Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crno tržište pasa

Nemaju rodovnicu i uzgajivači su im neregistrirani, a prodaju se kao “čistokrvni”

Foto: Thinkstock
24.05.2018.
u 12:02

Kad bi se na 2652 psa koje su našli u jednom oglasniku obračunao PDV, bilo bi novca za nekoliko skloništa za pse godinu dana, kažu sa stranice

Čak 2652 “čistokrvna” psa, od čega 2466 štenadi i 96 odraslih vrijednih ukupno 7 milijuna kuna, pobrojili su zaštitari životinja okupljeni oko Facebook-stranice Psi laju, a karavane prolaze – i to u samo deset dana istraživanja ponude putem jednog internetskog oglasnika.

Pokazalo se kako nove vlasnike traže i Jack Russellov terijer, francuski buldog..., za koje se tvrdi da imaju i EU putovnicu i mikročipirani su. Na prvi pogled riječ je o oglasima poput svih drugih, jedino što su u pitanju živa bića. No zna li se da se velika većina njih prodaje bez rodovnice, koje jedino mogu izdati HKS i HLS, takvi psi ne mogu se smatrati čistokrvnima, a tzv. štanceri koji ih prodaju nisu ništa drugo nego lovci u mutnom.

Novi Zakon o zaštiti životinja, koji je na snazi od listopada 2017., propisuje, naime, da se uzgoj kućnih ljubimaca za prodaju ne može obavljati bez rješenja o registraciji uzgoja koje donosi Ministarstvo poljoprivrede, kako bi se suzbilo crno tržište i uvelo reda među uzgajivače. No neki od njih smatraju da je dovoljno što su članovi kinoloških udruga i odbijaju registrirati se pri Ministarstvu, čime i sami ulaze u područje nezakonitog uzgoja i kršenja Zakona, tvrde na stranici Psi laju, a karavane prolaze. Oglašivači bi pak po istom tom zakonu morali objaviti broj mikročipa psa koji se prodaje u oglasniku i kujice koja ga je oštenila. No zasad cvjeta samo neregistrirana prodaja “čistokrvnih” pasa bez sankcija, ističu.

Ključne riječi

Komentara 1

TI
This is Sparta
13:10 24.05.2018.

Recimo odmah koji je to oglasnik- Njuškalo. Ako im platite objavit će oni svašta...npr. oglas da se mužjak pasmine srednjeazijski ovčar iz odlične "borbene" linije prodaje (blablabla). Borbe pasa su zakon zabranjene. Ali očito nije zabranjeno reći da imaš borbenunu liniju-u prijevodu, pse koji su selekcionirani zbog agresivnosti, izdržljivosti, snage. Ali dok god naše društvo pati na izgled (jel, imam čistokrvnog) do onda će štancerajI cvjetati. Sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije