Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Prepoznaju li psi jedni druge?

Psi nisu svjesni sebe kao što su to majmuni ili dupini, ali da kada im se pokaže fotografija neke druge životinje, znaju da se ne radi o njihovoj vrsti.
18. lipnja 2018. u 13:15 2 komentara 992 prikaza
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Vlasnici pasa uvjereni su da njihovi čupavi ljubimci mogu prepoznati jedni druge. Međutim, stručnjaci i nisu tako sigurni. 

zabava u Budencu U VauLandu otvorena nova sezona plivanja, igre i zabave za četveronošce

Direktorica zoološkog vrta Charlotte Corney smatra da iako ne postoji niti jedno istraživanje koje bi potvrdilo prepoznaju li se psi međusobno ili ne, psi ne mogu proći ni običan test 'zrcala'. Odnosno, ne mogu prepoznati ni sebe kada se vide u zrcalu, piše Mirror.

S obzirom na to, ideja da mogu prepoznati nekoga sličnog njima je ipak nerealna. 

Corney nastavlja da su dosadašnja istraživanja pokazala da psi nisu svjesni sebe kao što su to majmuni ili dupini, ali da kada im se pokaže fotografija neke druge životinje, znaju da se ne radi o njihovoj vrsti. 

upozorenje neodgovornima Za čip 80 kuna, a kazna 6000 kuna

Stručnjaci pak tvrde da psi imaju bolje socijalne vještine od ljudi. 

- ''Psi vole biti sa svojim vlasnicima i žele biti sa svojim vlasnicima, ali ne žele biti nošeni i ne žele da ih se grli. To kod njih izaziva anksioznost i nervozu jer kao životinje, žele biti u mogućnosti kretati se slobodno.'' izjavila je Sophie Scott, profesorica neuroznanosti na Sveučilištu u Londonu. 

1 / 10
Mirko Filipović
LAKA ODLUKA Ženi poručio da bira između njega i pasa, ona nije imala nikakve dvojbe Crno tržište pasa Nemaju rodovnicu i uzgajivači su im neregistrirani, a prodaju se kao “čistokrvni”

 

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • Narcis660:

    Moji najdraži prijatelji....Nikada me nisu izdali niti rastužili a za uzvrat netraže puno .Malo hrane i ljubav koju uistinu zaslužuju .Volim ih više od puno "ljudi"...

  • kelab:

    Moj cupavac razlikuje mene od drugih dvonozaca, zaba, zmija, golubova, zeceva. Ima 4 hektara okucnice na raspolaganju. Kad odem s autom, on ceka kod ulaza/ izlaza i ne mice. Kad drugi ulaze/izlaze, njega to ne zanima. Pozna cak i mog ficu.