnica Andreja Lipovac iz pukovnije Vojne policije, a ističe kako odlazi prenijeti svoja znanja i vještine kao dio savjetničkog tima.

Kao pripadnica "Force Protection" voda, po prvi put u Afganistan odlazi i vojnikinja Ivana Knezović iz 3. mehanizirane bojne "Pauci", a bit će zadužena za osiguranje savjetnika afganistanskih snaga. Sudjelovanje u misiji vidi, kaže, kao izazov i mogućnost da stekne nova iskustva i poznanstva.

Prvi put u Afganistan ide i zapovjednik pripadnika crnogorskog kontingenta, major Rade Stjepović koji stječe važnost misije za jačanje suradnje partnerskih zemalja te razmjenu iskustava.

>> Pogledajte i video - Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • midea:

    bacanje novaca kojeg nemamo !

  • Deleted user:

    idu radi 100 eura dnevnice... ...ali ne moze se tu nista tako hoce gospodar plavusan iz vasingtona

  • Bubalamala:

    A ministar obrane može odmah podići nova priznanja za posebne zasluge kod Amera !