Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor oporavak

Pretučeni Filip: Ritali su me, stalno sam molio za pomoć...

dječak
Danijela Herceg/24sata
Autori: mb, sve, ir/VLM
04.03.2010.
u 19:00

Roditelji su strepili kako će proteći prva noć. Napravili su mu krevet, ali ga nisu silili na počinak. Kad su provirili u sobu, našli su ga kako spava, posve sklupčana uz brata. Napokon je spavao mirno, bez noćnih mora.

Znaš da su me ritali? Znaš da sam molio za pomoć? Tim je pitanjima 14-godišnji Filip Š. prekinuo brata. Pitanje se nipošto nije uklapalo u dotadašnji tijek razgovora o svakodnevnim temama. Tako radi psiha – ma koliko Filip svjesno ne razmišljao o stravičnih tri i pol sata, koliko su ga trojica maloljetnika bezumno i bez milosti tukla u Sesvetama, trauma mora izići.

– A zašto sam baš ja dobio batine? – pita roditelje. Odgovora – nema. Filipovo stanje oscilira – kaže njegova majka Sanja.

– Plač, bijes, strah..., izmjenjuju se – kaže majka.

Povratak kući donio mu je više sigurnosti. Kad je izgrlio brata i sestru, malo se smirio.

– Mama, u bolnici uopće nisam mogao spavati. Čim bih zaspao, sanjao bih strašne slike na zaslonu mobitela – povjerio se.

Roditelji su strepili kako će proteći prva noć. Napravili su mu krevet, ali ga nisu silili na počinak. Kad su provirili u sobu, našli su ga kako spava, posve sklupčana uz brata. Napokon je spavao mirno, bez noćnih mora.

Roditelji znaju da će Filipov oporavak biti dug. Imat će i stručnu pomoć. Težak je put i pred njima.

– S našeg se prozora vidi autobusna postaja na kojoj su ga napali. Stalno gledam kroz taj prozor. Gledam i razmišljam kako je bilo mom djetetu dok su ga mlatili, a on je gledao osvijetljen prozor svoje kuće... Bio je tako blizu kuće, a nitko nije znao – govori majka.

Iz glave joj ne izlazi slika Filipa kad ga je prvi put vidjela u bolnici.

– Da nisam znala da idem svom sinu, ne bih ga prepoznala. Slike koje su izišle u medijima ništa su prema tome kako je tad izgledao – kaže mama.

– Kazne za maloljetnike postoje, ne treba ništa mijenjati. Ali, ne valja to što se dugo čeka da sankcija bude izrečena i što se uvijek primjenjuju najblaže kazne. Problem je i što nemamo dobro regulirane kazne za roditelje, što centri za socijalnu skrb ne rade svoj posao jer se previše bave papirima, a premalo terenom, što škole ne javljaju da imaju problema s pojedinim učenicima, što imamo premalo stručnjaka mentalnog zdravlja... – kaže predsjednica saborskog Odbora za obitelj i mladež, Milanka Opačić. Ona kani sazvati tematsku sjednicu Odbora i sa stručnjacima prije svega raščistiti kako kazniti roditelje nasilnika.

U devet osnovnih škola u Sesvetama 7000 učenika jučer je poželjelo Filipu što brži oporavak. U njegovoj školi Luka ravnateljica Marina Sabolović učenicima je kazala kako se nada da će napadači na Filipa biti pravedno osuđeni.

Komentara 17

OB
-obrisani-
20:48 04.03.2010.

Treba sniziti dob za punoljetnost na 16 godina. To će omogućiti da se i 16-godišnjim nasilnicima sudi kao i svim ostalim osobama.

KA
karlo69
20:51 04.03.2010.

Pretučeni dječak iz Sesveta se zove FILIP Š...... zašto se ne kažu barem imena ovih govnara koji su ga toliko dugo \"RITALI\"? ..(koja sjeb*** zemlja, novinari, zakon i vlast.. užas svih užasa...)..

BI
Birdy
20:56 04.03.2010.

Ja kao roditelj takav \"problem\" rjesavam palicom za bejzbo makar klinci bili 10 godina stari. Drac se sjece u koljenu i samo tjelesna bol agresore i kriminalce moze dovesti na pravi put.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije