Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI MINISTAR FINANCIJA

Primorac: Identificirat ćemo ljude kojima je potrebna pomoć i pokušati povećati njihov realni dohodak

Zagreb: Saborski zastupnici potvrdili novog ministra financija Marka Primorca
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.07.2022.
u 21:23

- Mjere fiskalne politike u smislu borbe protiv inflacije bit će ograničene i usmjerene na pomoć građanima. Ono što možemo napraviti su mjere. Treba apelirati na građane da troše manje energije - kazao je te naveo kako je jesenski paket mjera još uvijek u raspravi

Hrvatski sabor sa 77 glasova za i 55 protiv potvrdio je Marka Primorca za novog ministra financija, a obavljena je i službena primopredaja dužnosti između njega i Zdravka Marića koji je otišao iz Vlade na vlastiti zahtjev. S obzirom na inflaciju, Primorac je ustvrdio da nas očekuju izazovna vremena.

- Najavljuju se rekordne stope inflacije, ekonomski analitičari su prognozirali usporavanje stopa rasta, pa čak i recesiju - rekao je za Dnevnik Nove TV i kazao kako misli da imamo razloga za optimizam.

- U najavi imamo za večeras i povećanje kreditnog rejtinga agencije Moody's zbog svih reformi koje je Vlada provela, stabilnosti financija, zbog mjera fiskalne konsolidacije - navodi. Ustvrdio je kako su cijene hrane, ali i općenito, porasle te kako je to "neminovno"

- Ja sam već u nekoliko navrata istaknuo da fiskalna politika ima javno ograničen manevarski prostor u borbi protiv inflacije, međutim, ovo su dobre i pozitivne vijesti koje ne smiju ostati po strani i treba ih istaknuti - rekao je Primorac.

- Kad govorimo o brizi za građane, Vlada je do sada pokazala da se zna nositi s krizama - epidemija, potres... U trenucima općeg porasta cijena jako su važna u ekonomiji očekivanja. Stanimo na loptu, primirimo se, u smislu da - ako se šire vijesti o pretjeranoj inflaciji, nekakvom armagedonu, ta očekivanja mogu potaknuti građane na veću potrošnju, obavljanje investicija koje nisu planirali obaviti zbog toga što strahuju od porasta cijena i to može dalje produbiti inflaciju - tvrdi te pojašnjava kako građani ne bi trebali mijenjati navike koje imaju. 

Primopredaja dužnosti između Zdravka Marića i novog ministra financija Marka Primorca
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

On, naime, ističe kako je skroman te kako se njegova supruga brine o rashodima.

- Imamo podijeljene poslove u obitelju, ja sam zadužen za prihodovnu stranu, moja supruga za rashodovnu - rekao je i naveo kako njihova potrošačka košarica nije puno drugačija od one drugih građana.

- Mjere fiskalne politike u smislu borbe protiv inflacije bit će ograničene i usmjerene na pomoć građanima. Ono što možemo napraviti su mjere. Treba apelirati na građane da troše manje energije - kazao je te naveo kako je jesenski paket mjera još uvijek u raspravi.

- U ovakvim situacijama energetskih kriza i potpora - istraživanja su pokazala da bi većina potpora otišla najbogatijima. Mi to nećemo napraviti nego ćemo identificirati ljude kojima je potrebna pomoć i kroz nekakve izravne novčane transfere pokušat ćemo povećati njihov realni dohodak - kaže. 

Ističe kako se proračun dobro puni te kako Inflatorni učinci na to pozitivno djeluju. - Postoje i dodatni zahtjevi za rashodima iz proračuna, najavljuju se usklađivanja, povećavanja plaća u javnom sektoru, indeksacija mirovina... - kaže.

Na pitanje o povećanju plaća koje traže sindikati navodi kako očekuje konstruktivan dijalog. 

- S povećanjem osnovice iz svibnja za četiri posto, rashodi su na godišnjoj razini porasli za milijardu i pol kuna. Moramo biti svjesni činjenice da je proračun ograničen, apetiti su veliki, apetiti se povećavaju. Vidjet ćemo u kojem segmentu možemo pomoći, ja nisam sudjelovao u tim pregovorima. Odgovorit ćemo na poziv sindikata za sastankom - rekao je. 

Tim u ministarstvu, kaže, ostaje isti, no promjena je na poziciji državnog rizničara. - Državni rizničar Ante Matijević podnio je ostavku, zajedno s ministrom Marićem. Njegova nasljednica će biti Danijela Stepić, osoba koja vlada ovom temom, bila je njegova zamjenica - istaknuo je Primorac te na pitanje ima li prijatelje s jahtama odgovorio kako nažalost nema, a da će za odmor uzeti tek par dana. 

Komentara 4

BU
Bubalamala
11:28 16.07.2022.

Možeš misliti kako će to izvesti, brzi prst nekakav hadeze ključ!

Avatar Drpimir Kradezejčić
Drpimir Kradezejčić
22:14 15.07.2022.

Brzo je prestao spominjati porez na nekretnine. Valjda je stranka još ranije uvjetovala poziciju odustajanjem od te ideje.

NA
najposebniji
22:03 15.07.2022.

Nisam vidoviti Milan, ali ću pokušati: glasači HDZa, a ne srednja klasa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije